Adalet Bölge Değerlendirme Toplantılarının ikincisi Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılımıyla Ankara Hakimevi’nde düzenlendi. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Bakan Gül, ülkemizde demokrasi tecrübesinin kolay kazanılmadığını dile getirdi. Bakan Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu ülkede Adnan Menderes'i idam sehpasına götüren yargı anlayışı vardı. 28 şubatlarda brifing alan yargı anlayışı, 12 Eylül'de ‘bir sağdan bir soldan’ diyerek darbenin olgunlaşması için daha da köpürmesini bekleyen bir anlayış ile çocuklarımızı dar ağacına götüren bir zihniyet darbeye şakşakçılık yapan darbeye alkış tutan bir zihniyet ve yargı anlayışı vardı. Ama 15 Temmuz'da bu tersine döndü, adliye koridorlarında darbecileri yargılayan, yüce Türk adaletinin önüne çıkaran yargı mensuplarının olduğu bir yargı anlayışı oldu, bundan dolayı hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum, kutluyorum. Türk milleti ve bağımsız tarafsız yargımız 15 Temmuz'da büyük bir saygınlıkla demokrasi sınavı vermiştir.”

TALİMAT ALDIĞI TEK YER ANAYASADIR, HUKUKTUR VE KENDİ VİCDANIDIR

Türkiye'de hukukun üstünlüğü için, hukukun daha da güçlenmesi için bizlere düşen görevin ne kadar anlamlı ve büyük olduğunun da bir kez daha farkına vardıklarını dile getiren Bakan Gül konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 “Türk yargısı hiçbir kimseden, hiçbir yerden, hiçbir vesayet düşüncesinden talimat almaz. Talimat aldığı tek yer anayasadır, hukuktur ve kendi vicdanıdır. İşte tüm gayretimiz bu noktadaki eksiklerimizin de telafi etmek olmalı.”

ANKARA ADLİYESİ

Ankara Adliyesi’nin şu anda 7 yerde faaliyet gösterdiğini dile getiren Bakan Gül, planlanan yeni adliyenin Başkente yakışır bir şekilde inşa edileceğini dile getirerek:

“Ankara Adliyesi'nde hepsini bir çatı altında toplanması temel yaklaşımınız. Bu süreçte çok yakın bir zamanda protokol imzalayarak 500 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak yeni bir Ankara Adliyesi'nin inşallah inşaatını başlatacağız.” şeklinde konuştu.

İlki Gaziantep'te ikincisi Ankara'da düzenlenen Adalet Bölge Toplantısı, Bölge Adliye Mahkemeleri'nin bulunduğu Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Van merkezlerinde ve bu merkezlere bağlı Ağır Ceza Cumhuriyet Başsavcıları ve İlk Derece Adalet Komisyonu Başkanları'nın katılımıyla yapılıyor.