İSTANBUL (AA) - Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, UEFA ile perşembe günü önemli bir görüşme yapacaklarını söyledi.

Türk Telekom Stadı'nda Anadolu Ajansı (AA) Spor Masası'na konuk olan Başkan Cengiz, AA Spor Haberleri Yayın Yönetmenliği yönetici ve editörlerinin sorularını cevapladı.

Yönetimi devraldıktan sonra UEFA ile ilk görüşmelerinde ciddi bir sunum yaptıklarını belirten Cengiz, "UEFA bizden 3 şey istedi. Açıklık, samimiyet, doğru söyleme. Hepsini sunumda ve sonrasında yerine getirdik. UEFA ile perşembe günü randevumuz var. Yarın Ankara'ya gidiyorum. Sayın Bakanla bir görüşme gerçekleştireceğiz. Ardından perşembe günü de UEFA heyetimizle Cenevre'ye gideceğiz. Daha önce aldığımız 1+1 yıllık cezamızı çektik. UEFA'nın Türk futboluna ve Galatasaray'a karşı bir tavrı yok. Bizi sürekli izliyorlar. Çok çalıştık. Bütün bilgileri güncelledik çünkü geçmişten gelen mali sözlerin tutulamaması durumu var. Biz bu sözlerin gelecek için realize edilebileceğinin taahhüdünü UEFA'ya verdik." diye konuştu.

Sarı-kırmızılı kulübün birçok sorununun bulunduğunu, bu yüzden de şu an başkanlık seçimini fazla düşünemediğini aktaran Cengiz, sözlerine şöyle devam etti:

"Bana uyku uyutmayan bir sürü olay var. Seçimi düşünemiyorum. Seçim günlük ajandamda 3. veya 4. sırada. En az çalıştığım konu. Mali sorunları, şampiyonluk yürüyüşünü ve takımın gereksinimlerini düşünüyorum. Sermaye Piyasası Kurulu olayı 1 ayımı aldı. O olay kulübe çok ciddi gelir sağladı. Üç aylık dönemde 340 milyon lira gelir elde ettik ve toplam 330 milyon lira harcama yaptık. Eğer 3,5 aylık bir şirket olsaydık 12 milyon liraya yakın gelirimiz var. Ama öyle değiliz. Geçmişin yüküyle geliyoruz ve geleceğin iyilikleriyle devam edeceğiz. UEFA'dan sağlıklı bir telefon aldım. Bu telefon moral işareti. Medyada ceza alacağımız şeklinde sürekli birtakım temennilerde bulunuluyor. UEFA bize tabii ki önlemler getirecek. Açık konuşalım tüm Türk kulüplerinin durumu iyi değil. Tencere dibin kara seninki benden kara misali. Bu açık. Bu nedenle tüm Türk kulüplerine toleransla yaklaşılmasını istedik. Garantilerimizi UEFA'ya verdik. İnşallah perşembe günü de resmi ve net bilgilerle kamuoyunu bilgilendireceğiz."


- "Çorbayı pişiren ve ortaya getiren mevcut teknik heyettir"


Mustafa Cengiz, sezon ortasında göreve gelen Fatih Terim'in takıma çok önemli bir katkı sağladığını belirtti.

Igor Tudor zamanında Fenerbahçe, Beşiktaş, Medipol Başakşehir ve Trabzonspor'a karşı toplam 1 puan aldıklarını hatırlatan Cengiz, "Fatih Terim göreve geldikten sonra bu takımlara karşı 10 puan aldık. Bu aradaki farkı gösteriyor. Tudor bizi mahkemeye verse de ona da saygınlığımı yitirmedim. Onun da çorbada tuzu var. İşler iyi gidince herkes sahiplenir. Başarısızlık ise her zaman sürgün gibi yalnızdır. Başarıya çok insanın sahip çıkması iyi bir şey. Burada un, şeker ve su var. Helvayı belki herkes yapabilir. Ama çorbayı pişiren ve ortaya getiren mevcut teknik heyettir. Yiğidi öldür hakkını yeme ama yiğit burada sevgili hocamız Fatih Terim'dir. Yönetim demiyorum. Bize nasip oldu sadece. Bizim görevimiz dümeni tutmak. Küreği çekenler ve güç harcayanlar ise futbolcular ve teknik heyet." şeklinde konuştu.

Fatih Terim'in, yönetimi devraldıklarında kendilerine, istemeleri halinde görevi bırakabileceğini söylediğini vurgulayan Cengiz, şunları kaydetti:

"Fatih hoca kulübün hem kongre hem de divan kurulu üyesi. Onun konumu diğer teknik direktörlerden farklı. Göreve geldiğimde Fatih hoca gece 11'de beni aradı. Başkanım hayırlı olsun diyerek istifaya hazır olduğunu ifade etti. Güldüm. Hocam seni oraya getirmeye zorlayan benim, dedim. Fatih Terim'i göreve bir önceki başkan getirdi ama onu bunun için zorlayan benim. Burada atlanan bir nokta var. Cesare Prandelli bize karşı CAS davasını kazandı. Ama ücreti ödenmemiş. Tudor bizden 7,5 milyon lira istiyor. Mancini para istemeden gitti. Hollandalı Riekerink ile de kötü ayrıldık. Hangi hoca yeni gelen yönetime istifaya hazırım der. Bunu yabancı teknik adam demez. Ücretini ister. Hakkını talep eder. Ya da gönderilmeyi bekler. Tabii ki hakkını talep etmelidir, emek değerlidir ama önemli olan hocamızın tavrı. Hocamız eğer paraya düşkün olsaydı bizden 3-3,5 milyon avroluk kontrattan para talep ederdi. Bunu yapmadı. Bir anda parayı sildi. Bu çok önemli. Fatih Terim'in Galatasaray'a bakış açısı bir taraftar gibi. O sıkı bir Galatasaraylı. Onun her zaman burada görev yapmasından mutlu oluruz."


- "Bütün borçları temizlemeye ve disipline oturtmaya çalıştım"


Mustafa Cengiz, göreve geldikten sonra bütün borçları temizlemeye ve disipline oturtmaya çalıştıklarını kaydetti.

Kulübün son mali genel kurulunda durumu üyelere anlattıklarını ifade eden Cengiz, "Çok samimi ifade edeyim. Eski yönetimler şunu, bunu yaptı demekten sıkıldım. Önceki yönetimlerin hepsi iyi niyetli. Alınmasınlar ama maalesef sorunlar birikti, ötelendi ve belli vadelere yayıldı. Ardından önümüze geldi. Önümde iki şık vardı. Ben de sorunları öteleyip çekilebilirdim. Ama bunu yapmadım. Başkan seçildikten sonra bütün borçları temizlemeye ve disipline oturtmaya çalıştım. Yeniden yapılandırmaya girdim. Birçok şey yaptık. Anlatma gereğim yok. Eğer bu camiaya layıksam beni başkan olarak devam ettirirler. Eğer genetik kodlarımızda vefa varsa devam ederiz. Yoksa da çekiliriz. Bundan beis duymayız. Siyasi parti ya da şirket değiliz. Manevi tatmine yönelik bir hizmetin içindeyiz. Burada hizmet ve eziyet var ama bu manen tatmin eden bir yorgunluk. Birilerinin yaptıklarınızı onaylaması sizi mutlu ediyor. Ama başarısız olduğumda çekilmem istenirse de istenmediğim yerde bir saniye durmam." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)