Pazartesi günü San Francisco 9. Bölge Temyiz Mahkemesi'ne sunulan 96 sayfalık başvuruda Trump'ın hukuk ekibi, Twitter'ın yanı sıra yönetimi de "Amerikalıların hayati önem taşıdığını düşündüğü konularla ilgili görüş ve bilgileri bastırmayı" istemekle suçladı.

Dava özetinde Trump, Dünya'nın Güneş etrafında döndüğünü söylediği için Katolik Kilisesi'nin zulmüne uğrayıp sapkın diye damgalanan astronom Galileo'ya benzetildi.

Trump'ın hukuk ekibi, "Çoğu kişi bir zamanlar bunların çatlak fikirler olduğuna inanıyordu; hâlâ inanan çok kişi var. Ama çatlak fikirlerin bazen doğru olduğu ortaya çıkar. Dünya, Güneş'in etrafında dönüyor ve suçlayıcı kanıtlarla dolu bir dizüstü bilgisayarı Delaware'deki bir tamirhaneye bırakan Rus dezenformasyon ajanları değil, Hunter Biden'dı" diye yazdı.

Dava özeti sosyal medya şirketlerini, 2020 seçimlerinin çalındığı iddiaları, Kovid-19 aşılarının etkinliği ve pandeminin kökenleri gibi konuları bastırmakla suçladı.

Ayrıca 2020 Başkanlık Seçimleri'nin çalındığı iddiasının "doğru ya da en azından tartışmaya açık" olduğu belirtildi.

Başvuru, eski başkanın geçen yıl Twitter, Facebook ve YouTube dahil sosyal medya devlerine karşı açtığı bir dizi toplu davanın bir parçasıydı. Davada Twitter, 6 Ocak'taki Kongre Binası baskınının ardından Trump'ı platformdan kalıcı olarak engelleyerek sansürlemekle suçlanmıştı.

Davanın mayısta reddedilmesine karşın Trump'ın hukuk ekibi, davanın yeniden görülmesi için girişimlerde bulunuyor.

Dava başvurusu, Trump'ın kendi ifadesiyle "Amerika'yı yeniden harika ve görkemli kılmak" amacıyla 2024'te başkanlık yarışına katılacağını duyurduğu sırada geldi.

Trump, "Bu akşam Amerika Birleşik Devletleri başkanlığına adaylığımı açıklıyorum" demişti. (Independent Türkçe)