Başbakan Binali Yıldırım, Habertürk'te Hollanda ve Almanya ile yaşanan gerginlikle ilgili önemli açıklamalar yapıyor.  Başbakan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Avrupa'nın belli başlı ülkelerinde seçimler var. Onlarında bu sürece olumsuz katkısı oluyor. Avrupa'da son yıllarda İslam korkusu, ırkçı söylemler ve milliyetçilik akımlar zemin kazanıyor. Bu da merkez siyaseti tehdit ediyor."

UÇAĞIN İNDİRİLMEMESİ BÜYÜK AYIP

"Dışişleri Bakanımızın uçağının indirilmemesi yapılan en büyük ayıptır. Aile Bakanımıza yapılan iş kontrolden çıkarmıştır. Fiiili durumun karşılığı verilecektir. Bu konuda özür ve bu işe sebep olanlara hesap sorulması, vatandaşlarımıza yapılan şiddet mağdurlarına haklarının iade edilmesi. Büyük elçilerin gelmesini istemiyoruz dedik. Bundan sonrası izlenecek, zamanı gelince yapılacaktır. Tamamen ilişkileri kesmek değildir.

"İŞİN SONUNDA OTURALIM YEMEK YİYELİM DEDİLER"

"Biz açıklama yapmadan görüşmeyi talep ettik. Görüştük. Görüşme tamamen işi yanlış olduğu ve düzeltilmesi gerektiğiyle ilgiliydi. Biz bu noktaya gelmesini istemiyoruz. İşin sonunda da bir oturalım yemek yiyelim dediler. Biz de herhangi bir karşılık vermedik. Konuşma tonumuzdan öyle bir teklifte bulundular. Orada yaşanan olayın sıkıntısı ile sesimizi yükselttik. Büyükelçimiz burada gitmeyecek."

"KONSOLOS GÖZALTINA ALINDIĞI İÇİN ÖZÜR DİLENDİ"

Bunun yanlışlıkla olduğunu söylediler.

AİHM'e gitmek için iç hukuk yollarını tüketmek gerek. Bana verilen bilgiye göre oradaki mağdurlar hak arayacak sonra AİHM'e gidecek. Dolayısıyla başka yollarda çalışacak. Viyana Sözleşmesi, seyahat serbestisi, kendi konsolosluğumuzun kendi toprağımız olması bütün bunlar hukuki açıdan incelenecek ve takip yapılacak."

AVRUPA'DAKİ BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KARARI

Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Aşırı sağ söylemlerin etkisinde kalarak böyle kararlar alınıyor dönemsel olarak. Bunların barışa, dostluğa katkısı olmaz. Gerilimi, iç huzursuzluğu artırır. Bunun bir bedeli de olur. Ülkeler arasındaki ilişkileri daha da olumsuz yönde etkiler. Bu kararları alanlar içerde doğabilecek sonuçların nereye varacağını göremeyebilirler.

Ben burada bir gerçeği ifade ediyorum. Türkiye'nin üstlendiği rolü dikkate alınca Avrupa'nın hangi tehditlerle karşı karşıya olduklarını düşünmelerini istiyoruz.

ALMANYA İLE İLİŞKİLER

 Bunları onlar düşünecek top onlarda bu konuda bizden isteyecekleri bir şey yok. Biz açık ve net bir tavır izliyoruz. Avrupa değerleri diye ağızlarından düşürmedikleri bu kavramın boşaltıldığını görüyoruz. Avrupa değerleri demokrasi, ifade özgrülüğü hani bunlar. Türkiye ile ilişkileri yenidne gözden geçirecekler.

"BU TELKİNLER TERS TEPER"

Venedik Komisyonunu kararı tamamen siyasi. Herkes haddini bilgsin. Avrupa 'Hayır'cılarla aynı şarkıyı söylüyor. Türkiye'nin seçimi size mi kaldı? FETÖ, PKK'nın ileitşim ağları çok sıkı çalışıyor bu ülkelerin kamuoyunu etkiliyorlar. Türkiye ile ilgili olumlu bir haber yok. Ama işlerine gelmiyor. İsvçre'de Blick diye gazete Türkiye ile ilgili manşet atmış Erdoğan'ın diktatörlüğüne hayır diye. Bizim milletimiz basiretli neye karar vereceğini bilir. Bu telkinler ters teper.

EVET TARAFININ BU KRİZİ KULLANDIĞI İDDİASI

Bizim böyle bir senaryoya ihtiyacımız yok. 16 Nisan'da ülkemizin en güzel kararı vereceğine eminiz. Olumlu olumsuz tarafları değerlendirilecek. Ancak bu durum yutkunup sineye çekilecek bir olay değildir.