TRT World Forumu’na gönderdiği bir video mesajla katılan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla bu alanda büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi. “Kimi zaman mevcut hukuk sistemi bile yetersiz kalıyor” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Kötülük yapanın, suç işleyenin yanına kar kaldığı bir düzenin adı özgürlük olamaz. Daha vahimi ise, sosyal medya platformlarının artan mağduriyetler için bir çalışma içine girmemesidir.

Hiçbir şirketin ve kimsenin hukukun üstünde olmadığını vurguluyoruz. Sosyal medya şirketlerine ülkemizde temsilcilik bulundurma zorunluluğu getirdik. Vatandaşlarımızı ve yetişkinlere nazaran daha hassas durumda olan çocuklarımızı korumayı amaçlıyoruz.

Temennimiz bu kurumların gönüllü bir şekilde çağrımıza kulak vermesidir. Aksi taktirde Türkiye, vatandaşlarının haklarını korumayı sürdürecektir."

10 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

Sosyal Medya Yasası olarak da ifade edilen 7253 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de temsilci belirlemeleri için verilen süre, 2 Kasım’da sona erdi.

Söz konusu süre içinde sosyal medya şirketlerinden bazıları Türkiye temsilcisini belirleyerek BTK’ye bildirdi. Verilen sürede Türkiye’de henüz temsilci belirlemeyen Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Periscope, Tiktok gibi şirketlere 10’ar milyon lira idari para cezası verildi.

30 MİLYONLUK CEZA YOLDA

Verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde yine temsilci atanmazsa para cezası 30 milyon TL’ye çıkıyor.

Sosyal medya ağlarına tanınan sürenin dolmasına çok az bir süre kaldı; bu süreçte çeşitli görüşmeler yapıldı ancak olumlu sonuç alınamadı. Yasal zorunlulukları yerine getirmeyen ağlar için ikinci aşamaya geçildi ve Türkiye'ye temsilci atamayan bu şirketlere şimdi 30'ar milyon TL ceza kesilecek.

Yaptırımların ilk aşaması olan 10'ar milyon TL'lik cezalara ilişkin bildirim şirketlerin ABD'deki merkezlerine elektronik tebligatla gönderildi. Bu şirketlerin temsilcileri Ankara'ya gelerek yetkililerle görüşmeler yaptı ancak hiçbiri Türkiye'de temsilci bulundurmaya yanaşmadı. Şirketlere tanınan bir aylık sürenin dolmasına çok az süre kaldı.

2 Kasım'da açıklanan 10'ar milyonluk ceza, elektronik tebligat hukukuna göre 5'inci gün tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu nedenle Aralık ayının 8'inde süre doluyor. Bu tarihten sonra şirketler için ikinci aşamaya geçilecek ve ceza miktarı 30'ar milyon TL'ye çıkarılacak.

HaberTürk'ten Bülent Aydemir'in kaleme aldığı yazıya göre; ilk cezanın tebliğ edildiği şirketlerden hiçbiri yasal açıdan zorunlu olan temsilci atamaya ya da isim bildirmeye olumlu yaklaşmadı. Edindiğim bilgilere göre bu şirketler, temsilci atamadan bir çözüm yolu bulma konusunda arayış içinde. Özellikle Twitter, katı bir tutum sergiliyor; Twitter, Türkiye'ye temsilci atamasının diğer ülkeler açısından örnek oluşturacağını, Türkiye'ye temsilci atamaları durumunda diğer ülkelere de atamak zorunda kalabileceklerini savunuyor.