Harcamalar içinde sık sık gündeme gelen suistimaller de önemli bir yer tutuyor. Sahte reçete, gereksiz tetkik ve muayene gibi suistimallerin devlete faturasının yıllık 3 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu durumun önüne geçebilmek için peş peşe yeni adımlar atıyor. Kurum, doktor ve hastaneleri 25 kategoride sınıflara ayıracak. SGK böylece 120 bin doktor ile bütün hastaneleri izlemeye alacak. Bu çalışmanın ardından kendi kategorisindeki hastaneye göre faturası kabarık çıkan hastane sorguya alınacak.

Doktorlar da aynı şekilde kendi grubundaki doktorlarla kıyaslanacak. Kendi grubundaki doktora kıyasla daha fazla ilaç yazan, ameliyat yapan doktora bunun nedeni sorulacak. Hep aynı firmanın ilacını yazan ya da yazdığı reçete sürekli aynı eczane tarafından ödenen doktorlardan bu durumu izah etmeleri istenecek. Bu düzenleme ile 120 bin doktora her ay e-mail gidecek. Kim ne kadar ilaç yazdığının bilgisini ekranında görecek. Kendi grubundaki doktora göre yazdığı ilaç ya da muayene ve ameliyatlarda sapma görünen doktordan bu duruma ilişkin savunması istenecek. Doktorun geçerli bir izahı yoksa inceleme genişletilerek ilaç yazılan hasta veya muayene edilen kişiler ya da ilacın alındığı eczane kapsama alınacak. Böylece bir suistimal olup olmadığı masaya yatırılacak. Yeni sistemi Zaman'a anlatan SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl, "Doktorlar için özel bir sistem hazırladık. Bir doktor için kaç hasta muayene ettiğine, ameliyat sayısına, kaç hastaya yatış verdiğine, hangi ilaçları reçete ettiğine, ilaç firmasına, hangi eczanelerden dağıldığına bakacağız. Hastalarının yüzde kaçı, hangi eczaneye gidiyor. Örneğin doktorun ilaç yazdığı hastaların yüzde 90'ı hep aynı eczaneye gidiyorsa buna bakacağız." dedi. Hastaneleri de yakın takibe alacaklarını kaydeden Çağıl, "Hastane faturasında artış varsa şu ameliyatı izah et diyeceğiz. O ameliyatın orada yapılıp yapılmadığı, onu yapabilecek doktorun olup olmadığı gibi ayrıntılara bakılacak. Bu gruplamada hastanenin bulunduğu bölgenin nüfusu, hasta sayısı, yapılan ameliyatlar her biri incelenecek. Örneğin, karaciğer nakli yapan hastane o ayrı kategoride yer alıyor." ifadelerini kullandı. SGK'nın internet altyapısında zaman zaman yaşanan kesintilerin yeni bir sistem kurulmasıyla ilgili olduğunu belirten Genel Müdür Çağıl, sosyal güvenlik sisteminin tek çatı altında toplanması ve yeni bir sistem kurulmasını Diyarbakır-Bitlis yoluna benzetti.

Eczanelerin sınıflandırılmasıyla ilgili detayları da açıklayan Çağıl, "Türkiye'deki 24 bin eczaneyi 60 kategoriye ayırdık. Bulunduğu bölgenin nüfusu, doktor sayısı, hastaneye yakınlığı, oluşan reçete sayıları, içeriklerini kapsayan 20 kriter belirledik. Geriye dönük 3-4 yıllık bilgilerle karşılaştırabiliyoruz. Örneğin 40. kategorideki bir eczane mevcut çizgi üzerine çıkmış. Belli doktordan gelen belli reçetelerde ciddi artışlar olmuş. Reçete sayısındaki artışı izah edemiyorsa ilgili hastanın kimlik numarasından kendisine ulaşılacak. Böyle bir hastalığı olup olmadığı bizzat kendisine sorulacak." şeklinde konuşuyor.


Zaman