Terörle Mücadele yasasının 19. maddesinde; kanun kapsamına giren suçluların yakalanmasına yardımcı olanlara veya yerlerini yahut kimliklerini bildirenlere para ödülü verileceği yolunda hüküm var.

Yani teröristler hakkında bilgi verenlere para ödülü verilecek.

Bu madde 2006 yılında yapılan değişiklikle kanuna girdi ancak aradan geçen 5 yıl içinde tek bir defa uygulanmasına tanık olmadık.

Acaba neden uygulanmıyor ?

Çok fazla terör olayı olmuyor da lüzum mu görülmüyor ?

Yoksa…

Teröristler kısa veya uzun bir zaman süreci içinde yakalanıyor da bu maddenin uygulanmasına gerek mi kalmıyor ?

Tabloya bir göz atalım.

Güroymak’ta beş polis memuru şehit edildi.

Failleri meçhul.

Hakkari’de 26 askerimiz şehit edildi.

Depremzedelere yardım eden askerlere, trafik polislerine ateş açıldı.

Canlı bombalar kol geziyor.

Belki unuttunuz belki de okumadınız :

Diyarbakır Lice İlçesinde 10 Temmuz günü 2’si asker 3 kişi kaçırıldı

9 Ağustos’da Bingöl kara yolunda bir astsubay, bir uzman çavuş kaçırıldı.

12 Ağustos günü Muş-Kulp yolunda bir kaymakam ve bir er kaçırıldı

ve…

bu kişilere halen ulaşılamadı.

Bu kaçırma olayına karışanları, kaçırılan kişilerin yerlerini ihbar edenlere ödül verileceğinin ilan edilmesi halinde önemli sonuçlar elde edileceği kesindir.

Terör olayları nedeniyle, sınır ötesi ve kara harekatının yapılması elbette zorunlu ve yararlıdır. Ancak bu harekat sırasında, uçaktan veya yerden atılan bombalardan birinin parasının, suç örgütünü ihbar edecek olanlara verilmesi halinde, bir bomba ile elde edilecek kazançtan çok daha fazlası elde edilebilecektir.

İhbar ve ödül yolu ile kimliklerinin meydana çıkacağı ve bölünecekleri korkusunu taşıyan teröristler ve yandaşları en çok bu para ödülü meselesine karşı çıkmaktadırlar.

Kaçakçılığı ihbar edenlere ve kaçak malın ele geçirilmesine yardımcı olanlara önemli ölçüde para ödülü verilmektedir ve bu yol ile kaçakçılıkla mücadelede büyük başarı kazanılmaktadır ancak terörü ihbar edene ödül verilmemektedir.

Yasaya göre; ihbarda bulunanlara ödül verilebilmesi için, suçun işlenişine katılmamış olmaları öngörülmektedir. Suçun işlenişine katılmış olsun veya olmasın, geçerli ihbarda bulunan herkese ödül verilmelidir. Zira suçun işlenişine katılanlar, suçu ve suçluyu çok daha iyi bileceklerdir. Bu kişilerin yaptıkları ihbarlar çok daha fazla gerçek ve sonuç getirici olacaktır. Suç işlemiş olanların itirafçı olmaları halinde ceza almadıkları dikkate alındığında, ihbarda bulunmaları durumunda da ödül almaları mümkün olmalıdır. Ancak bu şekilde olumlu sonuçlar elde edilebilir.

Bu maddenin neden uygulanmadığının sorgulanması gerekir.


Av.A.Erdem Akyüz

Hukukun Egemenliği Derneği

Genel Başkanı

(Bu köşe yazısı, sayın Av. Erdem AKYÜZ tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)