MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Muğla'da eğitim gören 70 farklı ülkeden bin 44 üniversite öğrencisinin kaynaşması amacıyla düzenlenen dünya kupası futbol turnuvası renkli görüntüler oluşturdu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, üniversitede eğitime devam eden öğrencilere sadece barınma imkanı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda yaşadığı dünyaya, çevresine ve tüm insanlığın sorunlarına duyarlı nesiller yetiştirmek için de çaba gösteriyor.

Yurtlarda barınan dünya gençlere akademik ve entelektüel gelişimlerini destekleyen ve bu amaçla yüzlerce değişik branşta açılan kurslar, atölyeler, seminerler, geziler, spor turnuvaları gibi çok sayıda etkinliğin kapısı aralanıyor.

Bu faaliyetler kapsamında Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Muğla Müdürlüğü ve Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonunun (UDEF), eğitimlerini Muğla'da sürdüren uluslararası öğrenciler arasında kültürlerin kaynaşması, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi amacıyla düzenlediği "dünya kupası" futbol turnuvasında gençler hünerlerini sergiledi.

Büyük ilgi gören turnuvada, Türkiye'nin yanı sıra Gana, Burkina Faso, Afganistan, Azerbaycan, Filistin, Kosova, Gine, Mali, Mısır, Moritanya, Suriye ve Yemen'den öğrenciler sahada ter döktü.


- "Hedefimiz kültürler arası etkileşim"


KYK Muğla İl Müdürü Ömer İlman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde 70 ülkeden bin 44 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, bu öğrencilerin bir çoğunun KYK yurtlarında kaldığını ifade etti.

Üniversitede eğitim gören yabancı öğrencilerin kente uyum sağlayarak yeni dostluklar, arkadaşlıklar edindiğine vurgu yapan İlman, bir kültür etkileşimi sinerjisi doğduğunu belirtti.

KYK'nın dünyanın birçok ülkesindeki gençlere ev sahipliği yapan bir mozaik olduğunu belirten İlman, "Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu ile dünya kupası düzenlemeye karar verdik. Turnuvadaki amacımız dünya gençlerinin bir arada yaşamaları, birbirlerinin kültürlerini benimsemeleri, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının gelişmesi." dedi.

Turnuvaya dünyanın çeşitli ülkelerinden 14 takımın katıldığına işaret eden İlman, "Maçlar çok heyecanlı geçiyor. Yurdumuzda kalan gençlerimiz bir çok maçı izliyor. Turnuvamız önümüzdeki günlerde final maçları ile sona erecek. Burada kazanandan yok. Hedefimiz kültürler arası iş birliği ve etkileşim. Bu hedefimize ulaştık. Dünya gençlerini buluşturup onların kaynaşmasına ve birbirlerini daha yakından tanımasına fırsat sağladık." diye konuştu.


- Emir Aras: "Barış elçisi olarak görüyoruz"


Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu Muğla Temsilcisi Emir Aras ise amaçlarının eğitim için Türkiye'yi tercih eden öğrencilere ev sahipliği yaparak onların birbirleriyle kaynaştırmak olduğunu ifade etti.

Muğla'da bin 44 uluslararası öğrenci ile bir arada olduklarını belirten Aras, "Biz yabancı öğrencilerle üniversite içinde ve dışında birçok etkinlikte bir araya geliyoruz. Çünkü biz bu öğrencilerin hepsini bir barış elçisi olarak görüyoruz. Bu nedenle Muğla'da sık sık bu öğrencileri bir araya getirip ülkemizi tanıtıyoruz. Uluslararası öğrencilerin Muğla'da da daha kısa zamanda adaptasyon sağlaması ve kültürümüze alışabilmesi için çaba gösteriyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde eğitimini sürdüren ve Burkina Faso'dan gelen Alpha Oumar Diallo da Türkiye'yi ve Muğla'yı çok sevdiğini, aynı zamanda Türk halkının çok misafirperver olduğunu söyledi.

Muğla'da kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini anlatan Diallo, "Dünya Kupası bizim için çok iyi bir turnuva oldu. Çünkü biz ülkemizden buraya geldiğimizde hiçbir faaliyete katılamadığımızda ailemizi çok özlüyoruz. Ancak burada çok mutluyuz." diye konuştu.


- Kosovalı Mazreku: "Türkiye'nin politikalarını gururla izliyoruz"


Kosova'dan gelen Tugay Mazreku, organizasyon ile öğrenciler arasında bir kaynaşma olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Ülkemizden eğitim için Muğla'ya geldik ama burada çok mutluyuz. Dünyanın her yerinde bir eksiklik bulabilirsiniz ama Türkiye'de hiçbir eksiklik yok. Burada kendimizi cennette gibi hissediyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde halen savaşlar var. Türkiye'nin dünyadaki politikalarını Kosovalı olarak gururla izliyoruz. Burkina Faso'yu daha önce hiç duymamıştım ama bu turnuva sayesinde tanıdım ve çok sevdim. Afrika’nın bir çok ülkesinden gençlerle tanıştık ve mutlu olduk."

Burkina Faso'dan gelen İbrahima Kalil ise 2 yıldır Muğla'da yaşadığını ve kendini evinde gibi hissettiğini kaydetti.