HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile önceki görevlerinden ihraç edilen milletvekilleriyle yaptığı ortak açıklamada, "Hakkında soruşturma hiç açılmayanlar, mahkemelerden veya savcılıktan takipsizlik veya beraat alan bütün KHK'liler işlerine hemen iade edilmelidir." dedi.

Gergerlioğlu, KHK'ler ile ihraç edilen Saadet Partisi, CHP, HDP milletvekilleriyle Mecliste düzenlediği basın toplantısında, KHK'ler ile ihraç edilen 10 milletvekili adına açıklama yaptıklarını bildirdi. 

OHAL'in ardından KHK'lerin çıkarıldığını ve çok büyük mağduriyetlerin yaşandığını belirten Gergerlioğlu, kendilerinin de aralarında bulunduğu 134 bin 207 kişinin pasaportlarına el konularak, kamudan ihraç edildiğini vurguladı.

KHK'lilerin, Meclis'ten sorunlarına çözüm beklediğini anlatan Gergerlioğlu, "Hakkında soruşturma hiç açılmayanlar, mahkemelerden veya savcılıktan takipsizlik veya beraat alan bütün KHK'liler işlerine hemen iade edilmelidir. Mağdur olan yurttaşlara maddi ve manevi hak iadesi yapılmalıdır." ifadesini kullandı.

KHK'lilerin taleplerini aktaran Gergerlioğlu, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun da kaldırılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, OHAL KHK'leri ve uygulamalarının anayasaya tamamen aykırı olduğunu saptadıklarını belirterek, "32 KHK söz konusudur. Onların çok büyük bir kısmı anayasaya aykırıdır. Aynı şekilde ikinci adımda, uygulamalar ise o anayasa aykırılığını saptadığımız KHK'lere bile aykırıdır." diye konuştu.  

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam, Türkiye'de vesayet sisteminin devam ettiğini öne sürerek, "Bir bakıyorsunuz 28 Şubat'ta, TSK tarafından brifinglenen yargı bugün Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından brifingleniyor. Olayı bu sistem içinde düşünürsek, işte 15 Temmuz'un bahane edilerek Türkiye'de çok kökten bir muhalif temizleme harekatına giriştiğini gözleriz." dedi.

İslam, "KHK'lilerin büyük bir çoğunluğu af istemiyor. Neden? Çünkü ortada suç yok. Suçlu değiliz ki af isteyelim. Gerçi birçoğunun mecali bitmiş. Nasıl olursa olsun bu sarmalın içinden çıkmak istiyor. Bizim burada önerdiğimiz şey af değil." değerlendirmesini yaptı.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da OHAL'in ardından çıkarılan KHK'ler ile onbinlerce kadının kamudan ihraç edildiğini, kadın kurumlarının kapatıldığını ve KHK'ler ile ihraç edilen 134 bin 207 kişinin yaklaşık yüzde 27'sinin kadın olduğunu kaydetti.

"Emeklilikte yaşa takılanların sorunları giderilsin"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, prim gün sayısı ve çalışma yılını tamamlayarak emekli olan ancak yaş nedeniyle emekli maaşı alamayan kişilerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirterek, "İktidar, toplumdan gelen bu sese kulak vermelidir. İstenirse buna çözüm bulunabilir, bütün partiler oturur ve bu sorunu çözebilir." dedi.

Gürer, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu çalışmalarının sabaha karşı saat 03.00'te bittiğini anımsattı.

Genel Kurul'un bugün çalışmadığına işaret eden Gürer, "Neden Meclis bugün çalışmaz da dün gece, Kalkınma Bakanlığı ile ilgili teklifi yasalaştırmak için saat 3'e kadar çalışır. Ülkedeki kriz ve sorunlar katlanarak devam ediyor ama Genel Kurul, geçen hafta da bu hafta da iki gün çalıştı. Bunu anlayamıyoruz." diye konuştu.

Ülke genelinde 3 bine yakın iş yerinin konkordato ilan ettiğini aktaran Gürer, bu işyerlerinin alacaklılarıyla anlaşarak borçlarını ödeme girişimi içine girdiklerini belirtti.

Konkordato ilan eden iş yerlerinde binlerce işçi çalıştığını, bu işçilerden sendikalı olanların avantajlı olduğunu, onların haklarını sendikalarının arayabildiğini ancak sendikasız işçilerin daha mağdur edildiğini belirten Gürer, konkordato ilan edilen yerlerdeki işçilerin mağdur olmaması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunduğunu vurguladı. 

Ömer Fethi Gürer, teklifin, bankaların rehinli alacaklarından önce işçi alacaklarının ödenmesini içerdiğini kaydetti.

Emeklilikte yaşa takılanlar

Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına da değinen Gürer, bu kişilerin, prim gün sayısı ve belirlenen çalışma yılını tamamlayarak emekli olan ancak yaş nedeniyle emekli maaşı alamayan kişiler olduğunu bildirdi.

Bu konuda ciddi mağduriyetler yaşandığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, "Bu kesim, sorunlarının çözümü için tüm siyasi partilere başvuruyor, 'biz haksızlığa uğradık' diyor." ifadesini kullandı.

CHP'li Gürer, ülkede binlerce kişiyi ilgilendiren bu soruna mutlaka çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, "Bu kişilere verilecek ücretler gündeme getiriliyor. İstenirse buna çözüm bulunabilir; tüm siyasi partiler birlikte oturur ve bu sorunu çözebilir. İktidar, toplumdan gelen bu sese kulak vermelidir. Vatandaş, emekli olmuş ancak maaş alamıyor. Bu kişiler arasında hasta olanlar, sorunlu olanlar olabilir. Bunların mağduriyeti giderilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Cezaevlerindeki şartlar ağırlaştı"

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, hapishanelerdeki şartların ağırlaştığını iddia ederek, "Hapishaneler; insanların işkence gördüğü, yaşam haklarının elinden alındığı, hastalıklarının tedavi edilmediği merkezler değil, verilen cezaların hukuk devleti sınırları içerisinde infazının yapıldığı yerdir." dedi.

Beştaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, cezaevlerindeki şartların ağırlaştığını, sağlığa erişimin zor olduğunu, annesiyle birlikte cezaevlerinde kalan çocuk ve hastalar bulunduğunu, açık görüşe gelen kişi sayısının sınırlandırıldığını, kütüphanelere erişimin zorlaştırıldığını iddia etti.

Cezaevlerindeki kapasitenin 2017'de açılanlarla birlikte 207 bin 338 kişiye ulaştığını belirten Meral Danış Beştaş, cezaevlerinde yer sıkıntısı yaşandığını da öne sürdü. 

"Türkiye'de özgürlükle tutsaklık arasında çok ince bir çizgi" bulunduğunu savunan Beştaş, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine karşı herkesin empati yapması gerektiğini ifade etti. 

Cezaevlerinde, 12 Eylül'de olduğu gibi olaylar yaşanmaması gerektiğini daha önce de söylediklerini dile getiren Meral Danış Beştaş, şunları kaydetti:

"Hapishaneler; insanların işkence gördüğü, yaşam haklarının elinden alındığı, hastalıklarının tedavi edilmediği merkezler değil, verilen cezaların hukuk devleti sınırları içerisinde infazının yapıldığı yerdir. Ama geldiğimiz süreçte maalesef bunların aksine ne varsa yapıldı. Binlerce, yüz binlerce insanın çığlığını duyurmak bizim görevimiz. AKP iktidarına sesleniyorum; cezaevleri dışında yaptığınız hak ihlallerini, işkenceleri, hukuksuzlukları ve keyfiliği cezaevlerinde de uyguladığınızı biliyoruz. En çok gücünüzün yettiği alanlardan biri, dört duvar arasındaki anneler, babalar, gençler ve çocuklar. Onların hak ve özgürlüklerini kısıtlama hakkınız yok. Bunu kaldırın." 

Bir basın mensubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP'nin İş Bankasındaki hisseleriyle ilgili, ''Atatürk'ün vasiyetinin Hazineye devrini gerçekleştirelim." dediğini anımsatması ve değerlendirmesini sorması üzerine Beştaş, "Vallahi gözleri doymuyor." yanıtını verdi. (AA)