Gül’ün TBMM’de üst üste yaptığı iki toplantıda, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının uygulanmamasından, savcıların resen soruşturma başlatma kurallarına kadar bir dizi konu görüşüldü. Bakan Gül, “Önerilerinizden zenginleşerek ayrılıyorum” dedi. Muhalefetin yargıya müdahale eleştirileri üzerine Bakan, “Bir gün tek bir yargı mensubunu arayıp, şunu yapın, bunu yapmayım denedim” ifadesini kullandı.
BAKAN MUHALEFETE GİTTİ
Edinilen bilgiye göre, Gül, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun ardından, TBMM Adalet Komisyonu üyeleriyle toplantı yaptı. Toplantıda, AK Parti milletvekilleri söz almadı. Muhalefet partilerinin temsilcileri konuştu. Eleştiriler şu noktalarda toplandı:
Hâkim ve savcıların göreve alınmasına ilişkin evrensel kriterler uygulanmalı. Birbirinden farklı kararlar çıkıyor, sonra o hâkimin geçmişi araştırılıyor. Bunlar kararları tartışılır hale getiriyor. İdeolojik bakıştan vazgeçilmeli.
AYM KARARLARI
AYM kararlarının mahkemeler tarafından uygulanmaması anlaşılır gibi değil, Anayasa çok açık ve net. Mahkemelerin, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymasını sağlayacak düzenlemeler yapmalısınız.
Adliye de acil işler dışında kapatılmalı. Pandemi nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşanıyor. Tutukluluk gibi duruşmalar dışındaki davalara bakılmamalı.
RESEN SORUŞTURMA
Güvenlikçi bakış açısıyla davalara yaklaşan hâkim ve savcıların verdiği kararlar çok tartışmalı. Bu yönde baskı olduğuna ilişkin değerlendirmeler var.
Resen soruşturmanın uygulanmaması da anlaşılır gibi değil. Ankara savcısı ülkenin ana muhalefet partisi genel başkanına yönelik tehditlere ilişkin resen soruşturma başlatmıyor.
Cezaevlerinde maske ve hijyen konusunda sorunlar yaşandığına ilişkin sürekli şikâyetler geliyor.
Uzaktan eğitim alan çocuk mahkûmların erişim sorunu olduğu belirtiliyor. Kullanacakları bilgisayarları bile yok.” (Nuray Babacan / Hürriyet)
Talep Özeti : Hukuk Mezunu Memurlara Avukatlık Stajı Yapma İmkanı Tanınması
Dayanak : Adalet Bakanlığı Yargı Reformu Stratejisi Amaç-5 (2019)
Hukuk mezunu memurlar olarak, mesleğin onuruna uygun olmak ve stajın gereklerini yerine getirmek şartıyla memur olarak çalışmanın avukatlık stajını yapmaya engel olmamasına imkân sağlayacak bir düzenleme talep ediyoruz.
Adalet Bakanlığı Yargı Reformu Strateji Belgesinde de belirtildiği üzere avukatlık mesleği ülkemizde kamu hizmeti olarak tanımlanmaktadır. Bu kamu hizmetinin nitelikli biçimde yerine getirilmesi avukatlık mesleğinin güçlendirilmesini gerektirmektedir. Söz konusu talebimizin gerçekleşmesi durumunda uzun yıllardır kamu hizmetinde bulunup, birçok noktada tecrübe ve kamu hizmeti kültürünü kazanmış kamu personellerinin avukat olarak görev yapması durumunda avukatlık mesleği güçlenecektir ve kamu kurumları açısından da büyük bir kazanım olacaktır.
Yargı Reformu Strateji Belgesinde avukatlık stajı yapanların staj süresince sigortalı olarak çalışamamalarının stajın verimliliğini düşürdüğü ve mağduriyetleri beraberinde getirdiği belirtilmiştir. Hukuk alanında faaliyette bulunmak isteyen idealist kamu görevlileri, iş hayatımızın yanında hukuk fakültesini kazanarak, zahmetli bir süreç ile eğitimlerini tamamlamaktadırlar. Avukatlık mesleğinin icra etmek için stajın yapılması gerekmekte olup, söz konusu staj için görev yapılan kurumun olur vermesi durumunda ücretsiz izne çıkılması, olur verilmemesi durumunda ise memurluktan istifa edilmesi gerekmektedir. Diğer bir husus ise bu süre zarfında maaş alınamadığından yaşanan mağduriyettir. Özellikle evli ve çocuklu kamu personellerinin staj sürecini maaş almadan geçirmeleri mümkün olamayacağından dolayı avukatlık stajını yapamamaktadırlar. Dolayısıyla avukat olarak hukuka hizmet etmelerine imkân da kalmamaktadır.
Sonuç olarak hukuk mezunu memurlar olarak, daha önce basına da yansıyan, Yargı Reformu Strateji Belgesinde de belirtilen düzenlemenin getirilip, kamu görevlilerine avukatlık stajı yapabilme imkânının tanınmasını talep etmekteyiz.
Saygı ve Hürmetlerimiz İle.
Avukatlık Stajı Düzenlemesi Bekleyen Memurlar