Samsung, hem iş ortağı hem de en büyük rakibi olan Apple’a patent davalarının misillemesi olarak görülen bir zam yaptığı iddiasının gerçek olmadığını açıkladı. Söz konusu iddia, hafta içinde Apple ile Samsung arasındaki görüşmeler hakkında bilgisi olduğunu iddia eden Güney Kore gazetesi Chosun Ilbo tarafından öne sürülmüştü. Ayrıca, Wall Street Journal gazetesine konuşan bir kaynak aynı bilgiyi vermişti. 

Patent kavgaları ve mobil cihaz alanındaki rekabetleriyle gündemden düşmeyen Apple ve Samsung arasındaki en son iddia, Samsung’lu bir yetkili tarafından çürütüldü. Seul merkezli bir diğer gazete olan Hankyoreh’e konuşan ve adının açıklanmamasını istemeyen yetkili, “Apple ile üzerinde anlaşılan fiyatların yıl başında belirlendiğini belirtti ve fiyatların kolay kolay değişmediğini” söyledi. 

Her ne kadar aralarındaki patent kavgası bitecek gibi görünmese de, Samsung ve Apple arasında oldukça güçlü bir iş ortaklığı var. Samsung, Apple için ARM tabanlı işlemciler üreten en önemli şirket konumunda. Bu kapsamda iPhone 5’te kullanılan 1.3GHz çift çekirdekli A6 işlemcisini de Samsung üretiyor. İki şirket arasındaki çip anlaşması 2014’ün sonunda sona erecek. 

DAVALARA HARCADIĞI PARA YETER
Samsung, çip üretiminin dışında Apple ürünlerine bellek ve dokunmatik ekran da sağlıyor. Güney Koreli elektronik devine olan bağımlılığını azaltmak isteyen Apple ise Japonya’nın Sharp ve Güney Kore’nin LG Display gibi şirketleriyle olan ticaretini artırıyor.

Chosun Ilbo, Samsung’un A serisi çiplere yüzde 20 zammın yürürlüğe girdiğini, hatta Apple’ın ilk başta itiraz etse de bu karara başka tedarikçiler bulamadığı için razı olduğunu öne sürmüştü. Samsung, bu iddiayı reddederken, iki şirket arasındaki patent davalarının maliyeti Apple’a zaten milyon dolarlara mal oldu. 

DigiTimes sitesi ise geçtiğimiz hafta verdiği haberde, Samsung’un Hwaseong kentindeki yeni fabrikasının inşatının ertelenebileceğini, bu yüzden Apple’a ileride tedarik edilecek çiplerin üretiminde gecikme yaşanabileceğini belirtti. Bir diğer önemli iddia ise Apple’ın eski günlerini arayan Japonya’nın Sharp şirketine milyarlarca dolar yardım yaptığı ve Samsung’a olan bağımlılığından kurtulmak için bu şirketi ayakta tutmaya çalıştığı yönünde. 

ABD merkezli araştırma şirketi Asymco analisti Horace Dediu, SlahGear sitesine yaptığı açıklamada, “iPhone 5’e inceliğini kazandıran en önemli faktörlerden biri olan sıvı kristal ekranın tedarikçilerinden Sharp’a, ikinci çeyrekte 2 milyar dolar yardım yapılmış olabileceğini” belirtti.