Sosyal güvencesi olmadığı için hastane borçlarını ödeyecek mali durumu bulunmayan vatandaşların kamu hastanelerinde vefat etmesi halinde, hastane borçları tahsil edilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Memet Atasever AA muhabirine yaptığı açıklamada, konu ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararının 02 Temmuz 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında, ''Üniversiteler dahil kamu hastanelerinde sağlık hizmeti almakta iken vefat eden ve herhangi bir sebeple hizmet bedeli Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanmayan veya herhangi bir sağlık güvencesinden yararlanmayanlardan, hizmet bedelini ödeme yükümlüsü olduğu halde ödeme gücü bulunmadığı tespit edilen kişilerden hizmet bedelleri tahsil edilmeyecek'' şeklinde ifadeye yer verildiğini belirten Atasever, uygulamanın 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olacağını söyledi.

Atasever, hastanede vefat edenlerin daha önceki yıllara ait borçlarını affeden düzenlemeyi yapan Sağlık Bakanlığı'nın bu düzenleme ile önemli bir sosyal probleme kalıcı bir çözüm bulduğu değerlendirmesinde bulundu.

 ''ÖDEME GÜCÜNÜN BULUNUP BULUNMADIĞINI SOYBİS TESPİT EDECEK''

Bakanlık Kamu hastanelerinde vefat eden kişilerin ödeme gücünün bulunup bulunmadığının SOYBİS'e (Sosyal Yardımlaşma Bilgi Bankası) göre tespit edileceğini vurgulayan Atasever, şunları kaydetti:

''Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığı kısa bir süre önce yaptığı düzenleme ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde sağlık hizmeti alıp 31 Aralık 2010 tarihine kadar borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara büyük kolaylık getiren düzenlemeyi yapmıştı. İlgili düzenleme ile 250 TL ve altındaki Sağlık Bakanlığı hastanelerine olan borçların tamamı affedilmiş, 250 TL üstündeki Sağlık Bakanlığı hastanelerine olan borçların yarısının ödenmesi halinde yarısının affedileceği belirtilmişti. Borç tutarının 500 TL ve altında olması halinde de 250 TL'nin üstünün ödenmesi halinde kalan tutarın tamamının affedileceği ifade edilmişti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca Türkiye'ye gönderilen Kıbrıslı vatandaşlarının da Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere olan borcunun tamamı affedilmişti.''

 
AA