İSTANBUL (AA) - Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, Japon futbolcu Yuto Nagatomo'nun samuray ruhuna sahip özel bir futbolcu olduğunu söyledi.

Başkan Cengiz, Türk Telekom Stadı'nda Anadolu Ajansı (AA) Spor Masası'na konuk olarak AA Spor Haberleri Yayın Yönetmenliği yönetici ve editörlerinin sorularını cevapladı.

Inter'den devre arasında kiralanan 31 yaşındaki sol bek Yuto Nagatomo'yu değerlendiren Cengiz, "Çok özel karakter sahibi bir futbolcu. Tam samuray ruhuna sahip bir oyuncu. Sipahi, yeniçeri gibi." dedi.

Japonya Futbol Federasyonundan ve milli takım teknik direktöründen Nagatomo için kendilerine teşekkür mesajları geldiğini paylaşan Cengiz, "Ekonomi Bakanımız Japonya'ya gittiğinde forma taleplerine yetişmesi için elçilik üzerinden yüzlerce forma gönderdik. Galatasaray'ın her maçından sonra Japon televizyonlarında Nagatomo rüzgarı esiyor." diye konuştu.

Cengiz, Japon futbolcunun transfer süreciyle ilgili şunları kaydetti:

"Nagatomo bize geldi, imzaladı. Rastlantısal tanıştım. Elinde kitapla geldi. Nagatomo geldi, çok mutlu ama bilmediği bir şey vardı. Transfer olmayabilirdi. O sırada bizim arkadaşlar vergi dairesinde uğraşıyordu. 20 milyon lira vergi borcu var. Söylemekte beis yok. Dany Nounkeu ve Aurelien Chedjou'dan da transfer yasağımız var. İstanbul trafiğini biliyorsunuz. Saat 15.00, bir saat sonra vergi dairesi kapanıyor. Biz adamı geri gönderebiliriz, rezil olmak da var. Daha önce yaşadığımız olaylar var, adam altı ay yattı sonra çekti gitti. Bir şey demedik tabii. 30 milyona yakın ödeme yaptık. Onun parası Badou Ndiaye'den falan da gelmedi. Öyle zannediyorlar. Keşke öyle olsa."

Cengiz, sarı-kırmızılı takımın çok güçlü bir izleme ekibinin olduğunu, teknik direktör Fatih Terim'in kurduğu bu ekibin yeniden camianın beklentilerini karşılayacak bir kadro için çalışacağını vurguladı.

- "Gelirler beklentileri karşılamaktan uzak"


Riva ve Florya ile ilgili yapılan genel kurulda 500 milyon dolarlık gelir vadedildiğini belirten Cengiz, "Bunun bugünkü bedelle karşılığı çok yüksek bir rakam. 2-2,5 milyara yakın bir para yapıyor. Florya ihalesinden sonra ortaya çıkması muhtemel gelir bunu karşılamaktan çok uzak. Florya'da 200 milyon dolar beklerken 2-3 yılda yaklaşık 50-55 milyon dolarlık bir gelir ortaya çıkacak. Geçici de olsa inşaat sektörünün durgunluğa girdiği dönemde bu bile aslında başarı." diye konuştu.

Emlak Konut'un düzenlediği ihaleye tekil olarak bakıldığında, sektörün durgunluk döneminde 9 firmanın katılımıyla ve iyi bir fiyatla ihalenin gerçekleştiğini ifade eden Cengiz, yine de beklentileri karşılamanın uzağında kaldığını kaydetti.

Riva'da proje değişikliğine gidildiğini aktaran Cengiz, "900'e yakın olan villa adedi, bin 600'e çıkarıldı. Riva'yı alan doğru yaptı ama bizim beklentilerimize gelirsek 1 milyar liraya yakın bir gelir doğacak. Bunun zaten 400 milyon lirası kırdırıldı. 500 milyon liralık gelir görünüyor. Bu da zaten 4 yılda bize gelecek. Devletin bütün iyi niyetine rağmen Riva ve Florya, beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak. Bunun yerine de ikame ettiğimiz şeyler var." ifadelerini kullandı.


- "Teknokent Projesi Türkiye'de ilk"


Taraftarları birleştirecek iki ana projelerinin olduğunu anlatan Mustafa Cengiz, bilet satışının dışında 30 milyon liraya yakın loca ve kombine satışı yaptıklarını söyledi.

Sürekli başarının sağlam bir fiziki ve oyuncu altyapısından geçtiğini anlatan Cengiz, Teknokent Projesi'yle ilgili şunları kaydetti:

"Devletimiz çağı yakalamak için birtakım adımlar attı. Bu adımlardan bir tanesi teknolojik olarak şirketleri ve gençleri desteklemek ve etkilemek. Bizim spor salonu projemiz var. Sadece basketbol maçlarına vermek istemiyoruz. Basketbolda bütün Avrupa maçlarını oynasanız toplam 38 maç yapıyor. Gerisi bomboş kalacak. Salonun yaşatma gideri yıllık 2,5-3 milyon lira. Bunu önlemek için biz Teknokent Projesi'ni geliştirdik. Bunu Türkiye'de ilk kez Galatasaray yapacak. Bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Üniversitelerimizle Teknokent'i oluşturacağız. Bu projeyle yıllık minimum 3 milyon dolar bekliyoruz."

İki yılda bitmesi gereken ancak henüz tamamlanmayan bir otel projesinin olduğunu hatırlatan Cengiz, hedeflenen gelirin elde edilemeyeceğinin görülmesi üzerine bunun da Teknokent Projesi'ne dahil edileceğini bildirdi.


- "Kemerburgaz'a taraça şeklinde tesisler yapacağız"


Riva ve Florya'nın satılmasının ardından Kemerburgaz'da büyük bir arazi aldıklarını ifade eden Cengiz, arazinin işgal altında olması nedeniyle inceleme yapamadıklarını söyledi.

1. Ordu Komutanlığı'nı ziyaret ettiğini hatırlatan Cengiz, "Bana niye gittin diyorlar. Arkadan bir kapı açtırdık yoksa Kemerburgaz'a giremiyorduk. Adam mandıra açmış, önüne de köpek koymuş. Öbür tarafta da maden ruhsatı almış adam hafriyat yapıyor. Kendi arazimize kaçak giriyoruz. 40 metre kot farkı var. Taraça şeklinde tesisler yapacağız. Çok maliyetli. Biz bu projeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cengiz, ikinci ana projelerinin Sancaktepe'de olduğunu dile getirerek, "Burada daha önce diğer takımlarımızın da değerlendirdiği dev bir arazi bulduk. Ulaşımı çok rahat. Sürecin hızlanması için hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını hem de Maliye Bakanlığını ziyaret ettim. Sporcu üretemiyoruz. Devşirme sporcularla olmuyor. Sağlıklı altyapıyla, sağlıklı olimpik kuşaklar yetiştirmek durumundayız. Kaybettiğimiz Riva bin 200 dönüm, Sancaktepe Projesi bizim en önemli yatırımımız olacak." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)