ANKARA (AA) - Sporda eylül ayı, sevindirici olduğu kadar üzücü olaylara da sahne oldu.

Kariyerinde 3 Avrupa ve bir dünya şampiyonluğu bulunan milli karateci Serap Özçelik, bu branşın Şampiyonlar Ligi olarak kabul edilen Karate 1 Premier Lig'de sıkletinin en iyisi unvanını aldı.

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı ve Voleybol Şube Sorumlusu 56 yaşındaki Hakan Dinçay, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Dinçay'ın ölümü, spor camiasında büyük üzüntüyle karşılandı.

Galatasaray Kadın Basketbol Takımı Yardımcı Antrenörü Nevriye Yılmaz, FIBA Kadınlar Avrupa Ligi tarihinin en iyi oyuncusu seçildi.

Yılın 9. ayında, kadınlar voleybolu gündemden düşmedi. Türkiye, Dünya 23 Yaş Altı Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nın finalinde Slovenya'yı 4-0 yenerek, bu organizasyondaki ilk altın madalyasını kazanırken, A Milli Kadın Takımı da, Gürcistan ve Azerbaycan'ın ortaklaşa ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya elde etti.

Milli atlet Aslı Çakır, Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Disiplin Kurulu tarafından ömür boyu pistlerden men edildi. 2012 Londra Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak tarih yazan Aslı, 3. kez dopingden ceza alarak Türk atletizm tarihinde adı dopingle en çok anılan sporcu olarak tarihe geçti.

Eylül ayının öne çıkan maddeleri şöyle:

5 Eylül:

-Kadın Milli Bocce Takımı, Avrupa Bocce (Volo) Şampiyonası'nda iki bronz madalya elde etti. İtalya'nın Saluzzo kentinde gerçekleştirilen şampiyonada röle kategorisinde yarışan İnci Ece Öztürk-Necla Şahin çifti ile basamak kategorisinde İnci Ece Öztürk bronz madalyanın sahibi oldu.

10 Eylül:

-Uluslararası Cimnastik Federasyonu (FIG) tarafından, Macaristan'ın Szombathely kentinde, 7-10 Eylül'de düzenlenen Dünya Challenge Kupası'nda İbrahim Çolak, halka aletinde altın, Ferhat Arıcan, paralel aletinde gümüş, Ahmet Önder yer ve halka aletinde bronz madalya kazandı. Milli sporcular turnuvayı, 4 madalyayla tamamladı.


11 Eylül:

-Kariyerinde 3 Avrupa ve bir dünya şampiyonluğu bulunan milli karateci Serap Özçelik, Karate 1 Premier Lig'de sıkletinin en iyisi unvanını aldı. Dünya şampiyonasının ardından karatenin en prestijli ve yoğun katılımlı organizasyonu Karate 1 Premier Lig'de 2017 sezonunun en iyileri belli olurken, 2017 yılında çıktığı 6 uluslararası organizasyonun 5'inde kürsüde yer almayı başaran milli sporcu Serap, Avrupa üçüncülüğü ve Dünya Oyunları'nda kazandığı bronz madalyanın yanına yeni bir başarı daha ekledi. Karatenin "Şampiyonlar Ligi" olarak kabul edilen Premier Lig'de beş etap sonunda oluşan puanlamada milli karateci, sıkleti olan 50 kiloda dünyanın en iyisi olmayı başardı.

-Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Dünya Trap-Skeet Şampiyonası'nda skeet genç erkekler kategorisinde Kemal Madencioğlu, Salih Hafız ve Onur Atak'tan oluşan milli takım, toplamda elde ettikleri 348 puanla ABD'yi geçerek gümüş madalyanın sahibi oldu.

13 Eylül:

-Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı ve Voleybol Şube Sorumlusu 56 yaşındaki Hakan Dinçay, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Dinçay'ın ölümü, spor camiasında büyük üzüntüyle karşılandı.

-Galatasaray Kadın Basketbol Takımı Yardımcı Antrenörü Nevriye Yılmaz, FIBA Kadınlar Avrupa Ligi tarihinin en iyi oyuncusu seçildi. Türk basketbolunun efsane oyuncularından FIBA Avrupa Ligi şampiyonluğu kazanan Yılmaz, FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde iz bırakmış 32 basketbolcu arasında yapılan yarışma sonucu, tarihin en iyisi seçildi.

16 Eylül:

-Çekya'da düzenlenen Avrupa Gençler Şampiyon Kulüpler Kupası'nda mücadele eden Fenerbahçe Atletizm Takımı, hem kız hem de erkeklerde şampiyon oldu. Brno kentinde yapılan şampiyonada Fenerbahçe, kızlarda 110, erkeklerde ise 115 puanla ilk sırayı aldı.

17 Eylül:

-Türkiye, Finlandiya, İsrail ve Romanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2017), İstanbul'daki finallerle sona erdi. 31 Ağustos'ta grup maçlarıyla start alan şampiyonanın final maçında Sırbistan'ı 93-85 mağlup eden Slovenya, tarihinin ilk Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Üçüncülük maçında İspanya, Rusya'yı 93-85 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. Türkiye ise son 16 turunda İspanya'ya 73-56 mağlup olarak elendi.

-Dünya 23 Yaş Altı Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nın finalinde Slovenya'yı 4-0 yenen Türkiye, altın madalyanın sahibi oldu. Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da 10 Eylül'de başlayan organizasyonda şampiyonluğa ulaşan Milli Takım, bir ilke imza attı. Türkiye'nin, bu yıl 3'üncüsü düzenlenen şampiyonada bir de gümüş madalyası bulunuyor.

19 Eylül:

-Voleybolda, Spor Toto Erkekler Şampiyonlar Kupası'nda Halkbank'ı 3-1 mağlup eden Fenerbahçe, kupanın sahibi oldu. Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) tarafından TVF Başkent Salonu'nda, bu yıl 8'incisi düzenlenen organizasyonda, geçen sezon Efeler Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan Halkbank ile Kupa Voley'i kazanan Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Sahadan 3-1 galip ayrılan Fenerbahçe, 2010-2011 ve 2011-2012 sezonlarının ardından 3. kez kupayı müzesine götürdü.

22 Eylül:

-Milli atlet Aslı Çakır, doping nedeniyle Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Disiplin Kurulu tarafından ömür boyu pistlerden men edildi. 2012 Londra Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak tarih yazan Aslı, 3. kez dopingden ceza alarak, bu kez, Türk atletizm tarihinde adı dopingle en çok anılan sporcu olarak tarihe geçti. Londra Olimpiyatları'nın ardından biyolojik pasaportundaki anormal veriler nedeniyle, (ilki 2004 Dünya Şampiyonası'nda olmak üzere) ikinci kez doping yapmaktan 8 yıl pistlerden men edilen, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) verdiği özel bilgiler sayesinde cezası 4 yıla indirilen ve bu sayede şubat ayında pistlere dönen milli atlet, koştuğu ilk yarışta verdiği numunesi pozitif çıkınca, ömür boyu men cezası aldı.

30 Eylül:

-Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası, 23-30 Eylül'de Gürcistan ve Azerbaycan'ın ortaklaşa ev sahipliğinde düzenlendi. Final maçında Hollanda'yı 3-1 mağlup eden Sırbistan, şampiyonluğa ulaşırken, Türkiye, üçüncülük maçında Azerbaycan'ı 3-1 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. A Milli Takım, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından bu yıl 30'uncusu düzenlenen şampiyonada, 3. madalyasını kazandı. Türkiye, 2003 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen şampiyonada ikinci, 2011'de ise İtalya-Sırbistan ortaklığındaki organizasyonda ise 3'üncü sırayı almıştı.

-Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Dünya Supersport Şampiyonası'nın Fransa ayağındaki sıralama turunda kaza yaptı. Şampiyonanın 10. ayağında yarışan Sofuoğlu, başkent Paris yakınlarındaki Nevers Magny-Cours Pisti'ndeki sıralama turlarında kaza geçirdi. Bel ve kalçasında kırık oluşan Sofuoğlu, ambulans uçakla Türkiye'ye getirilerek tedavi altına alındı.