Alınan bilgiye göre Özel’in masasındaki en kapsamlı dosyla askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili çalışmalar olacak. Ak Parti’nin askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin somut adımlar atacağına ilişkin sinyaller verdiği bu dönemde Özel’in önünde uzun yıllardır bekleyen dosyaya son şeklini vermesi bekleniyor.

Kısa dönemde sorun
Emekli olan İlker Başbuğ’un başlattığı, Işık Koşaner’in son şeklini verdiği askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin çalışmalar kapsamında yeni Genelkurmay Başkanı Özel’in askerlik süresinin kademeli olarak düşürülmesine soğuk bakmayacağı ancak sorunun kısa dönem askerliğin düşürülmesine ilişkin yaşanabileceği belirtiliyor.
Askeri çevrelerin kısa dönem ve uzun dönem askerlerin yükümlülük süresini eşitleyerek, haksızlığa son vermeye ilişkin çalışma yaptıkları biliniyordu. Ancak, hükümetin kısa ve uzun dönem askerlerin yükümlülük süresinde fark olması gerektiği düşüncesi bulunuyor. Özel’in ilgili kanun, TBMM’ye sevk edilmeden önce askerin nihai görüşünü Başbakan Erdoğan’a aktaracağı ifade ediliyor.

Profesyonel ordu
Terörle mücadele alanında önemli görevler üstlenmiş olan Orgeneral Özel’in özellikle 7. Kolordu ve 2. Ordu komutanlıkları döneminde terörle mücadelenin profesyonel birliklerle yapılması gerektiğine ilişkin görüşü bulunduğu ifade ediliyor. Bu kapsamda terörle mücadele bölgelerinde profesyonelleşme çalışmalarının Özel döneminde hızlandırılacağı bilgisi de kulislere yansıdı.


 
Milliyet