AHT MUHABİRİ YASEMİN GÜNERİ'NİN ÖZEL HABERİ
 
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da sanık olarak yargılandığı davanın temyiz incelemesi ne kadar sürecek? Fenerbahçe kongre üyesi olan daire başkanı davadan çekilecek mi? Temyiz süreci öne alınabilir mi? Şike davasının temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 5. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul ilk kez Habertürk'e konuştu ve Yasemin Güneri'nin sorularını yanıtladı.
 
Tuğrul, "Sizin dairenize geldikten sonra bu dosyanın temyiz incelemesi ne kadar sürer?" sorusunu şöyle yanıtladı:
 
 Bahsettiğiniz dava dosyası henüz Yargıtay'a intikal etmedi. Bu dosyayla ilgili olarak herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Kaldıki biz hakimiz. Bizim önümüze dosya geldikten sonra, kararlarımızla konuşuruz. Dosya bize geldiği zaman, diğer dosyalırımızı nasıl inceliyorsak o şekilde bir incelemeye tabi tutarız. Önümüze dosya gelmediği için kaç klasör veya kaç çuval dosya gelecek onu da bilmiyoruz.
 
Yargıtay, tutuklu sanığın yer almadığı dosyaları ne kadar zamanda karara bağlıyor? 

Tuğrul, Yargıtay'ın şu anda 2010 yılına ait dosyaları incelediğini belirterek, şike davasıyla ilgili dosyanın ortalama ne kadar sürede çıkacağının mesajını da şu sözleriyle verdi:
 
Biz şu an 2010 yılının dosyalarını inceliyoruz. 2012'den de dosya inceliyoruz. Dosyaların arzettiği önem ve özellik nazara alınarak bazı dosyalara öncelik verdiğimiz de oluyor. Öncelikle eğer tutukluysa öncelikli olarak tutuklu konusuyla ilgili olarak dosyanın ele alınıp sonuçlanması söz konusu. Bilhassa zamanaşımı yönünden ön inceleme yaptırır ve öncelik veririz. Bir de vatandaşın öncelikle incelenmesi talebi vardır. Örneğin sanığı açığa almışlardır, memuriyet görevi vardır ve Yargıtay'daki sonucu beklenmektedir. Buna öncelik veririz. Sırf mağduriyetlerini önlemek için öncelik veririz.
 
Peki dosyada tutuklu sanık yoksa ve öncelik gerektirecek herhangi bir gerekçe yoksa, bir dosya ortalama ne kadar zamanda çıkıyor sizin dairenizde?
 
Bir veya bir buçuk sene içerisinde bu dosyalar sonuçlanır.
 
Peki aynı zamanda Fenerbahçe Kongre delegesi olan Daire Başkanı Tuğrul, davanın temyiz incelemesine katılacak mı?
 
Kongre üyesiyim. doğru ama bugüne kadar hiçbir kongreye katılmadım. Ama bu demek değildir ki; önümüze gelen bir dosyada kongre üyesi olmak veya olmamak, etki altında kalmak söz konusu olmaz. Birçok insan gibi biz de sosyal hayatın parçalarıyız. Takım tutmak ayrı şey, hakim olmak ayrı şey. Biz kararlarımızla konuşuruz. Örnek vereyim. Bir futbolcu bir takımda oynamıştır ve o takımı sevmiştir. Daha sonra hakem olmuştur. O hakem, haketmediği halde sevdiği takım için düdük çalmış mıdır? Zannetmem. Hiçbir şekilde bizim etki altında kalmamız mümkün değildir.
 
Dairedeki arkadaşlarınız başka hangi takımları tutuyorlar? Fenerbahçeli başka üye var mı dairede? Veya başka takımın kongre delegesi olan var mı?
 
Bir tek dairem için değil, bütün Yargıtay'da, diğer yargı kuruluşunda hakim savcıların tuttuğu takımlar vardır. Takım tutmak ayrı şey, adalet dağıtmak ayrı şey. Kimsenin lafıyla hareket etmeyiz. Dosya ve deliller neyi gerektiriyorsa ona göre karar veririz. Hakime yakışan; birtakım açıklamalar yaparak, birtakım sorunlara neden olmak değildir.
 
Tuğrul'un tüm fenerbahçe camiasına mesajı da var...
 
Fenerbahçe güzel oynarsa kazansın, güzel oynamazsa zaten diğer takımlarımız kazanır.