Değerli Dost’lar, ev hapsinde kaldığımız günlerde, tanık olduğumuz bazı olay ve yayınları eleştirmenin hakkımız olduğunu ve hiç değilse bu yolla biraz olsun eğlenip hoşca vakit geçireceğimizi ve biraz da ibret alacağımızı tahmin ederek, son günlerde sıkca ve hatta sık olmaktan öte tekrarlanan programlardan birer örnek vererek “virüslü sohbetler.1” programımızın ilk bölümüne başlamak istiyorum. İyi seyirler:

…………………………………….

BİR PROGRAMDAN…

-Kanalımızda çok değerli üç uzman ve bilim adamını konuk ediyoruz. Sayın Hocam, dünyayı ve ülkemizi tehdit eden bu yeni salgın hastalık üzerinde ne düşünüyorsunuz?

-Diyebilirim ki…

-Evet Hocam, sözünüzü kesmek istemiyorum ama sizin de işaret ettiğiniz üzere coronavirüs adı verilen bu yeni salgın hastalık bütün dünyayı sarmış sarmalamış şekilde devam ediyor. Acaba bu süreç ne kadar ve ne şekilde devam edecektir.

-Sürecin devamı..

-Haklısınız Sayın Hocam, yani diyorsunuz ki; tehlike devam ediyor ve devam edecek gibi görünüyor. Şimdi diğer Sayın konuğumuza dönelim. Bu hastalığın başlangıcından itibaren bize bir bilgi verir misiniz?

-Bu hastalık…

-Evet, haklısınız, bir dakikanızı rica ediyorum. Sizin de işaret ettiğiniz üzere Çin’in Wuhan Şehrinde başlayan bu hastalık önce büyük bir yayılma göstermiş ise de bu kentte nihayet bir baskı altına alındığı söylenmektedir. Hastalığın teşhisi ve önlenmesi konusunda ne gibi önlemler alındığı yolunda, bu konuda uluslararası araştırmaları olan diğer Hocamızın değerli görüşlerini almak istiyoruz. Ne dersiniz Sayın Hocam?

-Hastalığın tanı, teşhis ve aşısı hakkında…

-Evet Sayın Hocam, uzmanlık alanınız olan bu konuda görüşlerinize saygı duyuyoruz. Tanı için geliştirilen kitlerin yanında, başdanberi kullanılan bazı serumlara ek ve ilaveler yapılarak yenilenme, yeni ilaçlar bulma konusunda çalışmalar devam etmektedir ve bu yolda büyük adımlar atılmaktadır. Toplantımıza katılan ve halkımıza değerli bilimsel açıklamalarda bulunan uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

………………………………..

BİR DİĞER PROGRAMDAN…

-Ülkemizi ve insanlığı tehdit eden coronavirüs adlı salgın hastalığın belirti ve semptomlarını, korunma yöntemlerini konuşmak üzere, çok değerli ve uluslararası alanda yetkinlikleri kabul edilmiş uzmanlarımızın katılımı ile programımızı açıyoruz. Bilindiği üzere kuru öksürük, ateş ve daha ciddi vakalarda nefes almada zorluk gibi semptomlarla birlikte solunum zorlukları ile başlayan bu hastalığın tanı ve teşhisi konusunda uzman olan Hocamıza sormak istiyorum. Bu hastalık nasıl başlar?

-Yani…, ııı…, hastalık…, şey…, öksürük, ıııı…, diyebilirm ki, ııı…, nefes aldı diyelim…, tıksırık……..

-Teşekkür ederim Sayın Hocam, biraz kısa oldu ama verdiğiniz bilgilerin çok yararlı olacağını tahmin ediyorum. Şimdi diğer uzmanımıza dönelim. Hastalıkdan korunma yöntemleri nelerdir, Bu hastalığın, hastalığa yakalanmış kişilerin öksürüp hapşırdıkları sırada dış yüzeye sıçrayan virüslerin bulaşması nedeniyle yayıldığını biliyoruz. Bu konuda ne dersiniz?

-Eeee…, tabii…, bir kişi hapşırdığı zaman…, ne olur, ne yapılır…, ııı…, çok yaşa deriz…, deriz ama yaşar mı yaşamaz mı…, eeee…,bilinmez…, ıııı…, bu bakımdan bütün bu önlemlere dikkat etmeliyiz.

-Teşekkür ederiz Sayın Hocam. Şimdi konunun önemli bir kısmına geldik. Hastalıkdan korunmak için neler yapmalıyız. Maske takmak, kalabalık içinde bulunmamak, en az bir metrelik sosyal alana dikkat etmek, ellerimizi yıkamak ve dezenfekte etmek gibi benzeri dikkat edeceğiz şeyler nelerdir, Sizi biraz beklettim ama bu konuda sizin değerli görüşlerimiz alabilir miyiz?

-Tabii…, bu görüşler çok önemlidir…, aslında her görüş önemlidir ama bazıları daha az önemli veya daha önemsiz olabilir. Iııı…, bu bakımdan önemli görüşlerle, daha az önemli ve önemsiz olan görüşleri…, aaıı.., yani görüşleri, görüşler, tabii elini yıkamak… diyebiliriz.

-Sağ olun Değerli uzman bilim adamlarımız, hocalarımız. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Halkımız için çok yararlı ve yol gösterici olacağına inanıyoruz. Yeni bir programda buluşmak üzere tekrar içten teşekkür ederiz.

Av.A.Erdem AKYÜZ