24 Haziran seçimleri öncesi Meclis’ten geçirilen siyasi partiler arasında resmi ittifaklara imkan tanıyan kanun ile seçimlerin güvenliğine ilişkin bir dizi yeni düzenleme hayata geçirilmişti. Seçilme yaşının 18’e düşürülmesi, mühürsüz oy pusulası ve oy zarflarının geçerli kabul edilmesi, oy pusuluların tek zarfa konulması, yatağa bağımlı seçmenler için seyyar sandık kurulması gibi yeniliklerin ilk uygulaması da genel seçimde yapılmıştı.

Oylar tek zarfa

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kaynaklarından edinilen bilgiye göre kurul, yerel seçimlerde ilk kez uygulanacak düzenlemeler için şimdiden genelgelerini hazırlıyor. Bu kapsamda sandık kurullarının oluşumu, sandık başına düşecek seçmen sayısı, seyyar sandık uygulamasına ilişkin çalışmalar yapılıyor. Buna göre, yerel seçimde ilk kez oylar “tek zarfa” girecek. Seçmenler, büyükşehirlerde, “büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık”, büyükşehir olmayan diğer illerde ise, “belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık” için kullanacağı oyları tek zarfa koyarak sandığa atacak. Tek zarf uygulamasının tek istisnası, “birleştirilen seçim bölgeleri” olacak.

24 Haziran’da, “hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan seçmenler” için seyyar sandık uygulaması kapsamında 17 bin seçmenin sandık ayağına gitmişti. Seyyar sandık yerel seçimde de bu durumdaki seçmenlerin hizmetinde olacak. Ancak tek zarf uygulaması nedeniyle evinde ya da tedavi gördüğü hastanede oy kullanan seçmenlerin her biri için ayrı bir muhtarlık sandığı gönderilemeyeceği için bu durumdaki seçmenler muhtar seçimi için oy kullanamayacak. (Şebnem Hoşgör / Milliyet)