Hukukçularla bilişim uzmanlarının da katıldığı panelde Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) İnternet Daire Başkanı Bahadır Aziz Sakin, uzmanlara “Robotlara cezai sorumluluk yüklenebilir mi?” sorusunu yöneltti. Panelde, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Özçelik, TSE Daire Başkanı Zümrüt Müftüoğlu, Köksal&Partners Yönetici Ortağı avukat Mehmet Ali Köksal ile Sistem Global’den avukat Sertel Şıracı katılımcıların sorularını yanıtladı.

KENDİ KARARLARINI ALIYOR

Robotlara cezai sorumluluğun yüklenip yüklenemeyeceği sorusunun hukuki açıdan tartışılmaya başlandığını belirten Sakin şunları söyledi:
“İlk kodlamayı insan yapıyor ama sonrasında yapay zekâlı robot kendini geliştiriyor ve kendi kararlarını alıyor. Bu süreçte oluşan fiilin hesabını kimden soracağız sorusunun henüz yanıtı yok. Yakın gelecekte yapay zekâya sahip bir robot bir hâkimin yerine de görev alabilecek. Hâkim en sonunda kararını hukuki ve vicdani çerçevede veriyor. Yapay zekâya sahip bir robot vicdan sahibi de olur mu sorusu şu an dünyanın gündeminde.

GOOGLE, AMAZON SORUMLULUĞU ALIYOR

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe de şunları söyledi: “5-10 yıl gibi kısa bir sürede yapay zekâya sahip robotlar hayatımızın parçası haline gelecek. Çocuklarımızı, kendimizi, güvenliğimizi, toplumsal ve sosyal hayatımızı yapay zekâya emanet edeceğiz. Kendi kararlarını alan robotların bir kazaya neden olması ya da ölüme sebebiyet vermesi halinde kim suçlu olacak? İlk kodu bir insan yazıyor ancak yapay zekâlı robot kendini geliştiriyor ve kendi kararlarını alıyor. Günümüzde üretici Google, Amazon gibi kurumlar sorumluluğu üstlerine alıyor ama Türkiye’de 81 milyonun, dünyada 7 milyar insanın yapay zekâ ile tanışması sonucunda sorumlu kim olacak? Mevcut hukuk sistemimizin dijital hukuk olarak tanımlanması gerekiyor. Akıllı otonom araçlar bir kazaya karıştığında sorumluluk kimin olacak? Bu sorulara yanıt verebilmeliyiz.” (Eray Görgülü / Hürriyet)