Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Uran, derneğin Kütahya Şubesini ziyaretinde, özlük haklarından ziyade uğruna kan ve can verilen değerlere sahip çıkılmasına önem verdiklerini söyledi.

Geride kalan bir yıllık süreçte özellikle ''demokratik açılım'' çalışmalarının gündeme geldiğini anımsatan Uran, şöyle devam etti:

''Bu açılım çalışmalarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birkaç kez görüştük ve şehit aileleriyle malul gazilerimiz adına olmazsa olmaz taleplerimizi ilettik. Bu taleplerimizden birincisi genel affın olmaması, ikincisi eli kanlı bebek katilinin muhatap alınmaması, üçüncüsü ise bölücü terör örgütünün siyasi taleplerinin kabul edilmemesiydi. Bu görüşmelerde bütün devlet yetkililerden bu konuda gerekli güvenceleri aldık.

Şunu da özellikle belirttik: bizler kan davası gütmüyoruz. Ülkenin bölünmez bütünlüğünü sağlamak için şehit ve gazi olduk, pek çok aile anasız babasız kaldı, pek çok sıkıntı yaşandı. Bu sıkıntıların unutulmaması, bunun için de kan ve can verdiğimiz değerlere sahip çıkılması gerekir. Ne yapılırsa yapılsın, bütün faaliyetlerde şehit aileleri ve gazileri rencide etmeyecek çözümlerin gündeme getirilmesini istiyoruz.''

Uran, Anayasa değişikliği çalışmalarının ülke gündeminde önemli yer tuttuğuna dikkati çekerek, mevcut Anayasa'nın 61. maddesinde, ''Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar'' hükmünün yer aldığını hatırlattı.

''Mevcut Anayasa'daki 61. maddeye şehit aileleri ve malul gaziler kavramı getirilerek kapsamının genişletilmesini istiyoruz'' diyen Uran, açıklanan Anayasa teklifinin ilk maddesinde yer alan ''çocuklar, özürlüler, yaşlılarla ilgili yapılan düzenlemeler eşitlik ilkesine aykırı değildir'' ibaresine şehit aileleri ve gaziler kavramının eklenmesini talep ettiklerini anlattı.

AA