Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 31 Mart Pazar günü yapılan yerel seçimlerle ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi için olağanüstü itirazda bulunmaya hazırlandığını açıkladı.

Diğer yandan HDP (Halkların Demokratik Partisi) de YSK'ya olağanüstü itirazda bulunacaklarını belirtti.

TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, HDP'nin de YSK'nın KHK ile ihraç edilenlere mazbata verilmeyeceğini duyurduğu yerlerde seçimlerin yenilenmesi için olağanüstü itiraz başvurusunda bulunacağını söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Çarşamba günü itiraz üzerine verdiği karar ile haklarında 692 ve 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerden (KHK) işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmemesine karar verdi.

YSK kaynaklarının BBC Türkçe'ye doğruladığı karara göre, başkan seçilen KHK'lı kişiler yerine ikinci sıradaki adaylar mazbata alacak.

Erzurum'un Tekman, Diyarbakır'ın Bağlar ve Lice, Van'ın Tuşba, Edremit ve Çaldıran ile Siirt'in Gökbaş Beldesi'ne belediye başkanı seçilen adaylar KHK ile daha önce kamudaki görevlerinden ihraç edilen isimler.

Büyükçekmece sonucu açıklanmadı

HDP, bu belediyelerdeki seçimler için olağanüstü itiraz hakkını kullanacağını söylerken AK Parti de aynısını İstanbul'daki seçimler için yapmaya hazırlanıyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) İstanbul'da 38 ilçede oyların yeniden sayılması için yaptığı başvuruyla ilgili olarak 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddetmişti.

21 ilçede ise 51 sandıkta oyların yeniden sayımına karar verdi.

YSK, AK Parti'nin Büyükçekmece ilçesindeki büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin başvurusunu ise henüz değerlendirmedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Salı günü yaptığı basın toplantısında gün içinde olağanüstü itiraz haklarını kullanarak İstanbul'da seçimlerin yeniden yapılmasını talep edeceklerini söylemişti. Yavuz aynı şekilde Büyükçekmece'deki sonuçlara ilişkin olarak da olağanüstü itiraz haklarını kullanacaklarını belirmişti.

Seçim Kanunu'nda yer alıyor

Seçimlerle ilgili olarak "olağanüstü itiraz" hakkı 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" tarafından düzenleniyor.

Kanunun 130. maddesinin 2. fıkrası, olağanüstü itiraz hakkına dair düzenlemeyi içeriyor.

Bu maddeye göre İl Seçim Kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan itirazların yanı sıra seçim sonuçlarına etki edebileceği düşünülen olaylara ve hallere dair itiraz gerçekleştirilebiliyor:

"Şu kadar ki; siyasi partilerin il başkanlarıyla genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez."

Aynı maddeye göre itirazların şu şekilde yapılması gerekiyor:

"Bu itirazlar yazılı olarak yapılır. İtiraz dilekçesine, itiraz edenin adının, soyadının ve açık adresinin yazılması, ihbar ve iddia olunan vakıaların mahiyetinin ve gerekçesinin beyanının, delillerinin gösterilmesi ve belgelerinin bağlanması, bu belgelerin elde edilmesi mümkün değil ise, sebeplerinin ve nereden ve ne suretle temin olunabileceğinin bildirilmesi lazımdır."