Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2020 yılı bütçe sunumunu yaptı. Bakan Gül, yargı reformu stratejileri kapsamında yeni strateji belgesinin 2019-2023 yıllarını kapsadığını, belgede adalet sisteminin işleyişine yönelik 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet yer aldığını söyledi.

Bakan Gül, hukuk politikalarımıza yön verecek strateji belgesi ile yargıya güvenin artırılmasını, yargı bağımsızlığının güçlendirmesini, insan odaklı hizmet anlayışının geliştirilmesini, makul sürede yargılanma hakkının gözetilmesini, hukuki güvenliğin tahkim edilmesini ve adalete erişimin kolaylaştırılmasını amaçladıklarını kaydetti. Bakan Gül, Birinci Yargı Paketi'nin getirdiği yenilikleri anımsatarak, "Bildiğiniz üzere vatandaşlarımızın lekelenmeme hakkını temin etmek için 2017 yılında Ceza Muhakemesi Kanununun 158'inci maddesinde yaptığımız değişiklikle hiçbir delile dayanmayan, soyut ve genel nitelikteki ihbarlar üzerine savcılarımıza herhangi bir soruşturma işlemine girişmeksizin 'soruşturma yapılmasına yer olmadığı' kararı verebilme imkanı getirmiştik. Bu sayede, düzenlemenin yürürlüğe girdiği 25 Ağustos 2017 tarihinden 1 Kasım 2019'a kadar, 249 bin 84 dosyada, 146 bin 382 vatandaşımız haksız itham ve ihbarlardan korunmuş oldu" diye konuştu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, sözlerine şöyle devam etti; 

"Bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarını evde çekmesi alternatifi üzerinde duruyoruz. 

(Kadına şiddet) Bu fiilleri engelleyecek ve faillerin gerekli cezaları almalarını sağlayacak tedbirleri almak kararlılığındayız."

NOTERLİK HARÇ VE MASRAFLARI TÜM KREDİ KARTLARIYLA ÖDENEBİLECEK

Noterlik harç ve masraflarının tüm bankaların kredi kartlarıyla ödenebilmesini sağlayacağız.

STAJYER AVUKATLARIN STAJ SÜRELERİ

Stajyer avukatlarımızın staj süreleri boyunca sigortalı olarak çalışabilmelerini sağlayacak düzenlemeler de gündemimizdedir.

3 BİN 926 HAKİM VE SAVCI

15 Temmuz'dan bu yana meslekten çıkarılan hakim ve Cumhuriyet savcısı sayısı 3 bin 926'dır."