CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 7 yıl önce sosyal medyadan paylaştığı twitleri ile ilgili olarak yargılandığı davada savunma yaptı. HaberTürk'ten Serdar Kulaksız'ın haberine göre, suçlamaları kabul etmeyen Kaftancıoğlu, “Bu ceza davası değil, cezalandırma davasıdır”dedi. Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Kaftancıoğlu’nun 5 ayrı suçtan 4 yıl 10 aydan 17 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Canan Kaftancıoğlu ve avukatları katıldı. Davanın müştekilerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı avukatları temsil etti. Davanın diğer müştekilerinin yanında bazı 15 Temmuz şehit yakınları ve gazilerinin avukatları da duruşmada hazır bulundu.

"KARALAMA KAMPANYASINA MARUZ KALDIM"

Duruşmada savunma yapan Canan Kaftancıoğlu, hak, hukuk, adalet kavgasına çocukluğunda başladığını belirterek “Eşitlik, özgürlük ve kardeşlik hayaline daima bağlı kaldım” dedi. Kaftancıoğlu, İl başkanı seçildiği ilk günden itibaren yalan ve iftiralarla beslenen ailesini de içine alan korkunç hatta kolay katlanılamayacak bir karalama kampanyasına maruz kaldığını söyledi.

"HAKARET ETMEDİM ETMEM DE"

‘Cumhuriyeti kuran bir partinin il başkanı olarak Cumhurbaşkanına hakaret etmedim etmem de’ diyen Kaftancıoğlu, “Mustafa Kemal Atatürk’ün oturduğu o makama hakaret etmek, o makamı değersizleştirmek kimsenin hakkı olmadığı gibi haddi de değildir” dedi.

"OLDUKÇA MANİDAR"

Kaftancıoğlu, o yıllarda yine aktif siyasetin içindeyken yazdıklarının suç kabul edilmeyerek bugün suç olarak değerlendiriliyor olmasının oldukça manidar olduğunu söyledi. Kaftancıoğlu’nun bu davanın ceza davası değil cezalandırma davası olduğunu söylemesi üzerine mahkeme başkanı ‘mahkemeyi itham edemezsiniz’ diyerek müdahale etti.

"TAKDİRİNİ SİZLERE BIRAKIYORUM"

Kaftancıoğlu “Neymiş suç aygıtım? Top, tüfek, silah değil. 7 yıl önce attığım tweetler yani sosyal medya paylaşımları” diyen Kaftancıoğlu, “o yıllarda 140 karaktere sığdırılan sözlere bakarak kişiler, fikirler hakkında yorum yapmak bile mümkün olamayacakken yargılama hem de ağır cezada yargılamanın takdirini sizlere bırakıyorum” dedi.

"SÖYLEDİKLERİM İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMI ALTINDA"

Söylemlerinin tamamının ifade özgürlüğü kapsamı altında olduğunu söyleyen Kaftancıoğlu, “20 yıl önce okuduğu bir şiir sebebiyle cezaevine gönderilen Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade özgürlüğü hakkı nasıl savunulduysa bugün de benim ifade özgürlüğü hakkım savunulmalı” diye konuştu.

"BİRİ BANA AİT DEĞİL DİĞERİNİ HATIRLAMIYORUM"

Mahkeme başkanının dava konusu olan tweetlerin kendisine ait olup olmadığını sorması üzerine Kaftancıoğlu, ‘Tarihte bugün diye başlayan Ermeni soykırımı’ tweeti var o tweet bana ait değil. Bir de hatırlamadığım ‘sessiz olun’ diye başlayan bir tweet var onun bana ait olup olmadığını da hatırlamıyorum” dedi.

SAVCI CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Kaftancıoğlu’nun “Cumhurbaşkanı’na hakaret, Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, Türkiye Cumhuriyetini alenen aşağılama, Terör örgütü propagandası yapmak, Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçlarından 4 yıl 10 aydan 17 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, davaya katılma talebinde bulunan 11 kişini talebini “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” yönünden kabulüne karar verdi. Mahkeme heyeti, Kaftancıoğlu ve avukatlarının savcılık mütalaasına karşı savunmalarını yapması için duruşmayı erteledi.