IĞDIR (AA) - Türkiye'nin farklı yerlerinden bir araya gelen dağcılar, Iğdır'da bulunan ve Doğu Anadolu'nun en zorlu dağlarından olan Tekelti Dağı'na zirve yaptı.

"Doğu'nun K2'si" olarak bilinen Tekelti Dağı'na tırmanmak için Bursa, Siirt, Ağrı ve Kars'tan gelen dağcılar, sabah saatlerinde Iğdır'da bir araya gelerek dağın eteklerindeki Akoluk köyüne gitti.

Burada yapılan son hazırlıkların ardından tırmanışa başlayan dağcılar, yaklaşık 5 saatlik yarı teknik tırmanışın ardından zirveye ulaştı.

Dağcılar, görünüşü ve tırmanış zorluğu nedeniyle dünyanın en büyük ikinci dağı olan Pakistan-Çin sınırındaki K2 Dağı'na benzetilen Tekelti'nin zirvesinde Türk bayrağı açtı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Iğdır Temsilcisi Özer Gonca, bölgenin son zamanlarda dağcıların ilgi odağı olduğunu söyledi.

Tekelti'nin Iğdır'ın önemli dağlarından olduğuna dikkati çeken Gonca, "Şehir dışından bu dağımızı merak ederek gelen misafirlerimiz var. Ayda bir veya iki defa dağcılar Tekelti Dağı'na faaliyet düzenliyor. Tekelti Dağı'nın yanı sıra Iğdır'da beş zirvesi olan Zor dağlarımız, Pamuk dağımız, Türkiye'nin en önemli dağlarından Büyük Ağrı Dağı, Küçük Ağrı Dağı var. Bu nedenle Iğdır'a gerek yurt dışında gerek yurt içinde birçok doğa sporcuları gelmektedir." dedi.

İskender Iğdır Ağrı Dağı Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (AKUD) sporcusu Abidin Kızılkaya, Iğdır'daki dağlara yurt içi ve yurt dışından gelen misafir dağcılarla tırmanış faaliyetleri düzenlediklerini söyledi.

Bölge illerindeki bütün önemli dağlara etkinlik gerçekleştirdiklerini anlatan Kızılkaya, "Bugün de Tekelti Dağı'na tırmanış etkinliği düzenledik. Hava şartları bugün güzel, ekibimizde çok iyiydi. Zorlu bir teknik tırmanış oldu. Bu dağımız çok önemli, burayı doğa sporcularına tanıtmak istiyoruz. Ayrıca kulüp olarak gençlerimizi spora yönelmeleri için çalışmalar sürdürüyoruz. Bu da sporu sevdirmek adına yaptığımız faaliyetlerden biridir." diye konuştu.

Zirve sonrası inişe geçen dağcılar, yaklaşık 2 saat sonra Akoluk köyüne ulaşarak faaliyeti sonlandırdı.