Türkiye, 1 Haziran tarihinden itibaren “biometrik pasaport” olarak bilinen, üzerinde RFID çip bulunan pasaportları kullanıma sokmaya hazırlanıyor. Uygulamanın başlaması ile birlikte Türkiye dünya üzerinde en pahalı pasaportu kullanan ülke olacak. Pasaportun sadece defter fiyatının 300-500 TL arasında olması bekleniyor.

Türkiye ile AB arasında, AB’nin Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırması için yürütülen görüşmelerde gündeme getirdiği biometrik pasaport için geri sayım başladı. Dışişleri Bakanlığı’nda önceki gün yapılan toplantıda, biometrik pasaporta geçiş sürecindeki ayrıntılar ele alındı. Edinilen bilgilere göre biometrik pasaportların 1 Haziran tarihine kadar uygulamaya geçirilmesi öngörülüyor. Pasaport defterlerinin basımı tamamlanırken sınır kapılarında biometrik pasaportları okuyacak cihazlar da Türkiye’ye geldi. “Umuma mahsus” olan lacivert pasaportların rengi bordo olacak. Yeni uygulama ile biometrik pasaportların kullanım süresi 10 yılla sınırlanacak.
 

Asık suratlı pasaport

Biometrik pasaportlarda kullanılacak fotoğraflar için de ayrı koşullar getiriliyor. Buna göre, yeni pasaportlarda kullanılacak fotoğraflarda yüzler gülmeyecek. Fotoğraflar, saç bitiminden çeneye kadar olan mesafe 32 mm-36 mm. sınırları içinde olacak.

Biometrik pasaportun sadece defterinin fiyatının 300-500 TL arasında olması bekleniyor. Pasaportu 5 yıllık olarak almak isteyenler 618 lira da harç yatırmak zorunda olacak. Böylelikte 5 yıllık biometrik pasaportun vatandaşa maliyeti 1000 liranın üzerinde olacak. Halen kullanılmakta olan pasaportlar 2015 yılına kadar geçerli olacak.

Cumhuriyet