Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 2. Tur ilk maçında deplasmanda Portekiz'in Braga takımını 2-0 yenerek bir üst tura yükselme yolunda önemli bir avantaj yakaladı. Geçen sezonun bu kupadaki finalisti Braga, kâğıt üstünde favori olan taraftı. Bir de son 8 maçta kaybetmemeleri nedeniyle psikolojik üstünlük de ev sahibi takımdaydı.
Maç öncesi tahminlere bakıldığında temsilcimizin alacağı beraberlik bile çok değerli kabul ediliyordu. Son dört resmi maçta galip gelememeleri de bu düşünceyi destekliyordu. En iyi sonuç, turu geçen tarafın İstanbul'da belli olması gibiydi. Kadrolar belli olduğunda Siyah-Beyazlı takımın forvetsiz sahaya çıkması dikkat çekiyordu. Carlos Carvalhal, orta alanı kalabalık tutmak amacıyla Almeida ve Mustafa Pektemek'i kulübeye çekmişti. Oyuna başlangıç itibarıyla bu tercih doğruydu. Dengeli giden karşılaşmada Barbosa'nın hakemi aldatmaktan 2. sarı kartı görüp atılması, iki takım adına planları bozdu. Beşiktaş, oyuna hükmeder hale geldi. Gol de çok gecikmedi. 37'de kornerden gelen topu Sivok kafayla ağlara göndererek Kartal'ı 1-0 öne geçirdi. İyi organize olabilen Braga, 10 kişi kalmasına karşın oyun disiplinini neredeyse hiç bozmadı. Rakibin gardını düşüren darbe 58'de geldi. Kaleden Cenk ile başlayan atağı Fernandes sürükledi. Simao araya kaçarak kaleci Quim ile karşı karşıya kaldı. Vuruşu, farkı ikiye çıkardı: 2-0.

Gol sonrası oyun rölanti bir şekle döndü. Temsilcimiz Beşiktaş, skoru zora sokacak bir hata yapmamak için arkada dikkatliydi. Braga'nın da ileri çıkacak gücü yoktu. Bir de hakem Blom'un hemen her pozisyonda kart gösterme düşüncesi hem rakibi hem de Beşiktaş'ı frenledi. Bu sezon hedefini Avrupa'da en az çeyrek final olarak koyan Siyah-Beyazlılar, 2-0'lık sonuçla bir üst tura adını yazdırmak için İstanbul'daki 90 dakikanın bitimini bekleyecek.

CARVALHAL TEMKİNLİ

Beşiktaş Teknik Direktörü Carlos Carvalhal, Braga deplasmanında galip geldikleri için mutlu olduklarını, ancak henüz turu geçmediklerini söyledi. Rakibe saygı duyduklarını ve dirençli oynayarak kazandıklarını vurgulayan başarılı hoca, "Aynı saygıyı ve direnci ikinci maçta da gösterip turu geçmek istiyoruz." dedi. Carvalhal, Quaresma'yı forvet oynatmasına da değindi: "Hocalar karar almak için o görevde bulunurlar. Bu kararları almak bazen zordur."

Q7 PARA AÇIKLAMASI

Beşiktaş'ın Portekizli yıldızı Ricardo Quaresma, karşılaşmanın 66. dakikasında yerini Almeida'ya bırakınca yedek kulübesi yerine direkt soyunma odasına gitti. Yetenekli isim, iyi mücadele ettiklerini ve haklı bir galibiyet aldıklarını belirtti. Portekiz basınında, parasını alamadığı için Beşiktaş'tan ayrılmak istediği yönünde haberler çıktığının söylenmesi üzerine Q7, şu cevabı verdi: "Ben kimseye açıklama yapmadım. Artık biraz saygı bekliyorum, herkes istediğini yazıyor."

Braga 0, Beşiktaş 2

braga: Quimm 5, Salino 3, Douglao 3, Ewerton 4, Lopes 3 (Dk. 74 Cesar 3), Custodio 3 (Dk. 68 Amorim 3), Hugo Viana 4, Barbosa 3, Alan 3, Mossoro 3 (Dk. 46 Carlao 4), Lima 3

beşiktaş: Cenk Gönen 7, İbrahim Toraman 7, Sivok 8, Egemen Korkmaz 7, Tanju Kayhan 7 (Dk. 88 Ekrem Dağ ?), Necip Uysal 7, Ernst 7, Veli Kavlak 7, Simao 7 (90 +2 Mustafa Pektemek ?), Fernandes 8, Quaresma 6 (Dk. 66 Almeida 5)

GOLLER: Dk. 37 Tomas Sivok, Dk. 58 Simao Sabrosa

SARI KARTLAR: Egemen Korkmaz, Veli Kavlak, İbrahim Toraman, Simao, Almeida

KIRMIZI KARTLAR: Dk. 29 Helder Barbosa (Braga)

HAKEMLER: Kevin Blom 7, Sander van Roekel 7, Berry Simons 7

STAT: Municipal

SİVOK'A BÜYÜK ONUR

Beşiktaş'ın Braga ile oynadığı UEFA Avrupa Ligi 2. turu ilk maçında fileleri ilk sarsan isim olan Tomas Sivok, Siyah-Beyazlıların Avrupa kupalarındaki 200. golüne imza attı. Kartal'ın Avrupa'daki 100. golünü 2003-04 sezonunda Lazio ile yapılan Şampiyonlar Ligi müsabakasında Pancu kaydetmişti. Avrupa arenasındaki ilk gol ise 1957-58 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Real Madrid ağlarını havalandıran Kaya Köstepen'e ait.

ZAMAN