Tüketicilerin doğal olduğunu düşünerek petekli bal aldığını, oysa bu durumun fındık, ceviz veya badem tüketicisinin ürünü sepet içinde veya kabuklu satmasından farksız olacağını söyleyen Sıralı, "Petekler balın kabıdır. Siz çikolatanın kabını yer misiniz? Ayrıca, peteğin tüm toz toprağı ve doğadaki kimyasalları emen bir ürün olduğunu belirtmek gerekir. Tüketicilerimiz süzme baldan oldukça pahalı aldıkları petekli bala belirtilen nedenlerle boş yere ve anlamsızca para ödemektedirler. Çünkü arıcılık dışında çeşitli alanlarda kullanılan çok değerli bir sanayi ürünü olan balmumunun süzme baldan oldukça pahalı olduğu hiçbir zaman hatırdan çıkarılmamalıdır" diye konuştu.

PETEKTE 'KİMYASAL İLAÇ' TEHLİKESİ
"Tüketiciler suda çözünmeyen ve 65 derecede eriyebilme özelliğine sahip balmumunun, yaklaşık 37 derce sıcaklığa sahip midede hiçbir değişime uğramadan bağırsaklar yolu ile vücut dışına atıldığının kesinlikle bilincinde değiller" diyen Sıralı, şöyle devam etti:
"Çünkü bileşimi esterler, yağ asitleri, yüksek alkoller, az miktarda yüksek moleküllü hidrokarbonlar gibi çeşitli yağlardan oluşan balmumu insan vücudunda erimemekte ve hiçbir işe yaramadan vücuttan dışarı atılmaktadır. Bal arısı hastalık ve zararlılarına karşı tedavi amacıyla kullanılan ilaçların birçoğunun arı sağlığına olumlu etkileri yanında, petekte ve balda kalıntı bırakabildikleri yapılan birtakım araştırmalarla ortaya konmuştur. Balmumu, arılarda rastlanan bakteri ve fungus hastalıklarının sporlarını ayrıca hastalık ve zararlılara karşı kullanılan akarisit ve insektisit ile tarımda kullanılan tüm zehirli kimyasal ilaç kalıntılarını içerebilmektedir. Diğer yandan doğal sanılan petekli ballarda arıcının arılarını hastalıklardan korumak için bilinçsizce verdiği antibiyotikler de bulunabilmektedir. Petekli bal ile doğal bal yenileceği sanılırken aslında pek çok tehlike ile karşı karşıya kalınmaktadır."

SÜZME BALI TERCİH EDİN
Bazı petek işleyen firmaların insan sağlığını adeta hiçe sayarak hazır petek üretiminde petrol türevi olan maddeleri kullandığını vurgulayan Sıralı, "Hazır petek üretiminde balmumuna herhangi bir yabancı madde karıştırılmaması gerekirken bazı korsan işletmelerde balmumuna parafin ve serezin gibi sindirim sisteminde kramp, karın ağrısı, hazımsızlık ve midede şişkinliğe yol açan, ülserasyon ve hatta kanserojen etkiler meydana getirebilen çeşitli yabancı maddelerin karıştırıldığı haberleri basında yer almaktadır. Böylece hem halkın sağlığı ile oynanmakta hem de yasadışı yollardan haksız kazançlar elde edilmektedir. O sebeple bal alırken, mutlaka süzme bal tercih edilmelidir" açıklamasında bulundu.


İHA