Geçtiğimiz günlerde bir markadan bir ayakkabı satın aldım ve almış olduğum ayakkabının tabanı toplamda henüz ayakkabıyı 3-4 gün kullanmışken çıktı. Bununla birlikte ayakkabının giyilen çoraplara ciddi manada boya verdiğini ve çorapların giyilemez bir hal almasına neden olduğunu fark ettim.

Bunun üzerine DS Damat adlı ayakkabıyı aldığım firmaya ürünü bırakarak ayıplı olmayan bir ürün ile değiştirmelerini talep ettim. Sevgili firma yöneticileri konuyu değerlendireceklerini ve bana geri bildirimde bulunacaklarını söylediler. Bende ürünü bıraktığıma dair belgemi aldıktan sonra mağazadan çıktım.

Bugün aradılar ve ürünün boya vermesinin aslında normal olduğunu, bu tarz ayakkabıların çoraba boya verebileceğini ve bunun sıkıntılı bir durum olmadığını belirtmelerinin yanı sıra taban çıkmasının ise ürünle alakaları olmadığını belirttiler yani özetle tabanı oturup özenle benim çıkarttığımı, boyalı çoraplarla gezmeninde aslında çok cool bir görüntü ortaya koyduğunu anlattılar hanımefendiler, beyefendiler.

Bende konuyu Tüketici Heyetine taşıyacağımı ilettim ve telefonu kapattım.

Bu tarz firmaların sorunu kendilerini yönlendirecek hukuki müşavirlerinin ya olmamasıdır ya da değerli hukuki müşavir meslektaşlarımıza hiç danışmadan oradaki ilgili çalışan arkadaşımızın karar verici konumda olmasıdır.

AYIPLI MAL NEDİR?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’uzun 8. maddesine göre ayıplı mal tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan mal olarak tanımlanmıştır. 

Aynı şekilde aynı madde de ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.

MALIN AYIPLI OLDUĞUNU KİM İSPAT EDER?

Satın alınan bir ürünün teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir ve böyle bir durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir.

PEKİ MAL AYIPLI İSE TÜKETİCİ MALI ALDIĞI YERDEN NELERİ TALEP EDEBİLİR?

İlgili Tüketici Kanunumuzun 11. maddesine göre malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketicilerin yani bizlerin dört seçeneği vardır:

1) Aldığımız ürünü geri vererek ödediğimiz ücreti geri alma. 

2) Aldığımız ürünü geri vermeyip indirim talep etme.

3) Masrafları satıcıya ait olmak üzere aldığımız ürünün ücretsiz onarılmasını isteme.

4)Aldığımız ürünün ayıplı olmayan bir benzeri ile değişimini talep etme.

Biz tüketiciler bu seçeneklerden birini bizlere ayıplı mal satan firma ve markalara karşı kullanabiliriz. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi Kanumuzun 11. Maddesine göre derhal yerine getirmekle yükümlüdür!

Kendileri bu taleplerimizi yerine getirmezlerse ürünün değerine göre değişmekle birlikte Tüketici Hakem Heyetlerine yahut Tüketici Mahkemelerine başvurarak bu firmaların ayıplı mal satmamaları gerektiğini kendilerine hem hatırlatmış oluruz hem de haklarımızı kimseye yedirtmeyiz.


Not: Av. Mehmet Fatih YAŞAR ve HukukiHaber.Net kaynağına atıf yapılarak yazı kullanılabilir. Aksi halde tüm yasal haklarım saklıdır.