El kadar bir kağıt parçasını onlarca liraya satıyorsunuz. Başkaca hiç bir emeğiniz, masrafınız yok. Kağıdın üzerinde yalnızca birkaç numara var. Halkdan topladığınız paranın büyük kısmını cebinize atıp, bir kısmını dağıtıyorsunuz. Çok kolay, masrafsız, bedava bir gelir kapısı…ve bunu özelleştirip, özel kişilere, yerli yabancı şirketlere kazanç yolu açıyorsunuz.

Milli Piyango ve şans oyunlarından söz ettiğimizi anlamışsınızdır.

BU OYUNLAR KİMİN

6 Ocak 2017 gün 680 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile; Milli Piyango, kazı kazan, hemen-kazan, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara,, Süper Loto ve benzeri şans oyunları ile Türkiye Jokey Kulübü, yurt içinde ve yurt dışında düzenlenecek olan at yarışları “Türkiye Varlık Fonu’na” devredilmişti. Türkiye Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu Başkanı TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yönetim Kurulu Başkan Vekili TC.Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, diğer Yönetim Kurulu Üyeleri Salim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez’dir.

ŞANS OYUNLARI NASIL ÖZELLEŞTİ

Türkiye Varlık Fonu, davet usulü ile gerçekleştirdiği ihalede, “Milli Piyango ve şans oyunları’nın” tamamını “Demirören Grubu ile İtalyan Sisal Group’a” verdi.

Daha önce düzenlenen “İddaa” ihalesini de “Demirören Grubu ile ABD.li Scientific Games” almıştı.

Böylece bütün şans oyunları, bir miktar kar payı karşılığı, adeta bir tekele dönüşen özel şirketlere 10 yıl için devredilmiş oldu.

NE YAPMALIYIZ

Yalnızca söylemek ve yakınmak yetmiyor. Milli kuruluşların özelleştirilmesine dur demek için bir şeyler yapmalıyız. Bu olayda yapacak olduğumuz şey, belli bir süre için, bir ihtar niteliğinde, milli piyango biletlerini almamak ve tüm şans oyunlarını oynamamak olmalıdır. Biz, bu protesto eylemini Milli Piyango İdaresine duyduğumuz güven nedeniyle değil, ulusal kurumlarımızı korumak için yapmak istiyoruz. O süre zarfında tek bir biletin satılmadığını, tek bir oyunun oynanmadığını, kasalarına tek bir kuruşun girmediğini görmek iyi bir ders olacaktır.

Devir işinin tam olarak yapılmasından sonra tekrar etmek üzere, şimdilik EKİM 2019’ da bu protesto eylemini yaparak, bir ay boyunca, tek bir piyango bileti almayalım. Tek bir kolon şans oyunu oynamayalım.

Bu eylemi elbirliği ile duyuralım, yapalım, gerekli dersi ve cevabı verelim.

VAR MISINIZ.?

Av.A.Erdem AKYÜZ