Futbol-Sen Genel Sekreteri Hakan Erhalaç, yaptığı açıklamada, 29 Mart 2011'de bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunla "Kamu kurum ve kuruluşlarına ait alacaklar hariç olmak üzere, spor kulüplerinin Spor Toto Teşkilat Başkanlığı nezdindeki isim haklarından doğan alacakları haczedilemez ve bu alacaklar devir ve temlik edilemez" hükmünün getirildiğini anımsattı.

Değişiklikten önce futbolcular başta olmak üzere spor çalışanlarının alacaklarına karşılık kulüplerin iddiaa gelirlerine haciz koydurabildiğini belirten Erhalaç, yeni durumun alacakların tahsili konusunda spor adamlarının elini zayıflattığını ve önemli mağduriyetlere yol açtığını söyledi.

"Birçok spor branşına emsal"

Futbol-Sen olarak bu durumu avukatları İbrahim Löklüoğlu aracılığıyla yargıya taşıdıklarını bildiren Erhalaç, şunları kaydetti: "11. İcra Hakimliğinin başvurumuzu uygun bulması üzerine dosyamız Anayasa Mahkemesine gitti. Yüksek mahkeme, ilgili düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Böylece, kamu kurum ve kuruluşları gibi spor çalışanlarının da alacaklarına karşılık kulüplerin İddiaa gelirlerine haciz koydurabilmesinin yolu tekrar açıldı. Özellikle 2. ve 3. liglerde maddi durumu sıkıntılı kulüplerdeki futbolcu, teknik adam, malzemeci ve masörler dahil çalışanların mağduriyetlerini önemli ölçüde ortadan kaldıracak bu uygulama, basketbol, hentbol ve voleybol gibi birçok branş için de emsal olacak."

"Futbolculara umut oldu"

Erhalaç, 2 ligdeki bir takımın sezon boyunca İddaa gelirinin yaklaşık 1 milyon 200 bin ile 1 milyon 800 bin, 3 ligdeki bir takımın ise 800 bin ile 1 milyon lira arasında olduğunu belirterek, "Profesyonel olarak futbolla uğraşan ve geçimini bu yolla sağlayan çok sayıda kişi, kulüplerdeki maddi sıkıntılar nedeniyle alacaklarını tahsil edemiyor. İddaa gelirlerine haciz uygulamasının en azından alacakların temini açısından spor adamlarına bir umut niteliğinde. Bu konuda üyelerimizden de gördüğümüz kadarıyla ciddi bir mağduriyet vardı. Bunun önemli ölçüde giderilmiş olması ve sendika olarak bizim de buna vesile olmamız mutluluk verici" diye konuştu.


AA