Bilindiği gibi, anonim, limited ve kooperatifler gibi tüzel kişilikler ve diğer sermaye şirketlerinin tasfiyesiz vergi dairesi cephesindeki resen terk işlemleri  2012 yılı sonuna kadar önemli problem olarak karşımıza  çıkmıştı.  2013 yılında yapılan düzenlemelerle yukarıdaki şirketlerin  tasfiye ve iflas halinde olanlarda dahil olmak kaydıyla önemli ölçüde kolaylaştırılmış bulunmaktadır.[1]
 
Özellikle anonim ve limited şirketler yönünden  geçmiş dönemlerdeki uygulamalar resen terk  konusunda yeterli olmamıştır. 2004/13 sayılı  uygulama iç genelgesi ile resen terk konusunda vergi daireleri geçmiş dönemde yeterli  olmadığı gibi  birçok gayrifaal şirketin vergi kaydı  kapatılmamıştır.   Bu nedenle de, gereksiz yere çalışmayan bir çok gayrifaal  şirketlere  özel  usulsüzlük cezalı  tarhiyatlar yapılmıştır.    
 
Geldiğimiz aşamada Gelir İdaresinden  yapılan açıklamaya göre 2004/13 sayılı  uygulama iç genelgesi  daha verimli bir şekilde uygulanabilmesi için   30.06.2013  tarihine kadar  gayrifaal birçok şirket  resen  kapatılacaktır.[2]  
 
Buna göre;
 
1) Tasfiye süreci  devam etsin veya etmesin gayrifaal olduğu  tespit edilen şirketler ile; tasfiye ilanlarının  herhangi birinin yapılması  koşulu ile  bu şirketler resen terk  işlemine tabi  olacaklardır. 
 
2) Yine, yukarıdaki şekilde durumları devam eden şirketlerin iflas aşamasında olmaları  da yine vergi dairesi  cephesinde resen terk işlemine tabi  tutulacaktır.
 
3)  Gayrifaal şirketlerin   ortaklarına  erişilsin  veya erişilmesin  bu gibi  şirketlerin de resen terk  işlemleri hızlandırılarak  ………. tarihine kadar bu gibi şirketlerin  kayıtları otomatik olarak sonlandırılacaktır.
 
4) Asıl mükellef ile varsa yasal temsilci, ortakların gerek  işyeri gerekse ikametgahlarının herhangi bir şekilde vergi dairesi bilgisine giren  (dilekçe, mahkeme kararı, sair şekillerde)  adres ya da adreslerin tümünde  araştırmalar yapılması   ve bu  araştırmalar neticesinde  mükellefin  en son verilen beyanname döneminden  haricen bir terk tarihinin tespit  edilmesi durumunda, derhal bu  tarihe göre resen terk işleminin yapılması   (direkt olarak işyerinde başka bir mükellefin işe başladığının  tespit edilmesi gibi durumlarda)  gerekecektir.
 
Sonuç olarak,  faaliyeti  uzun süredir sonlanmış, gayrifaal olmuş veya  tasfiye kararı alınmış veya iflasına karar  verilmiş bir çok şirket  veya kooperatif resen terk  işlemine tabi tutularak vergi dairesi  dosyaları kapatılacaktır.
 
Öte yandan, mahkeme kararı ile veya vergi inceleme raporu veya  vergi dairesi  tarafından  resmi makamlarla yapılan yazışmalar sonucunda sahte veya çalıntı veya tahrif edilmiş nüfus cüzdanı ile  bilgileri  dışında adlarına mükellefiyet tesis ettirildiği  tespit edilenlerin  vergi kayıtlarının  ilk  tescil tarihi itibariyle kapatılması  gerekecektir.
 
-------------------------------------------
[1] Maliye Bakanlığı tarafından vergi dairelerine yollan  5.4.2013 tarihli telefaks yazıları.
[2] Vergi dairelerinin evvelce 2004/13 sayılı iç genelgeye göre yaptıkları resen terk ve kapama işlemleri ticaret sicil memurluğu cephesinde kapatılmadığı için bu defa Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 30.12.2012 tarih ve 28513 sayılı gazetede yayımlanan tebliği nedeniyle problemler kökünden çözümlenmiş olacaktır.