Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma 5237 sayılı Türk ceza kanunumuzda yer alan töre ve namus cinayetlerinden bahsetmek istiyorum.

Türk ceza kanunumuzun 82. maddesinin /11/k maddesinde töre  saiki ile insan öldürme suçu düzenlenmiştir. Fail burada töreye aykırı hareket ettiği için mağduru öldürmektedir. Töre saiki ile işlenen cinayetlerde TCK 29. Maddesinde yer alan haksız tahrik hükümleri uygulanmaz. Burada sanığın bireysel bir karardan çok aile aşiret etkisi vardır.

Töre saiki ile işlenen cinayetler ile namus cinayetlerini  karıştırmamak  gerekir. Yargıtay eşlerden birisi sadakat yükümlülüğüne aykırı hareket  ederse kendi rızası ile biri ile ilişkiye girerse ve diğer eş onu öldürürse namus cinayeti söz konusu olduğu için fail haksız tahrik indiriminden yararlanır Yargıtay ceza Genel Kurulunun bu konuda birçok kararı mevcuttur. Yani Namus nedeni ile işlenen cinayetler kastan adam öldürme suçunun basit hali ile cezalandırılır. Ancak namus cinayetinin töre saiki ile işlendiği ispat edilirse yani bireysel bir kararla değil de daha geniş bir aşiret aile kararı ile cinayet işlenmişse töre saiki ile işlenen kasten adam öldürme maddesinden faile ceza verilir.  

Töre saiki ile bir insanın yaşamına son verirseniz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırsınız. 

Kasten adam öldürme suçu Türk ceza  kanunumuzun 81. maddesinde  düzenlenmiştir.

Kasten öldürme Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Nitelikli haller Madde 82- (1) Kasten öldürme suçunun; a) Tasarlayarak, b) Canavarca hisle veya eziyet çektirerek, c) Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle, d) Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı, e) Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, f) Gebe olduğu bilinen kadına karşı, g) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, h) Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla, (1) i) (Ek:29/6/2005 - 5377/9 md.) Bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle, j) Kan gütme saikiyle, (2) k) Töre saikiyle, (2) İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır

Haksız tahrik Madde 29- (1) Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniksi yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.

Namus cinayetlerinde haksız tahrik indirimi uygulanacaktır. Ancak töre cinayetlerinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulanacaktır.