Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarım mahkûm ve hükümlülerimizi Ceza kanunumuzun 58. maddesinde düzenlenen Tekerrür hükümleri hakkında bilgilendirmek istiyorum.

Size tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için sizin cezanızın öncelikle kesinleşmesi gerekir. Sizin cezanız kesinleştikten sonra sizin ikinci bir suç işlemiş olmanız gerekir. Ancak bu durumda hakkınızda mükerrerlere özgü infaz rejimi uygulanabilir. Ve siz ilk kez suç işleyen bir kişiye göre daha ağır bir ceza ile cezalandırılırsınız

Hakkınızda tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için önceki suçtan dolayı kesinleşmiş ceza mahkûmiyetinizin olması gerekir ve sizin ilk suçunuz hakkında cezanızın kesinleşmiş olması gerekir. . Kesinleşme derken kararı siz temyiz edip Yargıtay’a göndermişseniz veya istinaf mahkemesine göndermiş iseniz karar kesinleşmiş olmaz ancak karar Yargıtay’dan geldikten sonra ya da bazı durumlarda istinaf mahkemesinden geldikten sonra kesinleşir. Ve tekerrür hükümleri uygulanır. Hakkınızda tekerrür hükümlerinin uygulanması için cezanızın infazı şart değildir. İnfaza verilmiş olması da durumu değiştirmez. Önemli cezanız kesinleşti mi kesinleşmedi mi? Biz Avukat olarak buna bakarız

Siz kasıtlı bir suçtan mahkûm olduysanız ikinci suçunuzun da kasıtlı suç olması durumunda tekerrür hükümleri uygulanır. İlk suçunuz taksirli suç ise ikinci suçunuzun da taksirli suç olması gerekir. İlk suç kasıtlı ikinci suç taksirli suç ise tekerrüre girmez.

Örneğin 1. Suç dolandırıcılık 2. Suç hırsızlık ise tekerrür uygulanır. 1. Suç taksirle adam öldürme ikinci suç kasten adam öldürme ise tabiî ki tekerrüre girmez.

Suç askeri suç ikinci suç adi suç ise tekerrür uygulanmaz.

İlk suçunuzun cezasının kesinleşmesi bizim için yeterlidir. Ama infaz edilmemiş iken siz ilk suçunuz kesinleştikten sonra ikinci suçu işlediyseniz cezanız tekerrür hükümlerine göre infaz edilecektir maalesef.

Ama diyelim ki siz ilk suçu işlediniz cezası kesinleşti ve infaz edildi ise o takdirde biz ilk suçun cezasına bakarız eğer 5 seneden fazla ise siz ikinci suçu ilk suçunuzun cezasının infazından itibaren ilk 5 sene içinde işlerseniz dikkat o zaman hakkınızda tekerrür hükümleri uygulanır ama siz ilk suçun cezasının infazından itibaren ilk 5 senelik süreçten sonra ikinci suçu işlerseniz tamamdır o zaman size tekerrür uygulanmaz

Eğer 1. Suçunuzun cezası 5 sene ya da daha az ise bu durumda infaz savcıları infaz tarihinden itibaren ilk 3 yıl içinde mi işlediniz ona bakar ilk 3 yıl içinde işlediyseniz tekerrüre girer maalesef. İlk 3 yıldan sonra işlerseniz dikkat !!! Tekerrür uygulanmaz.

İlk suçtan dolayı cezanızın kesinleşmiş olma ve infaz tarihleri önemlidir.

.Eğer sizin her iki suçunuz da 1 Haziran 2005 den önce işlendiyse suçta tekerrür hükümleri uygulanmaz

Ama birinci suçunuz 1 Haziran 2005 tarihinden önce ikinci suçunuz 1 Haziran 2005 tarihinden sonra işlendiyse sanık hakkında TCK 58. madde yani tekerrür hükümleri uygulanır.

Siz suçu işlediğinizde 18 yaşından küçükseniz yani 1. Suç 18 yaşından küçük iken işlendi ise ikinci suç 18 yaşından büyükken işlendiyse tekerrür uygulanmaz

Hakkınızda tekerrür hükümleri uygulanıyorsa cezanızın 3/4ünü infaz edilir.

Eğer siz Ağırlaştırılmış müebbetten hapis cezası aldıysanız 39 yılınızı müebbet hapis cezasına mahkûm olduysanız 33 yılınızı diğer hapis cezalarında ¾ nü infaz kurumunda iyi halli geçirmeniz halinde koşullu salıvermeden yararlanırsanız.

Hakkınızda ikinci kez tekerrür hükümleri uygulandı iseniz koşullu olarak salıverilmezsiniz.