Adalet Bakanı Gül, Eğitim Dairesi Başkanlığı Ankara Personel Eğitim Merkezi’nde düzenlenen Hizmet İçi Eğitim Kapanış Programına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Gül, iyi ve kaliteli eğitimin, daha nitelikli insan, daha iyi sunulan hizmet ve daha bilinçli bir millet demek olduğunu söyledi.

İŞARET DİLİ EĞİTİMİ İLK KEZ VERİLDİ

Bilginin, dünyaya entegre olmanın en temel yolu olduğunu belirten Bakan Gül, Yunus Emre’nin, "İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır" sözlerini anımsatarak, “Esas itibariyle kendini bilmek, ne yaptığını, ne yapacağını, ne yapman gerektiğini de bilmektir. İşte eğitim süreçlerini bu şekilde değerlendiriyoruz. İşte bu çerçevede bugün ilk olarak Bakanlığımız Eğitim Dairesi tarafından, eğiticilerimiz tarafından temel işaret dili eğitimi verilmiştir. Bu da bir ilktir, bundan dolayı yine emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çünkü Adalete erişim insan hakkıdır. Adliyelere gelen engelli de, bu adalete erişebilme hakkına sahiptir. O yüzden personelimize, çalışanlarımıza işaret dili öğretilmesi ile ilgili bir farkındalık oluşturduk. Bunu başlattık bunu daha da yaygınlaştıracağız” dedi.

Adalete erişimin güçlendirilmesi için reformlar yaptıklarını kaydeden Bakan Gül, “Adliyeye gelen kim olursa olsun ne şekilde olursa olsun adalete erişebilmelidir. Bunları sağlayacak olan bizleriz, sizlersiniz bu konuda da çok önemli neticeler alacağımıza inanıyoruz. Böylece adaletin kapısı olarak adliyeye gelen işitme engelli vatandaşlarımız da meselelerini anlatabilecek ve yine meselelerine muhatap bulabilecek ben o yüzden sizleri de ayrıca tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu. 

DEVLETİMİZİN VARLIK SEBEBİ ADALET

Bakan Gül, insanların temel yaklaşımının, hukukun üstünlüğü ve adil kararın makul sürede verilmesi olduğunu ifade etti. Personelin kendisini geliştirdikçe ve bu anlamda Bakanlık olarak hizmet ve imkanları verdikçe, adalet hizmetleri daha başarılı şekilde vatandaşlara sunulmuş olacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 19 yılda ortaya koyulan hizmetlerle çok önemli gelişmeler sağlandığını kaydeden Adalet Bakanı Gül, şöyle devam etti:

“Kıdemli çalışanlarımıza, büyüklerinize sorduğunuzda hangi adliye koşullarından, ne şekilde bir adliye koşullarına geldiklerinin mukayesesini çok rahat yapabileceksiniz. Elbette bu konudaki yaptığınız tüm çalışmalar insanımıza, yaptığımız işe vermiş olduğumuz değerin bir sonucudur. Tarihi misyonumuzu, devletimizin varlık sebebinin adalet olduğunu ve adaletin de bu anlamda hem fiziki, hem teknik hem nitelik, hem içerik itibariyle bize yakışan milletimize yakışan şekilde sunulması da, yine sizlerin elindedir, bizlerin elindedir. Bu konuda mesuliyetimizi daima hatır da tutmamız gerekmektedir.”

PERSONEL SAYISI YÜZDE 184 ARTTI

Özellikle teknolojinin gelişimi ile ihtilafların artmasıyla adliyelerde yeni mahkemeler ve yeni iş yükünün sürekli arttığını belirten Bakan Gül, bununla beraber özellikle çalışmaların daha verimli olması adına personel artışını önemli bir şekilde başarıyla sürdürdüklerini kaydetti. Bakan Gül, “Adliyelerde ve ilgili birimlerde görev yapan personel sayımız 19 yıllık süreçte yüzde 184 artışla, 2021 yılı eylül ayı itibariyle 74 bin 802’ye çıkmıştır. Ceza infaz kurumlarında çalışan personel sayısı ise aynı dönemde yüzde 177,52 artışla 70 bin 510’a yükselmiştir. Bu artışa mülakatları ve atama süreçleri tamamlanan tamamlanmakta olan sayılar da eklendiğinde gerçekten önemli bir düzeyde artış olduğunu hep birlikte görebilmekteyiz. Esas itibariyle eskiden adliyede personel olarak zabıt katibi, Ceza İnfaz Kurumu personeli iken bugün pedagog, psikolog, sosyal çalışmacı gibi, istatistikçiler gibi, sosyologlar gibi farklı branşlarda da adliyelerde vatandaşlarımıza hizmet vermekte ve bu konuda adli hizmetlerin kalitesini yine arttırmaya çalışmaktayız. Bunun çeşitlilikle arttırarak sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Gül, son yıllarda personelin özlük haklarına yönelik çok önemli iyileştirmeler yapıldığını anımsatarak, yargı çalışanlarının talep ve ihtiyaçlarına çözüm üretmeye devam ettiklerini kaydetti. 

PERSONELİMİZ İÇİN DAHA FAZLASINI YAPACAĞIZ

Zabıt katiplerinin 3’üncü derece kadroya atanmaları ve yeşil pasaport sahibi olma imkanlarının büyük bir memnuniyetle karşılandığını, bunun da kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Gül,  şöyle devam etti:

“Bir başka düzenlememiz, Bakanlıkta unvanlı görevleri yine genel idare hizmet sınıfından atama yapılabilmesine ilişkin bir düzenleme yapılmasıdır. Yine yakın zamanda imzalanan toplu sözleşmeyle birlikte personelimize adalet hizmetleri tazminatı ödenmesini sağladık. Keza fazla çalışan personelimize nöbet ücreti imkânı ve tazminat ile ek ödeme oranına ilave ödemelerde artışlar yaptık. Değerli arkadaşlar personelimizin emeği, özverisi, fedakârlığı için bütün bunlarla yetinecek değiliz. Daha da fazlasını inşallah yapmak için ilgili kurumlarla, birimlerle çalışmalarımızı takip ediyoruz. Bizzat bu konuda sizlerin her zaman daha iyi noktaya ulaşmanız için yakında taleplerinizin takipçisi olacağız, olmaya devam edeceğiz.”

SÜREKLİ VE KESİNTİSİZ EĞİTİM ANLAYIŞIYLA ÇALIŞACAĞIZ

Adalet Bakanı Gül, eğitim çalışmalarına çok önem verdiklerini, personelin çağın gelişmelerini, yeniliklerini yakından takip etmesinin, değişimin hızına ayak uydurmalarının, mesleki kaliteyi de arttıracaklarını belirtti. Sürekli ve kesintisiz eğitim anlayışıyla çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekleyen Bakan Gül, “Sizler gelişmeleri yakından takip ederek özellikle UYAP’ın etkin kullanımı, doğru veri girişi dahil olmak üzere bu konuda adalet hizmetlerinde bir hata yapma imkanımız olmayacağını hatırdan çıkartmayarak sıfır hatayla, başarıyla çalışmalarınız sürdürmeye devam edeceğinize inanıyoruz. Bu eğitim çalışmasına katkıda bulunan tüm arkadaşlarımıza, emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Buradan aldığınız eğitimlerle adliyelerde vatandaşımızın adalet hizmetlerine daha etkin kavuşacağına olan inancımla ayrı ayrı hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

BAKAN GÜL İŞARET DİLİYLE ‘TEŞEKKÜR ETTİ’

Bakan Gül, programın sonunda eğitime katılan İbrahim İşleyen, Gül Sena Karakoç Yılmaz, Funda Sarıkaya, Görkem Mustafa Erbcak, Ülkenur Topaktaş ve Erkan Ersöz’e katılım belgelerini verdi. Konuşması sırasında kendisine işaret diliyle eşlik eden personele, yine işaret diliyle teşekkür eden Adalet Bakanı Gül, bir süre sohbet ettiği personelin isteği üzerine özçekim de yaptı.