KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de gerçekleştirilen Dünya Gençler Şampiyonası'nın ikinci günü, 62 ülkeden 263 sporcunun hamle yapmasıyla başladı.

Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Solakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gebze ilçesindeki Ramada Plaza Asia Airport Otel'de, "open" ve "kadınlar" kategorilerinde gerçekleştirilen organizasyonda 58 Türk sporcunun mücadele ettiğini belirtti.

Katılımdan memnun olduklarını dile getiren Solakoğlu, "Bugüne kadarki tüm dünya gençler şampiyonaları içinde rekor katılım." dedi.

Şampiyonanın güzel başladığını ve güzel geçeceğine inandıklarını ifade eden Solakoğlu, organizasyondaki başarının gelecekteki uluslararası turnuvalar için kapı aralayacağını vurguladı.

Solakoğlu, şampiyona hakkında şu bilgileri verdi:

"Turnuva süresince tüm sporcular 11 maç yapacak. Maça hepsi aynı anda başlıyor ve hepsine aynı düşünme süresi veriliyor. Türkiye Satranç Federasyonu olarak bir farkımız, buradaki tüm maçları internet üzerinden canlı yayınlıyoruz. Yabancı konuklarımız Gebze'ye geldiğinde organizasyondan çok etkilendiler. Tüm maçları canlı veriyoruz, bu da dünyada çok az federasyonun yapabildiği bir şey. Gebze Belediyesi ile daha önce belli konularda ortaklığımız oldu. Türkiye Şampiyonası'nı burada yapmıştık, bu ilişki gelişerek devam ediyor. Dünya şampiyonası boyutunda bir uluslararası organizasyonu Gebze Belediyesi'yle yapmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz."

Özgür Solakoğlu, 2005 yılında Okulda Satranç Programı, aynı sene başlayan İş Bankası sponsorluğu ve özerk federasyon olmalarıyla satranç sporunun ciddi bir ivme kazandığını, sürecin her yıl kendilerini daha büyük organizasyonlar düzenlemeye yönelttiğini kaydetti.

Eğitim sistemindeki değişikliklerle satrancın okullarda aldığı yerin de arttığına dikkati çeken Solakoğlu, "Milli Eğitim Bakanımızın, satrancın bundan sonra eğitimde daha fazla kullanılacağı yönünde açıklamaları var. Bu da bizi çok memnun ediyor. Spor olarak düşündüğümüzde 800 bini aşkın lisanslı sporcu sayımızla Türkiye'nin bir numarasıyız. 81 ilde faaliyet gösteriyoruz. 81 ilden sporcularımız turnuvalara katılıyor." ifadelerini kullandı.

Şampiyona, 16 Eylül Pazar günü sona erecek.