TBMM Genel Kurulu bazı uluslararası anlaşmaları görüşmek üzere toplandı. Genel Kurul'da HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki dokunulmazlığının kaldırılması ve milletvekilliğinin düşürülmesi dosyası da gündeme geldi.

"MECLİS'İ BİR DAHA OFSAYTA DÜŞÜRMEYELİM"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Başkanvekili Celal Adan'a seslenerek, "Bu kararı okumayın" dedi. Beştaş'ın konuşmasının ardından da AK Parti 22. Dönem Bitlis Milletvekili, DEVA Partisi Kurucuları'ndan Abdürrahim Aksoy basın locasından, "Kahrolsun otokrasi. Otokrasiye karşıyım, demokrasi istiyorum" diye bağırarak protesto etti. Aksoy'un protestosu üzerine Genel Kurula ara verildi. Birleşimin ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da yaptığı konuşmada Enis Berberoğlu kararını hatırlatarak, "Meclis'i bir daha ofsayta düşürmeyelim" diye konuştu.

HDP'NİN MECLİS'TEKİ SANDALYE SAYISI 55'E DÜŞTÜ

Konuşmaların ardından karar Meclis'te okunarak Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü.

24 Haziran 2018 seçiminde parlamentoya giren HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Leyla Güven'in milletvekilliği düşürülmüştü. Bedia Özgökçe Ertan, Ayhan Bilgen, Adnan Selçuk Mızraklı ise 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde belediye başkanı seçildiği için milletvekilliğinden istifa etmişlerdi. HDP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 55'e düştü.

Daha sonra Meclis'te başlayan tartışmalar sonrası oturuma ara verildi.

Verilen arada Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Milletin vekiliyim. Baştan sona hukuksuzluk yaşanmıştır. TBMM Genel Kurulu'nu terk etmiyorum. Hiçbir yere gitmiyorum" ifadelerini kullandı.

ARA TANSİYONU DÜŞÜRMEDİ, TEKRAR ARA VERİLDİ

Verilen arada Meclis'te yaşanan protestolar nedeniyle Meclis Başkanvekili Celal Adan, grup başkanvekilleriyle tansiyonun düşürülmesi için görüştü. Tekrar bir araya gelen Meclis'te kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın konuşmasına yönelik protestolar nedeniyle Meclis Başkanvekili Adan birleşime bir kez daha ara verdi.