Ermeniler, dünyanın bir çok ülke ve değişik şehirlerinde, Türklere karşı toplu katliam ve soykırım suçu işlemişlerdir.


İşlenen bu suçların; sistematik, örgütlü, planlı, sinsi, toplu ve sürekli olduğu nazara alındığında “soykırım suçu” kapsamına girdiği görülecektir.


Başka ülkelerde görevli Türk Büyükelçi ve görevlilerine karşı işlenen suçlar da bunun bir örneğidir.


Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir, 27 Ocak tarihinde, amerikan uyruklu bir ermeni tarafından şehit edilmişlerdir.


Elinde bulunan Abdülhamit’e ait bir tabloyu Türkiye’ye armağan etmek istediğini söyleyerek, Baydar ve Demir’i, Santa Barbara’daki Baltimore Oteline davet eden ermeni terörist, iki diplomata otelde pusu kurarak, silahla ateş etmek suretiyle öldürmüştür.


Cumhuriyet tarihinde, Türk diplomatlara karşı ilk saldırı olarak 27 Ocak 1973 tarihinde başlayan bu olay giderek devam etmiş ve bir soykırım suçuna dönüşmüştür.


Sonraki yıllarda Paris, ermeni terörünün merkezi haline gelmiştir.


Büyükelçi İsmail Erez’in 1975 yılında Paris’te şehit edilmesi ile giderek genişlemiş ve büyümüştür.


Ülkelerinde görev yapan temsilcileri korumakla yükümlü olan Fransız makamları, bu görevlerini yerine getirmemişler, hatta ihmal etmişlerdir.


Üzülerek belirtmek gerekir ki; Türk makamları, yetkilileri ve örgütleri de bu ihmalde, yabancı dostlarından geri kalmamışlardır. Birkaç kişinin açıklamaları, bireysel çabaları dışında bir şey yapıldığını söylemek mümkün değildir.


Bu büyük ilgisizlik ve kapalı devre çalışmaları, iç sorunumuz olan “açılım sürecinde” de aynen devam etmektedir ve Türkiye’nin başına, ermeni sorunundan daha büyük sorunlar açacaktır.


Önümüzdeki günlerde, Türk diplomat ve görevlileri olan Mehmet Baydar ve Bahadır Demir’e 27 Ocak tarihinde  işlenen cinayet ve soykırımın yıldönümünü yaşayacağız.


Büyük bir tarihi tesadüf veya insani bir hesaplaşmanın sonucu olarak aynı günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) soykırım suçunu görüşerek karar verecektir.


Ermeniler tarafından öldürülen Türk Büyükelçi ve görevlilerinin mezarları başında bekliyoruz ve kendisi de bir hukukçu olan Mehmet Baydar’ın ruhu ve bizler, AİHM’den adalet bekliyoruz.