TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARI İÇİN ÇİFTE STANDART KALKMALI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısına katıldı. Terörle mücadelede bir çifte standart gördüklerini belirten Bakan Gül, “Terörle mücadelenin başarılı olması için öncelikle çifte standardın ortadan kalkması lazım. Senin teröristin, onun teröristi, iyi terörist, kötü terörist diye bir ayrımı terörle mücadelede asla kabul edemeyiz. Bugün gördüğümüz seçtikleri terör örgütü var ve teröristler var; onlara karşılar. Bazı terör örgütlerini seçiyorlar onları da destekliyorlar. Böyle bir anlayışla insanlık terörün üstesinden gelemez. Terörle mücadele ve teröristin hepsine karşı çıkarak ancak terörizmle etkin bir mücadele olur.  Uluslararası toplumdan hepimizin beklentisi uluslararası hukuka uygun hareket edilmesidir. Bugün bu katliamlara sessiz kalanlar terörle mücadele ediyoruz diye hukuka uygun bir şekilde mücadele ediyoruz diye kimse bizi kandırmaya çalışmasın, insanlığı kandırmaya çalışmasın.” dedi.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Bakan Gül, Türkiye'nin önemli gündemlerinden birinin de yeni ve sivil bir anayasa olduğunu söyledi. Gül, 1982 Anayasası'nın kabul edildiği günden itibaren tartışılan bir süreç olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem hazırlanış biçimi hem de uygulanış biçimi sürekli tartışılmıştır. Akademik çevreler, siyaset, vatandaşlarımız tartışmıştır. Özünde milletimizin mayası olan yeni bir anayasa yarınlarımıza, çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras olacaktır. Anayasa'da 19 defa 184 değişiklik yapılmasına rağmen tam bir demokratik anayasa diyebilmemiz mümkün değildir. Çünkü temelinde vesayet, millete ve milletin seçtiklerine güvensizlik, özünde 12 Eylül vardır. Artık bu tabloyu değiştirmenin vaktinin geldiğine inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu çerçevede çağrılarıyla umuyorum ki toplumun her kesiminin bu anlamda uzlaşısıyla görüşleriyle şekillenerek bir yeni sivil anayasayı inşallah gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına daha özgürlükçü, daha demokratik ve tamamen kendi iradesiyle milletimizin yaptığı sivil anayasayla girmeyi hak ediyoruz."

“ANAYASA TÜRKİYE’NİN GERİSİNDE KALMIŞTIR”

Yeni anayasayı gerçekleştirmenin önemli bir hedef olduğunu dile getiren Gül, "Türkiye bu Anayasa'nın (1982 Anayasası) önündedir, Anayasa Türkiye'nin gerisinde kalmıştır. Milletimiz bu Anayasa'nın sunduğu perspektifin çok ilerisindedir. Gençlerimiz çok ilerisindedir. Devletimiz bu Anayasa'nın çizdiği dar bürokratik kalıplara sığmamaktadır." dedi.

Bakan Gül, milletin gözü önünde şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütülecek bu çalışmaların değerli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki toplumun her kesimi, tüm siyasi görüşlere mensup partiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımız, bu sürece yine kendi değerli görüşleriyle katkı verecek ve olgunlaştıracaktır. Her maddesini konuşarak, istişare ederek, milletle beraber gerçekleştirecektir. Çünkü bu, milletin bir toplumsal sözleşmesidir, milletin iradesidir. Elbette Türk siyasetinin, cumhuriyetimizin 100. yılına girerken bu ödevi, beklentiyi de yerine getireceğine inancımız tamdır. Cumhuriyetimizin, devletimizin tüm kazanımları, demokratik niteliği, cumhuriyetimizin bu anlamda temel kurucu değerlerine sahip çıkarak, koruyarak, devletin ülkesiyle milletiyle bölünmez bütünlüğünü tahkim ederek demokrasimizi güçlendirerek, yeni yüzyıla yeni bir anayasayla daha demokratik, daha özgürlükçü, daha kuşatıcı bir toplumsal sözleşmeyle girmeyi hepimiz ümit ediyoruz. Umarız bu konuda da gerekli neticeyi hep birlikte almış oluruz."

YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ’NDE BULUNAN HEDEFLERİN YÜZDE 50'SİNİN HAYATA GEÇTİ

Bakan Gül konuşmasında, yargının kişilerin haklarını arayabileceği, uyuşmazlıklarını çözmek için müracaat ettiği merci olduğunu vurgulayarak 30 Mayıs 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde bulunan hedeflerin yüzde 50'sinin hayata geçtiğini, uygulamaya başlandığını aktardı. Bakan Gül, İnsan Hakları Eylem Planı'nın da yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacağına, bu belgeye de yargı reformu çerçevesindeki önemli bir amacı gerçekleştirmiş olacaklarına işaret etti.

"HAYVANLARIN KORUNMASINI DA GELECEK DÖNEMDE ATILACAK ADIMLARIN EN BAŞINDA"

Hayvanların korunmasının da gelecek dönemde atılacak adımların en başında geldiğini anlatan Bakan Gül, "Hayvanları bir mal gibi gören anlayış değil, hayvanları bir can gibi gören anlayış da inanıyorum ki en yakın zamanda kanuni düzenlemeler ve diğer ilgili mevzuatlar ve daha önemlisi uygulamalar hayata geçecektir." dedi.

“HEM KARARIN MAHİYETİ HEM DE DİLİ GÜZEL, ÖZ TÜRKÇEYLE OLMALI VE TÜM TARAFLARI AYRICA İÇERİKTE TATMİN ETMELİDİR”

Bakan Gül, yargının vermiş olduğu kararlarla adaletin tecil ettiğini, adil yargılanmanın tüm vatandaşların en temel hakkı olduğunu vurguladı. Her insanın yargılama sonucunda eline aldığı kararı okuduğunda aklen ve kalben tatmin ve adil yargılandığından emin olması gerektiğinin altını çizen Bakan Gül konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"İşte yargı mensuplarının bunu sağlayacağı yer de kararın gerekçesidir çünkü yargı mensupları kararıyla beraber konuşur. Bu yıl Yunus Emre Yılı olması sebebiyle hem kararın mahiyeti hem de dili güzel, öz Türkçeyle olmalı ve tüm tarafları ayrıca içerikte tatmin etmelidir."

Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısının ardından Bakan Gül, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım'ı ziyaret ederek Valilik şeref defterini imzaladı.

Daha sonra Sakarya Adliyesine geçen Bakan Gül, Başsavcı Lütfi Dursun'dan faaliyetlere ilişkin bilgi aldı.  Bakan Gül Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Sertaç Kesler'i ve adliye içerisindeki baro ofisinde Sakarya Barosu Başkanı Abdurrahman Burak'ı da ziyaret etti.

Adliye ziyaretinin ardından Büyükşehir Belediyesine geçen Bakan Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’yi ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.