Cemal Reşit Rey Salonunda Cumartesi günü (18.06.2016) günü bir toplantı yapıldı.Toplantı ve tanıtımın konusu “Antik Çağdan 21.Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi Eserleri” idi

Toplantıda konuşan Tayip Erdoğan bir takım yeni projelerden sözetti.

Bu yeni projelere göre, Taksim Meydanı’na ve Gezi Parkı’na tarihi “Topçu Kışlası” yapılacaktı.

Atatürk Kültür Merkezi yıkılarak yerine bir “Opera Binası” yapılacaktı.

Ve buraya bir “Selatin Camisi”yapılacaktı.

CESUR DAVRANMAK

Ve Tayip Erdoğan, bunların yapılması için cesur davranılmasını istiyordu.

Yapılacak bir eski eser, bir opera binası ve bir cami için neden “cesur davranılacak” idi.

Bir tarihi eserin, bir caminin ve bir opera binasının yapılması, neden “cesur davranmayı” gerektiriyordu.

Yapılacak olan bu yapıların ve özellikle ilk ikisinin yani “Topçu Kışlası ve Selatin Camisinin” tarih ve anlamına baktığımız zaman “cesur davranılmasının” nedeni ve sebebi açığa çıkacaktır.

TOPÇU KIŞLASI

Tarihi Topçu Kışlası, bir gerici ayaklanmaya konu olmuştur ve bu şekilde tanınmaktadır. Bu kışla; 1908 yılında 2.Meşrutiyetin ilanından bir yıl sonra 1909 yılında Kıbrıslı Derviş Vahdeti isimli gericinin başlattığı ayaklanma ile Türk Ordusunu bölücü yayınlar yaparak yıpratmak isteyen Volkan Gazetesinin ve bölücü Said-i Kürdi ayaklanmasının ve 31 Mart denilen gerici isyanın başlatıldığıyerdir.

Selanik’te bulunan 3. Ordu, isyanı bastırmak için hareket etti. Ordu Kumandanı Mahmut Şevket Paşa idi. Şam sürgününden yeni dönen Mustafa Kemal’de Selanik’te ve bu orduda görev yapmakta idi. Mustafa Kemal’in önerisiyle “Harekat Ordusu” adı verilen 3. Ordu, İstanbul’a geldi ve kendisine katılan gönüllülerle birlikte isyanı bastırdı. İsyan mahalli olan Topçu Kışlası yıkılarak yerle bir edildi.

SELATİN CAMİSİ

Sultan anlamına gelen “selatin” kelimesi, çoğul olarak “sultanları” ifade etmektedir.

Selatin Camileri; sultanların ve eşlerinin yaptırdığı camilere verilen isimdir.

Osmanlı saray geleneğinde Selatin Camilerinin yapılabilmesinin bir takım “koşulları”vardır.

Sefere gitmeyen padişahlar selatin camisi yaptıramazlar. Öncelikle bir padişahın selatin camisi yaptırması için önemli bir “askeri zafer” kazanması ve bu zaferle birlikte savaş ganimeti ele geçirmesi gereklidir.

Selatin camilerinin yapımına “devlet kasasından” takviye yapılamaz. Camiyi yapan sultan kendi şahsi mal varlığını, kişisel servetini kullanmalıdır.

Selatin Camilerinin içinde genellikle bir “hünkar mahfili” ve yanında sultanın defnedileceği bir mekan bulunur.

OPERA BİNASI

Cesur davranılarak yapılması istenen üçüncü eser “Opera Binası’dır.” Atatürk Kültür Merkezi yıkılarak yerine bir opera binası yapılacaktır. Hangi isimle, hangi mimari tarzda yapılacağı, içinde hangi tür eserlerin icra edileceği, nasıl kullanılacağı henüz bilinmeyen bir opera binasının, alışılan tarzda yapılması ve kullanılması halinde “cesur davranmaya gerek olmadığı” açıktır çünkü esasen bu yerde aynı amaçla kullanılan “Atatürk Kültür Merkezi” bulunmaktadır.

Yapılmak istenen şeyler ve cesur davranılması konusunda bütün bu hususların bilinmesi gereklidir.

Av.A.Erdem AKYÜZ