Bu gün sabah uyandım ve haber kanallarını geziyorum, birde ne göreyim, bütün kanallar sanki söz birliği etmiş gibi, bilim, sanat, edebiyat, sağlık ve spordan söz ediyor. İnsanların hangi sinemaya, tiyatroya gidecebileceği, hangi sporların sağlığımıza iyi geleceği, bilim ve ileri teknolojinin geldiği ileri nokta, edebiyat akımları, hangi yazarların okunabileceği ve gezip görebileceğimiz güzel yerler tavsiye ediliyor. Evet, işte bu, dedim.

Şaka, şaka tabi ki, yazdıklarıma sizde inanmadınız. Sihirli bir değnek lazım, bütün bunların olabilmesi için. Ama yine de böyle bir ülke ve dünyayı hayal etmenin bir zararı yok galiba. Belki torunlarımız, çok iyi bir ihtimal ve iyimserlikle, belki de çocuklarımız bu şerefe nail olur. Zannımca bunların olabilmesi için, çocuklarımızı ahlaklı, topluma duyarlı, doğaya saygılı yetiştirmek gerekir.

Bana ne toplumu olmak yerine ben ne yapabilirim toplumu olmak lazım. En yüksek bütçeler eğitime harcanmalıdır. Okullarımız velilerin aidatları ile değil, büyük bütçeler ile, ilgili kurumlar tarafından desteklenmelidir. Herkesi eğitip bütün toplumu belki kurtaramazsınız fakat unutulmamalı ki, suç oranı eğitimsiz insanlarda daha yüksektir. 19 Yıllık meslek hayatımda, ceza davalarında eğitimli insanların, yüz kızartıcı bir suça karışmış olduğu, gördüğüm pek nadir durumlardan biridir.

Suç oranının sırasıyla en düşük olduğu ülkelere bir göz atar isek

Kanada ilk sırada yeralmaktadır, Nüfusun sadece %1.3’ünün, herhangi bir sebepten dolayı polise başvurduğu bir ülkedir. Doğa harikası olan ülkenin, sokaklarında çöp görmenize imkan yok. Medeniyetin gözler önüne serildiği bir ülke.

Danimarka, Az çalışma saatleri ile mutluluğun habercisi bir ülke. Uzun ve sağlıklı bir hayatın yolu, Danimarka’dan geçiyor desek yanlış konuşmuş olmayız.

İsveç, Eğitim ve iş olanakları doğru orantılı bir şekilde yükselen ülke, huzurlu yaşamıyla ve doğasıyla insanlarına güzel bir hayat sunan bir ülke.

Norveç, İşsizliğin en düşük olduğu ülkenin, ekonomisi çok güçlü. Dolayısıyla suç oranının çok düşük olduğu sakin bir ülke,

İzlanda, Buzullar diyarında bolca huzur var, para var, mutluluk var. Kısacası İzlanda’da hayat var.

İsviçre, Tertemiz sokakları, güçlü ekonomisi, yüksek eğitim seviyesi ile mutlu insanlara burada rastlayabilirsiniz.

Avustralya, İnsanların en uzun ömürlü olduğu bir ülke .

Bhutan, Budizm’in getirdiği dinginlik ve huzurla, refah seviyesi en yüksek ve suç oranı en düşük olan ülkelerden.

Avusturya, Silahların yerine demokrasinin konuştuğu ülkede, suç oranı oldukça düşük.

Singapur, sokakları temiz, Refah seviyesi oldukça yüksek olan ülkenin insanları, gördükleri yüksek eğitimin sağladığı iş olanaklarıyla oldukça zengin halde.

Sizce bu ülkeler gibi olmak ütopya mı, Bence değil.