ANKARA (AA) - BUĞRA ERSAVAŞ - Türkiye Curling Federasyonu Başkanı Kenan Şebin, branşlarının son dönemde büyük bir çıkış gösterdiğini belirterek, "Milyon dolarlar harcayan ülkelerin önüne geçtik." dedi.

Şebin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, curling branşının tüm ülkeye yayılması için birçok proje ürettiklerini ifade ederek, "Curling sporu tüm Türkiye'ye yayıldığı zaman, olimpiyatlarda başarı elde edecek seviyeye geleceğiz. Dünya sıralamasına baktığımız zaman, özellikle karışık çiftlerde milyon dolarlar harcayan ülkelerin önüne geçtik. Bu sene 9. sıraya kadar yükseldik. Çin ve ABD gibi 750 bin sporcusu olan ülkeler sıralamada bizim altımıza düştü." diye konuştu.

ABD'nin curling branşına yılda 750 milyon dolar harcadığını vurgulayan Şebin, "Biz bunun 750'de birini ancak yapabiliyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bütçemizi sponsorlarla artıracağız. Türkiye'de sponsorluk, tam olarak ne anlatılabilmiş ne de oturmuş bir sistem. Bunu çok daha iyi anlatabilirsek, bir çok şirket sponsor olmak ister. Sponsorlukları sağladığımız noktada çocuklarımızın yapamayacağı hiçbir şey yok." ifadelerini kullandı.


- "Sporcu sayısı, tesisle doğru orantılı"


Kenan Şebin, curling branşındaki bir çok sporcunun Erzurum çıkışlı olduğunu hatırlatarak, "Erzurum'da olimpik bir tesisimiz var. O mahallenin çocuklarının yapmış olduğu bir spor haline geldi. Sporcu sayısı, tesisle doğru orantılı." değerlendirmesini yaptı.

Curlingi Erzurum'un yöresel sporu olmaktan çıkarmaları gerektiğine dikkati çeken Şebin, şöyle devam etti:

"Birçok ilde tesislerimizin yapımı devam ederken, bazı tesislerimizi ise tamamladık. En büyük hedefimiz Antalya'da Dünya Curling Eğitim Merkezi diye bir oluşum sağlamak. Bunu devlet büyüklerimize anlatabilirsek, hem kış sporları turizmi kazandırmış oluruz hem de Kuzey Avrupa ülkeleri yaz aylarında Antalya'ya gelmek ister."


- "Olimpiyatlara gitmek zor ama imkansız değil"


Başkan Şebin, curling branşında ülke kotası uygulanmadığını, bunun yerine kıta kotası konulduğunu belirtti.

Dört yıl süresince elde edilen puanların Avrupa'da ilk 3 ülke arasına girmesi halinde kota alındığını anlatan Şebin, "Olimpiyatlara gitmek zor ama imkansız değil. Eğer ciddi bir şekilde ve gerektiği gibi hazırlanırsak, bırakın olimpiyatlara katılmayı, derece alınmaması için hiçbir neden yok." ifadelerini kullandı.

Türk insanının zeki ve tüm sporları becerebilen bir toplum olduğunun altını çizen Kenan Şebin, şunları kaydetti:

"Curling, buz satrancı olarak adlandırılıyor. Türk milletinin zekası zaten en üst seviyede. Bunların yanı sıra hiçbir devşirme sporcumuz yok. Teknik ekibimiz de tamamen Türk antrenörlerden oluşuyor. Türk insanının, neler yapabileceğini hepimiz biliyoruz. Bunu da inşallah herkese ispat edeceğiz."