Eyleme destek vereceğini açıklayan Hava-İş'in açıklamasının ardından THY eyleme katılanlar için hukuki işlem başlatılacağı açıklaması geldi.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, yaptığı açıklamada, üyelerine eylemi desteklemeleri yönünde çağrı yaptıklarını ve katılımın olması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Yarın uçakların uçmaması için gayret sarfettiklerini belirten Ayçin, bunda ne kadar başarılı olacağını yarın göreceklerini söyledi. Ayçin, yarın DİSK ve KESK’le birlikte İstanbul’da bulunan Türk-İş’e bağlı tüm sendikaların Saraçhane’deki mitinge katılacağını söyledi.
Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Ayçiçek, belediyede sendikalı çalışandan çok sendikasız çalışan olduğunu söyleyerek, ulaşımın aksayacağını ancak istedikleri ölçüde olmayacağını söyledi. Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu da yarın yapılacak genel eylemi desteklemeyeceklerini ifade etti.

Ankara Valiliği: “Eylem kanun dışı”
Ankara Valiliği, Tekel işçilerine destek eylemlerinin kanun dışı olduğunu ve yarın iş bırakma eylemine katılacaklar hakkında suç duyusunda bulunulacağını açıkladı.

THY'den Hava-İş eylem kararına rest
Hava-İş'in tüm üyelerini bu eyleme katılmaya davet etmesi üzerine THY Yönetimi personele bir duyuru yaparak katılanların hakkında hukuki işlem başlatılacağını bildirdi. Türk - İş tarafından Tekel işçilerine destek amacıyla 4 Şubat Perşembe günü (yarın) 08-17 saatleri arasında üyelerinin çalışmama haklarını kullanabileceği açıklaması sonrası ,Hava-İş'in tüm üyelerini bu eyleme katılmaya davet etmesi üzerine THY Yönetimi personele bir duyuru yaparak katılanların hakkında hukuki işlem başlatılacağını bildirdi. Birleşik Kamu-İş iş bırakma eylemine katılarak destek verecek.

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük yaptığı açıklamada, TEKEL işçilerinin “gaspedilen” hakları için verdiği mücadelenin AKP iktidarı tarafından görmezden gelindiğini savundu. Kütük, Türkiye’yi yöneten AKP iktidarının sadece işçileri değil toplumun büyük bir kesimini oluşturan memurları, eczacıları, doktorları, emeklileri ve gençleri, sokağa döktüğünü ifade ederek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:


"Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; içinden geçtiğimiz bu kritik süreçte bütün emek güçlerinin ortak paydalarda ve ortak kaygılarda yan yana ve omuz omuza olmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, konfederasyonların almış olduğu 4 Şubattaki bir günlük üretimden gelen gücü kullanma eylemini desteklediğimizi ve katılacağımızı basına ve kamuoyuna duyuruyoruz.”


Enerji Bir-Sen şalter indirmeyecek
Enerji Bir-Sen, eylem destek vereceklerini ancak şalteri indiremeyeceklerini ifade etti. ANKA’nın sorularını yanıtlayan Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tombul, yarın yapılacak eyleme ilişkin şunları söyledi: “Yarın tam katılım sağlamaya çalışacaklarını ifade ederek, enerji sektörünün insan hayatıyla direk ilgili olduğunu, dolayısıyla insan hayatını etkilemeyecek şekilde katılım sağlayacaklarını vurguladı. Tombul, bütün şalterleri indirmek gibi bir durumun olamayacağını kaydederek, insanları mağdur etmeyeceklerini ifade etti. Tombul, “Biz şalteri indireceğiz demiyoruz ama arkadaşlar sokaktaki eyleme katılacak. Şalter indirme gündemimizde yok” dedi. Memur-Sen’e bağlı Ulaştırma Memur-Sen Genel Sekreteri Hüsran Kaya yarınki eylemi desteklemediklerini ifade etti.

Dinçer: "Eylemlerin hukuk sistemi içinde kalacağını umuyorum"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 6 konfederasyonun aldığı karar uyarınca yarın yapılacak “çalışmama hakkını kullanma eylemi” konusunda, “İşçilerimizin hem başkalarının haklarını ihlal etmeyeceklerini hem de hukuki sistem içerisinde kalarak bunu yapacaklarını düşünüyorum. Doğrusu bu konuda bir endişem yok” dedi. Bakan Dinçer, yaptığı açıklamada, TBMM'deki dünkü gensoru görüşmelerinde sendikal hakların geliştirilmesi konusunda muhalefet partilerine yaptığı çağrıya ilişkin soru üzerine, Türkiye'deki sendikal hak ve özgürlükler ya da örgütlenme konusunda eksiklikler bulunduğu yönünde değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Bu doğrultuda AB ve ILO'nun da Türkiye'ye yönelik eleştiriler getirdiğini dile getiren Dinçer, şöyle konuştu:
“Benim söylemeye çalıştığım şey de madem bu konuda birtakım eleştiriler var, hatta muhalefet de bu eleştirileri yapıyor, öyleyse 'Mevcut statüye takılıp kalmak yerine ideal anlamda ve uluslararası standartlara uygun her türlü sendikal örgütlenmeye yönelik hak ve özgürlükleri esas alan bir kanun yapıp getirelim. Siz de destekleyin' dedim. Aynı şeyi bir kez daha tekrarlamak isterim. Türkiye'nin özellikle sendikal hak ve özgürlükler konusunda iyi bir çalışmaya ve rahatlamaya ihtiyacı vardır. Bunu hep birlikte yapabiliriz.”

Dinçer, işçi ve memur konfederasyonlarının yarın yapacağı “çalışmama hakkını kullanma eylemi” konusundaki soruyu yanıtlarken, bir demokratik hukuk devletinde yaşandığını belirtti. Toplumun her kesiminin demokratik olarak kendi taleplerini dile getirme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Dinçer, bu açıdan bakıldığında işçilerin bu haklarını kullanmak istediklerini ifade etti. (Bugün)