Kıymetli okuyucu, bu haftaki yazımda oldukça güncel bir konu olan “Trafik Sigortası, Kasko ve Araç Değer Kaybı” konularına değinmek istiyorum. Bilindiği üzere araç sahipleri, araçlarını aldıktan sonra araçlarını sigortalatma sürecine girerler. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 91. Maddesi zorunlu trafik sigortasını düzenlemekte olup, trafik sigortasının yapılmaması halinde araçların trafikten men edileceğini belirtmiştir. Ayrıca Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sigortası Genel Şartları da zorunlu trafik sigortasını, şartlarını, kaza durumunda kapsadığı alanları açıklığa kavuşturmuştur. Herhangi bir kaza halinde karşı tarafın malına ya da canına verilen zararı belirli sınırlar dahilinde karşılayan sigorta türü olan trafik sigortası, araç işletenleri tarafından zorunlu olarak yaptırılır. Kasko sigortası ise bir aracın kaza yapması, yanması, çalınması, ya da çalınma girişimi sonucunda alacağı zararın poliçe sınırları dahilinde giderilmesini kapsayan sigorta çeşididir. Trafik sigortasından farklı olarak herhangi bir zorunluluğu bulunmayan ve kaza durumunda karşı tarafın değil; ait olduğu aracın zararını karşılayan kasko sigortası, yapılan poliçenin kurallarına göre hasarın bir kısmını ya da tamamını karşılar.  Ayrıca kaskolar; yol yardımı, orijinal olmayan parçalardan dolayı oluşabilecek zararlar, yurt dışındaki kayıp ve hasarlar gibi ekstra durumları da poliçe teminatına bağlı olarak karşılayabilmektedir.

Araç Değer Kaybı Nedir? Değer Kaybı Sonrası Nereye Başvurulur?

Araç değer kaybı; hasar gören aracın onarım, bakım, tadilat işlemlerinden geçmesi sonrası ikinci el piyasa değerindeki düşüşünü ifade eder. Aracı karşı tarafın kusuru sonrası hasar alan araç sahibi, zararının karşılanması için ilk olarak karşı tarafın trafik sigorta şirketine başvurması gerekir. Trafik sigortasına başvurmadan araçla ilgili maddi tazminat davası açılması mümkün değildir. Başvuru dava açılması için de bir usul şartıdır.( 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun 97. Maddesi)  Trafik sigorta şirketinin başvurucuya 15 gün içerisinde cevap vermesi şartı vardır. Trafik sigortasından gerekli cevabı alamayan ya da hasarının telafi edilmediğini düşünen başvurucu bu aşamadan sonra isterse genel mahkemelerde dava açabileceği gibi bir diğer seçenek olarak da 5684 sayılı Kanunun 30. Maddesinin 13. Fıkrasında yer alan “Sigorta Tahkim Komisyonuna” başvurabilir. Sigorta Tahkim Komisyonu; sigortacılık yapan kuruluşla uyuşmazlığa düşen kişinin, uyuşmazlığa konu teşkil eden olayla ilgili olarak orta yolda buluşmasını sağlar.

Araç Değer Kaybı İncelemesinde Nelere Dikkat Edilir?

Değer azalmasının veya değer kaybının belirlenmesinde dikkate alınan ölçütler her olayın somut özelliklerine göre değişebilecek ise de aracın markası, model yılı, aracın kullanım amacı, kullanım süresi, yıpranma payı, araçtaki hasar ağırlığı, hasara uğrayan bölge, aracın kilometresi, hasarın giderilmesinde kullanılan parçaların niteliği göz önüne alınarak inceleme yapılır. İncelemeyi eksperler yapar ve raporlar. Bu rapor sonrası kusur ve araçtaki değer kaybına göre karşı tarafın sigorta şirketinden ya da aracın kasko şirketinden araçta meydana gelen zarar tazmini istenir.(mapfre.com ve “Sorularla Araç Değer Kaybı- Erdost BALCI-Hakan TOKBAŞ-İsmet DEMİRAĞ Kitabından yararlanılmıştır.)

(Bu köşe yazısı, sayın Av. Melek YAMANER tarafından Ereğli Gazetesinde ve www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)