EDİRNE (AA) - Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonunca düzenlenen Kuşak Güreşi Gençler Türkiye Şampiyonası'nın açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

Edirne'deki Trakya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 75. Yıl Spor Salonu'nda düzenlenen şampiyonaya katılan 21 ilden 112 sporcu törende yer aldı.

Sporcuların salondaki geçiş töreninin ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, törende yaptığı konuşmada, Edirne'nin köklü bir tarihe sahip olduğunu söyledi.

Tarihle özdeşleşen sporların Edirne'de düzenlenmesinin önemli olduğu belirten Tabakoğlu, "Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti Edirne'dir. Bu şehre baktığımızda bizim medeniyetimizin en güzel örneklerini görürüz. İnsana ve bilime verilen önemi sağlık müzesinde göreceksiniz. Bir mimaride, fizikte, matematikte, sanatta ne kadar ileri olduğumuzu Selimiye'de göreceksiniz. Güçte, kuvvette nasıl olduğumuzu da Kırkpınar'da göreceksiniz. Geleneksel sporların başkenti Edirne'dir. Bir seyyah dolaşıyor Türk memleketini, 'Türkler niye bu kadar güçlü?' diye soruyor. Türk gibi güçlü' sözünden çıkan sonuç, çünkü güreş yapıyorlar, güreşi seviyorlar. Türk milleti güreştiği için güçlüdür." diye konuştu.

Tabakoğlu, sporculara ve teknik heyete başarılar diledi.


- Fazıl Şolpan: "Kültürümüzü devam ettiriyoruz"


Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Asbaşkan Vekili Fazıl Şolpan da Mezopotamya'da yapılan kazılarda ortaya çıkan kuşak güreşi tabletlerinde, kuşak güreşinin asırlardır yapıldığının kanıtlandığını belirterek, "Tarih boyunca dünya coğrafyasında yurt kuran Türkler düğünlerde, şenliklerde kuşak güreşi yapmaktaydı. Biz de günümüze gelen kültürümüzü devam ettiriyoruz." ifadelerini kulandı.

Törene, Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, akademisyenler ve güreşseverler katıldı

Şampiyona yarın sona erecek.