SOSYAL MEDYA VE PENETRASYON

Şimdi arkanıza yaslanın ve kendinizi dışarda, büyük bir kalabalığın içinde yürürken düşünün. Oldukça rahatsız edici bir durum öyle değil mi ? Şimdi bunu sanal ortamda düşünün. Bireysel ya da kurumsal, hiç farketmez, her şekilde  iştah kabartıyor.  Hayal ettiğiniz iki ortam arasında çok ince bir fark var. Dışardaki kalabalıktan bir an önce kurtulmak isterken, sosyal medyadaki kalabalığın içine girmek istiyorsunuz. İşte günümüzün Pazar anlayışı, nerede insan, orada para.

Günümüzde sosyal medya kullanan insan sayısı gittikçe artmakta. 2015 verilerine göre Türkiye’de sosyal medya kullanım oranları şu şekildedir;

Toplam Aktif Sosyal Medya Hesabı: 40 milyon
Aktif Sosyal Medya Hesabının Nüfusa Oranı: %52
Toplam Mobil Sosyal Medya Hesabı: 42 milyon
Aktif Mobil Sosyal Medya Hesabının Nüfusa Oranı: %42

Genç nüfusun üye olduğu sosyal ağlar, facebook, twitter ve instagram gibi evrensel sosyal medya hesaplarında herkesin tek amacı var, takipçi sayıları. Öyle duruma geldi ki, artık takipçi sayılarını nasıl arttırırım? cümlesini arama motoruna yazmayan kalmadı. Tabii ki seslerini duyurmaları zor olmadı, hemen takipçi sayıları arttırma ile ilgili programlar geliştirildi, paketler satışa sunuldu. Böylelikle imaj oluşturma kısmının birinci şartı, algı yaratmanın ilk özelliği olan takipçi sayılarını arttırabildiler.

FENOMEN NASIL OLUNUR?

Takipçi sayınızı arttırdıktan sonra, bunu verimli şekilde kullanamazsanız, ne yazık ki satın almış olduğunuz paket, sizi amacınıza ulaştıramayacaktır. İlgi çekici olmanız, ya da dikkat çeken paylaşımlarda bulunmanız gerekecektir. Ancak bu sayede fenomen olabilirsiniz. 

Fenomen kelimesinin sözlük anlamı; ‘’Hayranlık uyandıracak kadar dikkat çekici olan şey  veya kişi.’’ Son zamanlarda halk arasında kullanımı oldukça yaygınlaşan '’internet fenomeni’’ olmak, dış dünyada meşhur olmak demek. Özetle sanal ortamın şöhreti  fenomen olmaktan geçiyor. 

2006 yılında beri  faaliyet gösteren ve 300 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter platformundan örnek verecek olursak, Argostroloji  kullanıcı adı ile Eray Efe. Yaptığı argo burç yorumları ile dikkat çektikten sonra büyük ilgi gördü. 

SOSYAL MEDYA PARA KAZANDIRIR MI ?

Artık tanınan bir insansınız ve sizin yazacağınız tek kelime bile takipçileriniz için önemli bir değere sahip. Bir çok itibarlı firma, fenomen kişilere, belirli bir ücret karşılığında teklif sunabiliyor. Bir seminer, ürün, hizmet ya da şarkı paylaşması örnek olarak gösterilebilir. 

Kısacası sosyal medyadan para kazanmak istiyorsanız, ilk önce kendinizdeki yeteneği  fark etmeniz gerekiyor, sonrasında bunun üzerine gittiğiniz takdirde, insanların hoşuna gidiyor iseniz, fenomen olma yolunda ilerliyorsunuz demektir. Fenomenlik, bunları yaparken tanınırlılığınızın dışında, size maddi destek de sağlayacaktır.

Haber: Büşra GERGİN / Hukukihaber.net