'6. Yargı Paketi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, hâkim ve savcı adaylarının sözlü sınava tabi tutulmasını eleştirerek, sözlü sınavın keyfi uygulamalara yol açacağı için Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, “Türkiye’nin yönetimi ve yargı sistemi olağanüstü ortamdan çıkamamıştır. Paket paket yargıda düzenlemeler yapıldı ama çıkarılan paketlerle yargının durumu iyiden iyiye kötüye gitmiştir” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Akın Gürlek’in Adalet Bakan Yardımcılığı’na atanmasına tepki gösterdi.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler başkanlığında, ‘6. Yargı Paketi’ olarak bilinen ‘Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere bugün toplandı.

TEKLİF NELER İÇERİYOR?

Teklife göre; iki yıl olan hâkim ve savcı adaylığı süresi, ‘hâkim ve savcı yardımcılığı’ adı altında üç yıla çıkarılacak. Bu üç yıllık süre, temel eğitim, görev ve son eğitim olmak üzere üç döneme ayrılacak. Hâkim ve savcı yardımcıları, son eğitim döneminin ardından yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacak. Tapu müdürlüklerinin yanında noterlerde de taşınmaz satış yapabilecek. Türk Ceza Kanunu’ndaki ‘işçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuru’ suçundaki 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası 1 yıldan 3 yıla çıkarılacak. ‘Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olma’ suçundaki 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası da 1 yıldan 3 yıla yükselecek.

>> KANUN TEKLİFİNİN TAM METNİ İÇİN TIKAYINIZ

KABOĞLU: HUKUK FAKÜLTELERİNDE YETERLİ FORMASYON VERİLEMEDİĞİNİN İTİRAFI

Teklifin Anayasa’ya uygunluğunun TBMM İçtüzüğü’ne göre tetkik edilmesi için CHP’nin verdiği önerge üzerine söz CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Bu yasanın kapsamı oldukça dar. Keşke teklif sahipleri hukuk fakültelerine bir göz atabilselerdi. Bu üç yıllık süre çok uzun bir süre. Neredeyse hukuk fakültelerinin öğrenim süresine eşdeğer. Hukuk fakültelerinde yeterli formasyon verilemediği dolaylı bir biçimde itiraf ediliyor” dedi. Hâkim ve savcı adaylarının sözlü sınava tabi tutulmasını da eleştiren Kaboğlu, sözlü sınavın keyfi uygulamalara yol açacağı için Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Önerge reddedildi.

CHP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulmuş olan yargı ile ilgili teklifin bu teklif ile birleştirilerek görüşülmesi için önerge veren Komisyon Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise yargıda liyakat olmadan atama yapıldığını söyledi. Bu önerge de reddedildi ve teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

KOÇ: YARGININ DURUMU İYİDEN İYİYE KÖTÜYE GİTMİŞTİR

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, 7 üyesi TBMM, 6 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilen Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısını eleştirdi. Koç, “Cumhurbaşkanı, aynı zaman bir partinin genel başkanıdır. Bu uygulama hukuk güvenliğini zedelemektedir. Türkiye’nin yönetimi ve yargı sistemi olağanüstü ortamdan çıkamamıştır. Paket paket yargıda düzenlemeler yapıldı ama çıkarılan paketlerle yargının durumu iyiden iyiye kötüye gitmiştir. Özgürlükler kısıtlamaya uğramıştır” dedi.

AYDOĞAN: ANAYASA MAHKEMESİ’NE UYMAMAYI BAŞARI KABUL EDİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, stokçuluk ile ilgili düzenleme için, “Böyle komik bir kanun olur mu? Siz bir yıl içinde piyasaları allak bullak edeceksiniz, kimseye sormadan ekonomiyi alt üst edeceksiniz, Türk Lirası'nı değersiz hale getireceksiniz, sonra gelip burada askerle polisle enflasyon takibi yapacaksınız. Bir kere daha yapmıştınız. Soğanı, sarımsağı, domatesi terörist ilan etmiştiniz” dedi. Tartışmalı davalarda verdiği kararlarla tanınan ve Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu karanını tanımayan Akın Gürlek’in Adalet Bakan Yardımcılığı’na atanmasını da eleştiren Aydoğan, “Biz, bir hukuk gerçeği yaşadık. O hâkimin gözünün içine soka soka AİHM, ‘bu işi yanlış yaptın’ dedi. Bu hâkimi aldınız, ödüllendirdiniz, bakan yardımcısı yaptınız. Anayasa Mahkemesi’ne uymamayı başarı kabul ediyor demek ki” diye konuştu.