Koronavirüs önlemleriyle ilgili normalleşme süreci 1 Mart’tan itibaren başlıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından, “1 Mart itibarıyla süreç, belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarımızla başlayacak” paylaşımında bulunmuştu. İllerdeki kısıtlamalar, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilecek ya da genişletilecek.

ORTA RİSKLİ İLLERDE KONTROLLÜ AÇILMA

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, umut verici konuştu. “Normalleşmenin ayak seslerini duymaya başladık” diyen Turan, “Yüz binde 10’un altında vaka sayısı olan illerde kişiler, kendi tedbirlerini uygulamaya devam ederek, hijyen kurallarına uyarak, açılmaya başlayacak. Ancak yüz binde 35’e kadar olan illerde kontrollü açılma olacak. Örneğin önce küçük işletmeler açılacak. Ancak bunun üzerinde olan illerde açılma şimdilik zor görünüyor” dedi.

Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre, Yasaklamaların kalkmasında Ankara, İstanbul ve İzmir’den daha öncelikli olacak. Çünkü önceki gün yayınlanan son haritaya göre Ankara’da vaka görülme oranı 100 bin kişide 35.39. Oranı 68.23 olan İstanbul ile 42.67 olan İzmir’in ise biraz daha gayret göstermesi gerekiyor. Prof. Dr. Turan bu illerle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

ÖNCE ANKARA...

“Ankara’da vaka sayısı yüz binde 35 yani 5.5 milyon nüfusta haftalık bin 925 vaka demek. Bu durumda Ankara, düşük riskle-riskli arasında bir çizgide duruyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının gün ve saatleri ile restoranların açılması noktasında Ankara, İstanbul ve İzmir’den önce kontrollü normalleşme adımlarının atılacağı iller arasında yer alıyor.

Maalesef İstanbul, İzmir’de vaka sayıları geçmişe oranla azalmakla birlikte, kriterlere uyum henüz istenen seviyede değil.” Vaka sayısı yüz binde 10’un altında olan iller 1 Mart itibarıyla hemen normalleşmeye başlayacak. Bu illerin başında ise Hakkâri (3.21) ve Şırnak (3.91) geliyor.

Prof. Dr. Turan, “Hakkâri ve Şırnak gibi vaka sayısı yüz binde 10’un altında olan iller maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak açılabilecekler. Ancak sıkı takip edilecekler. 14 günlük takip sonrasında vaka sayılarında artış olursa bu illerde yeniden kapanma olacak” dedi.

KARADENİZ ALARM VERİYOR

Öte yandan Türkiye’nin 15-21 Şubat tarihlerini içeren Kovid-19 haritasına göre, Karadeniz illeri yine vaka rekoru kırdı. Geçen haftaya göre 81 ilin 40’ında vaka sayısı düştü, 41’inde yükseldi.

Karadeniz’de birbirine komşu iller, vaka sayısında birincilik için yarıştı. Ordu, geçen haftanın birincisi Trabzon’u geçerek 100 bin kişide vaka sayısının en yüksek olduğu il oldu.

Geçen hafta açıklanan verilerde de vaka sayılarının en yüksek olduğu illerin Karadeniz Bölgesi’nde olduğu tespit edilmişti. 15-21 Şubat tarihlerini içeren vaka sayıları, geçen haftaya göre 40 ilde düşerken 41 ilde ise arttı.

Trabzon ve Rize’de bir miktar düşüş görülse de Samsun ve Giresun’un da eklenmesi ile Kardeniz’in 5 kenti “çok yüksek riskli” olarak ifade edilen 200’lü rakamları gördü. Ordu, geçen haftanın birincisi Trabzon’u geçerek Türkiye’de 100 bin kişide en fazla vaka görülen il oldu.

Ordu’da haftalık vaka sayısı 1480’den 1739’a yükselirken, Trabzon haftalık vaka sayısını 1851’den 1685’e düşürmeyi başardı. 100 bin kişide görülen vaka sayısı 149.20’ye yükselen Tokat ile birlikte Türkiye’nin çok yüksek riskli 12 ilinin içerisinde Karedeniz bölgesinden 6 il yer aldı.

12 İLDE BÜYÜK RİSK

Koronavirüsle mücadelede 1 Mart’tan itibaren yerinde karar dönemine geçiliyor. Bu kapsamda illerin pandemi seviyesini gösteren “düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli” kategorilerine geçiş kriterleri oluşturulacak. 100 binde 10’un altındaki iller “düşük riskli”, 11-35 arası “orta riskli”, 36-100 arası “yüksek riskli”, 100’ün üstündeki iller ise “çok yüksek riskli” sayılacak.

Bu iller haritada sırasıyla mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olarak gösterilecek. Bu kapsamda bakanlığın önceki gün açıkladığı verilere bakıldığında Türkiye’de beş il düşük riskli, 25 il orta riskli, 39 il yüksek riskli, 12 il ise çok yüksek riskli kategorisine giriyor. Çok yüksek riskli kategoride yer alan 12 ilin altısının Karadeniz bölgesinde olması ise dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19 haritasına göre Ordu 228,40 ile 100 bin kişi başına en çok vaka görülen il oldu. Bu kenti 217,57 ile Giresun ve 207,54 ile Trabzon takip etti. Diğer Karadeniz illeri Samsun’da 100 bin kişide bir hafta içindeki vaka sayısı 202,94 olarak kaydedilirken, Rize’de de bu sayı 200,08 oldu.

8-14 Şubat haritasında ise Trabzon’da 100 bin kişide 228, Samsun’da 100 binde 171, Rize’de 100 binde 202, Ordu’da 100 binde 194, Giresun’da 100 binde 184 kişide virüs tespit edilmişti.

ORDU'DA İLAVE TEDBİRLER ALINDI

Kovid-19 vaka sayılarının oransal olarak en fazla olduğu iller sıralamasında iki hafta önce üçüncü sırada yer alan Ordu, zirveye çıktı. Vaka sayılarında yaşanan artışa rağmen cadde ve sokaklardaki yoğunluk dikkati çekiyor.

Vaka artışları sonrasında güvenlik güçleri, yoğunluk yaşanan caddelerde HES Kodu uygulaması yaptı. Dün toplanan İl Hıfzıssıhha Meclisi, ilave tedbir kararı aldı. İl genelinde görülen vakaların yüzde 80 oranında ev ve işyeri temaslısı olduğu tespit edilirken, alınan karara göre, misafir kabul etme, misafirliğe gitme, taziye amaçlı ev ziyareti, gün yapma gibi sosyal faaliyetlere izin verilmeyecek.

Apartman ve site gibi ortak yaşam yerlerinin toplu şekilde kullanılması engellenecek. Çok sayıda işçi çalıştıran işletmelerde, pandemi kurallarına uygun hareket edilip edilmediği denetlenecek.

Düğün, nişan, kına, mevlit, taziye gibi toplu olarak bir arada bulunulmasına neden olacak etkinliklerin yapılmasına müsaade edilmeyecek. 27-28 Şubat ve 6-7 Mart’ta kırsal mahallelere (köylere) ve yaylalara gidilmesine izin verilmeyecek.

Trabzon’da vatandaşlar sosyal hayattan uzak kalamıyor. Havanın güneşli olduğunu görenler, kent merkezinde sokaklarda ve parklarda toplanıyor. Kent sakinlerinden Hüseyin Mazlum, “Tedbir almıyoruz anlaşılan. Bu yüzden sayılar hiç düşmüyor. Trabzon insanı da iç içe yaşamayı seviyor. Yasaklar Trabzonlular üzerinde pek fazla caydırıcı olmuyor” diye konuştu.

Rezzan Akın ise, “Bizi boşuna eve kapattılar. 65 yaş üstü zaten oldukça titiz davranıyor. Diğer nesil maalesef bizi düşünmüyor. Cenazelerin ardından taziye ziyaretleri, eğlenceler, düğünler maalesef bitmiyor” ifadelerini kullandı.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da, artan vakalar nedeniyle kentin işlek caddelerinde denetime çıktı. Ustaoğlu, tedbirlere uyulması noktasında vatandaşlar ile esnaftan duyarlılık beklediğini dile getirdi.

RİZE TEDİRGİN

Vaka sayısı haritasına göre 5. sırada yer alan Rize’de tedirginlik artıyor. Kent sakini Ahmet Filiç, sokaklardaki artan kalabalıktan endişe ettiklerini belirterek, “Önlem alınmazsa bunun sonu gelmez. Herkesi eve kapatacaklar” derken, Filiz Güven de “Bir yerlerde yanlış yapıyoruz, kuralları uyumuyoruz ki bu sonuçla karşı karşıya kalıyoruz” ifadesini kullandı.

Rize-Artvin Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Kazım Şahin, “Bu hafta da bölge yine kırmızı renkte. Bunun nedeni geçen haftalardaki vakaların bulaşın halen daha devam etmesidir.

Artışların önüne geçmek için kesin çözüm tam kapanma ile mümkün olur. Ancak tam kapanmayı bir türlü yapamıyoruz. Bu yüzden vatandaşın kurallara tam olarak riayet etmesi gerekiyor” diye konuştu.

75 CAN KAYBI, 9 BİN 107 VAKA

Türkiye’de dün 123 bin 734 Kovid-19 testi yapıldı, 9 bin 107 kişinin testi pozitif çıktı, 75 kişi yaşamını yitirdi. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’na göre, 633 kişiye hastalık tanısı konuldu, 5 bin 546 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 534 bin 996’ya yükseldi.

Test sayısı 32 milyon 560 bin 732’ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 655 bin 633, vefat sayısı 28 bin 213, ağır hasta sayısı bin 185 oldu. (Aykut Yılmaz / Milliyet)