ANKARA (AA) - Yılın 5. ayı güreşte güzel bir başarıyla başladı.

Türkiye, 9 madalya ile tamamladığı Avrupa Güreş Şampiyonası'nda, şampiyona tarihinde 1949'dan sonraki en büyük başarısını elde etti. 2-7 Mayıs'ta Sırbistan'ın Novi Sad kentinde yapılan organizasyonda milli sporcular, 5 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla elde etti. Şampiyonada 3 altın ve 2 bronz madalya kazanan Serbest Milli Takımı da 24 yıl sonra en iyi derecesine imza attı.

TEB BNP Paribas İstanbul Open Uluslararası Erkekler Tenis Turnuvası'ndaki çiftler çeyrek finalinde, İtalyan partneri Alessandro Motti ile rakiplerini yenerek yarı finale yükselen milli tenisçi Tuna Altuna, ATP seviyesinde bir turnuvada son dörde kalan ilk Türk tenisçi oldu.

Basketbolda, THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde Yunanistan'ın Olympiakos ekibini 80-64 yenerek 2016-2017 sezonu şampiyonu olan Fenerbahçe, kupayı ilk kez müzesine götürdü.

Spor camiası bu ay iki kayıp yaşadı. Galatasaray Kulübünün eski başkanlarından Ali Tanrıyar 103 yaşında, Fenerbahçe'nin eski Sırp teknik direktörü Todor Veselinovic ise 86 yaşında vefat etti.

Beşiktaş, Süper Lig'de bitime bir hafta kala şampiyonluğunu ilan ederek 15. şampiyonluğuna ulaştı ve formasına 3. yıldızı takma hakkı elde etti.

Mayıs ayının öne çıkan olayları şöyle:

2 Mayıs:

- Voleybolda, Vestel Venus Sultanlar Ligi play-off finalinin üçüncü maçında Galatasaray'ı 3-0 yenen Fenerbahçe, seriyi 3-0 kazanarak şampiyon oldu ve kupayı 5. kez müzesine götürdü.

- Avrupa Güreş Şampiyonası, 2-7 Mayıs'ta Sırbistan'ın Novi Sad kentinde yapıldı. Türkiye, şampiyonayı, 5 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla tamamlayarak, şampiyona tarihinde 1949'dan sonraki en büyük başarısını elde etti. Türkiye, takım halinde serbest stilde 3. olurken, grekoromende 4'üncü, kadınlarda ise 8. sırada yer aldı. Şampiyonada 3 altın ve 2 bronz madalya kazanan Serbest Milli Takımı da 24 yıl sonra en iyi derecesini elde etti. Geçen yıl Türkiye'ye kadınlar güreşte, ilk Avrupa şampiyonluğunu kazandıran Yasemin Adar, üst üste 2. kez Avrupa şampiyonu olarak bir ilki daha başardı.

3 Mayıs:

- Voleybol Efeler Ligi play-off final serisinin 4. maçında Arkas Spor'u 3-2 yenen Halkbank, seriyi 3-1 kazanarak, 8. kez şampiyonluğa ulaştı.

4 Mayıs:

- Hentbolda, Bayanlar Türkiye Kupası Dörtlü Final organizasyonunun finalinde, Muratpaşa Belediyespor'u 30-29 yenen Yenimahalle Belediyespor, kupanın sahibi oldu. Başkent ekibi, Ankara'daki THF Salonu'nda yapılan maçın ardından, kulüp tarihinde 2. kez mutlu sona ulaştı.

5 Mayıs:

- TEB BNP Paribas İstanbul Open Uluslararası Erkekler Tenis Turnuvası'nda, çiftler çeyrek finalinde, İtalyan partneri Alessandro Motti ile rakiplerini yenerek yarı finale yükselen milli tenisçi Tuna Altuna, ATP seviyesinde bir turnuvada son dörde kalan ilk Türk tenisçi oldu. Altuna ve partneri, Jonathan Erlich (İsrail)-Scott Lipsky (ABD) ikilisini 2-1 mağlup etti.

6 Mayıs:

- TEB BNP Paribas İstanbul Open Uluslararası Erkekler Tenis Turnuvası'nın tekler finalinde Kanadalı Milos Raonic'i 7-6 ve 6-3'lük setler sonucunda 2-0 yenen Hırvat Marin Cilic, şampiyon oldu.

- Kocaeli'de düzenlenen 52. Avrupa Karate Şampiyonası'nı 14 madalya ile tamamlayan Türkiye, genel klasmanda en üst sırada yer aldı. İzmit'teki Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonu'nda yapılan ve 44 ülkeden 424 sporcunun katıldığı şampiyonada, Türkiye, 4 altın, 4 gümüş ve 6 bronz madalya kazanarak, organizasyon tarihindeki en yüksek madalya sayısını elde etti.

11 Mayıs:

- Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen ve Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 2. Etnospor Kültür Festivali, 11-14 Mayıs'ta yapıldı. Yenikapı etkinlik alanında düzenlenen festivalde, geleneksel Türk sporlarının yanı sıra geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanatları atölyeleri, kılıç kalkan gösterileri ve atlı gösteriler gibi pek çok etkinlik gerçekleştirildi. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği festivali, yaklaşık 800 bin kişi ziyaret etti.

12 Mayıs:

- Avrupa Masa Tenisi Birliğinin (ETTU) tarafından Bursa'daki BUSKİ Masa Tenisi Salonu'nda düzenlenen ETTU Kadınlar Kupası finalinin rövanş maçında, başkent ekibi TİGEM Spor'u 3-2 yenen Bursa Büyükşehir Belediyespor, şampiyon oldu.

13 Mayıs:

- 3. Lig 2. Grup'ta normal sezon sona erdi. Bodrum Belediyesi Bodrumspor'un şampiyon olarak 2. Lig'e yükseldiği grupta, 2, 3, 4 ve 5. sıraları alan Erbaaspor, Manisa Büyükşehir Belediyespor, Silivrispor ve Çatalcaspor play-off'a kaldı. Grupta, son 3 sırada yer alan Dersimspor, Derincespor ve Türk Metal Kırıkkalespor lige veda etti.

14 Mayıs:

- Kadınlar Dünya Kulüpler Voleybol Şampiyonası finalinde Brezilya'nın Rexona-Sesc takımını 3-0 yenen VakıfBank, şampiyon oldu. Japonya'nın Kobe kentinde gerçekleştirilen organizasyonda VakıfBank, 2013 yılının ardından, tarihinde ikinci kez dünya kulüpler şampiyonluğuna ulaştı.

17 Mayıs:

- Billyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi play-off finalinin beşinci maçında, Fenerbahçe'yi 76-75 yenen Yakın Doğu Üniversitesi, seriyi 3-2 kazanarak şampiyon oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) temsilcisi, Türkiye Kupası ve FIBA Kadınlar Avrupa Kupası'nın ardından Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi'nde de şampiyonluğa ulaştı.

18 Mayıs:

- Fenerbahçe'nin eski Sırp teknik direktörü Todor Veselinovic, 86 yaşında Atina'daki özel bir hastanede vefat etti. 1984-1985 sezonunun başında Fenerbahçe teknik direktörlüğüne getirilen Veselinovic, 3 sezon sonra yeniden Fenerbahçe'nin başına geçerek, 1988-1989 sezonunda tarihe geçen ve 103 golle elde edilen şampiyonluğun mimarı olmuştu.

19 Mayıs:

- Futbolda 17 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası, 3-19 Mayıs tarihlerinde Hırvatistan'da düzenlendi. Türkiye, yarı final İngiltere'ye 2-1 yenilerek elenirken, ilk 6 takım arasına girerek, Hindistan'da düzenlenecek Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı. İspanya, normal süresi 2-2 berabere sona eren final maçında, İngiltere'ye, penaltı atışları sonucu 4-1 üstünlük kurarak kupanın sahibi oldu.

20 Mayıs:

- TFF 1. Lig'de sezon 34. ve son hafta maçlarıyla tamamlandı. Sivasspor'un şampiyon, Evkur Yeni Malatyaspor'un ikinci olduğu ligde, Eskişehirspor, Boluspor, Göztepe ve Giresunspor, play-off'a kalırken Mersin İdmanyurdu, Şanlıurfaspor ve Bandırmaspor, küme düştü.

21 Mayıs:

- Basketbolda, THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde Yunanistan'ın Olympiakos ekibini 80-64 yenerek şampiyonluğa ulaşan Fenerbahçe, kulüp tarihinde bir ilke imza attı. Ligde, Rusya'nın CSKA Moskova takımı, İspanyol temsilcisi Real Madrid'i 94-70 yenerek 3. sırada yer aldı.

24 Mayıs:

- Vodafone Arena'da yapılan 2. Lig play-off final maçında, Gümüşhanespor'u 1-0 mağlup eden Büyükşehir Belediye Erzurumspor, TFF 1. Lig'e yükselen üçüncü ve son takım oldu.

25 Mayıs:

- Galatasaray Kulübünün eski başkanlarından Ali Tanrıyar, 103 yaşında hayatını kaybetti. Yunanistan'ın Kavala kentine bağlı Palihor Köyü'nde 14 Mart 1914'te doğan Ali Tanrıyar, 15 Mart 1986-17 Mart 1990 tarihlerinde iki dönem kulüp başkanlığı yaptı. Kulübün efsane başkanlarından kabul edilen Tanrıyar, 1986-87 sezonu sonunda, 14 yıl aradan sonra gelen lig şampiyonluğunun baş mimarlarından olurken, sarı-kırmızılı futbol takımı 1987-88 sezonunda da şampiyonluğa ulaştı. Ali Tanrıyar döneminde Galatasaray Futbol Takımı, 1988-89 sezonu Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı final oynama başarısı gösterdi.

27 Mayıs:

- 3. Lig 2. Grup play-off final müsabakasında Silivrispor, Erbaaspor'u 1-0 yenerek 2. Lig'e yükselen son takım oldu.

28 Mayıs:

- Beşiktaş, Süper Lig'in 33. haftasında Gaziantepspor'u 4-0 yenerek bitime bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. 1959'da başlayan Süper Lig'de 12 şampiyonluğu bulunan siyah-beyazlı takımın, bu tarihten önce başlayan ligde aldığı 2 şampiyonluğunun, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu kararıyla lig şampiyonluğuna eklenmesiyle, kupa sayısı 14 olarak tescillendi. Beşiktaş, böylece 15. şampiyonluğuna ulaştı ve formasına 3. yıldızı takma hakkı elde etti.

30 Mayıs:

- Türkiye Kadınlar Basketbol 1. Ligi play-off final grubunda Bornova Beckerspor, deplasmanda OGM Orman Gençlik'i 51-50 yendi. Bu sonuçla OGM Orman Gençlik şampiyon olurken, Bornova Beckerspor ikinci sırada yer aldı. Her iki takım da Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi'ne yükseldi.

31 Mayıs:

- Ziraat Türkiye Kupası finalinde normal süresi ve uzatmaları 0-0 beraberlikle sonuçlanan müsabakada, Medipol Başakşehir'e penaltılarda 4-1'lik üstünlük sağlayan Atiker Konyaspor, kupanın sahibi oldu.