ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı Murat Atalı, son yıllarda gelen başarıların Türk eskrimini sportif anlamda dünya çapında konumlandırdığını söyledi.

Murat Atalı, eskrimdeki yeni jenerasyon, elde edilen başarılar, alt yaş grubundaki sporcuların motivasyonu ve Çin'de bugün başlayan Büyükler Eskrim Dünya Şampiyonası'nda mücadele eden millilerin organizasyondaki hedeflerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Dünya Şampiyonası'nda yarışacak milli eskrimcilere güvendiğini belirten Atalı, "Son yıllarda kendimizi sportif anlamda dünya çapında konumlandırmamızı sağlayan çok önemli başarılar kazandık. Bu başarılarla birlikte, dünyanın her yerinde her sporcuya karşı kendi karakterini ortaya koyabilen bir jenerasyon ortaya çıktı." dedi.

Büyükler Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye adına mücadele eden iki sporcunun Avrupa’nın en iyi 16 eskrimcisi arasında yer almayı başarmasının da jenerasyonun karakterinin göstergesi olduğunu vurgulayan Atalı, "Eskrim bireysel bir spor branşı olması nedeniyle özellikle genç yaştaki sporcuların dönemsel başarı ya da başarısızlıkları olabiliyor." ifadesini kullandı.


- Sporcu pisikoloğu


Murat Atalı, Eskrim Milli Takımlar Başantrenörü Valery Shturbabin'in talebi üzerine teknik ekibe sporcu psikoloğu dahil ettikleri bilgisini verdi.

Sporcu konsantrasyonunun zaman zaman, yetenek ve tecrübe gibi unsurlarının önüne geçebildiğine dikkati çeken Atalı, "Genç sporcularımızı sürekli müsabaka motivasyonunda tutabilmek için çaba sarf ediyoruz." diye konuştu.

Başantrenör Shturbabin'in motivasyon konusunda federasyondan sporcu psikoloğu talep ettiğini aktaran Atalı, "Valery’nin talebi üzerine alanında uzman bir sporcu psikoloğunu da aramıza kattık. Şimdi çok daha profesyonel bir yaklaşımla sporcularımızı müsabakalara hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Önemli başarıların arifesi"


Büyükler Dünya Şampiyonası'nda yarışacak dört milli sporcunun da kendisini kanıtladığını, onlardan beklentileri olduğunu ifade eden Atalı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Enver Yıldırım geçen yıl 23 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda bronz, Üniversite Oyunları'nda gümüş madalya aldı. İrem, 2013'te Akdeniz Oyunları'nda bronz madalya kazanıp 2016'da kota alarak Rio Olimpiyat Oyunları'na katıldı. Bu yıl da Avrupa Şampiyonası'nda en iyi 12 arasında girdi. Iryna Shchukla geçen yıl 23 yaş altı Avrupa şampiyonu olan kadın kılıç takımımızın en önemli sporcularından ve bu yıl Erivan’da 23 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya kazandı. Martino, 2015'te Üniversite Oyunları'nda kazandığı bronz madalyanın ardından bu yıl Grand Prix'te en iyi 14 sporcu arasına girerek önemli bir başarı elde etti. Tüm bunlar büyükler kategorisinde önemli başarıların arifesinde olduğumuzun göstergesi."