Dosya, Prof. Dr. Büyükerşen'in yargılandığı davaya bakan hâkimin kızını belediyede işe aldığı gerekçesiyle reddi hâkim talebi üzerine üst mahkeme olan Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Dosyayı inceleyecek Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi, Büyükerşen'in bundan sonra hangi mahkemede yargılanacağına karar verecek.

Alınan bilgiye göre, Demokratik Sol Parti (DSP)'li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde, şahsına yönelik karalama kampanyası yapıp, haksız ithamlarda bulunduğu gerekçesiyle AK Parti Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Murat Canözer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Başvuru üzerine inceleme yapan savcılık, suç unsurunun bulunmadığını ve isnadın haksız yere yapıldığını tespit ederek, konuyla ilgili takipsizlik kararı verdi. Bunun üzerine harekete geçen Murat Canözer, kendisine iftara ettiği ve asılsız ithamda bulunduğu gerekçesiyle bu kez Büyükerşen hakkında suç duyurusunda bulundu. Dosyayı inceleyen savcılık, Canözer'e yönelik asılsız iftarının olduğu kanat getirerek, 'asılsız suç duyurusunda bulunmak ve iftirada bulunmak' suçlamasıyla Büyükerşen hakkında kamu davası açılmasına karar verdi. Gerekli soruşturmayı geçtiğimiz aylarda tamamlayan savcılık, Büyükerşen'in 1 ile 4 yıl hapis cezasıyla cezalandırılarak, seçme ve seçilme hakkını kullanmaktan yoksun bırakılması talebiyle Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Söz konusu dava Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. 25 Şubat 2009 tarihindeki ilk duruşmada, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Odunpazarı İlçe Seçim Kurulu Hâkimi olarak da görev yapan Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Veli Orbay Özgür'ün karşısına çıkan Büyükerşen, hakkındaki iddiaları kabul etmedi ve dava bugüne ertelenmişti. Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına davacı Murat Canözer, avukatı Pınar Turhanoğlu katılırken, tutuksuz sanık Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise katılmadı.

Davacı Canözer, sanık Büyükerşen'in kendisi hakkında iftirada bulunduğu ve bu nedenle cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatı Kazım Kurt ise müvekkilinin kimse hakkında iftirada bulunmadığını, suçsuz olduğunu ve bu nedenle beratının verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, davacı Canözer'in yaptığı reddi hâkim talebini değerlendirdi. Mahkeme heyeti, dava dosyasını Prof. Dr. Büyükerşen'i yargılayan hâkim Özgür'ın kızını belediyede işe aldığı gerekçesiyle yapılan reddi hâkim talebi üzerine üst mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Dosyayı inceleyecek olan Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi, yaşanan bu gelişmelerden sonra Büyükerşen'in hangi mahkemede yargılanacağına karar verecek.

Kızı Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği'nde işe alınan mahkeme başkanı Özgür, yaşananların bir talihsizlik olduğunu belirterek, "Kimse yanlış anlamasın. Burada kasıtlı bir şey yok. Dosyayı üst mahkemeye gönderiyoruz. Davanın nerede görüleceğini üst mahkeme belirleyecek." dedi.

KENDİSİNİ YARGILAYAN HAKİMİNİ KIZINI İŞE ALMIŞTI

Söz konusu dava Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 25 Şubat 2010 tarihindeki yapılmıştı. Ancak bu sırada, sanık Büyükerşen'i yargılayan Hâkim Veli Orbay Özgür'ün kızı Avukat Meltem Simge Özgür'ün, Büyükşehir Belediyesi'nde işe başladığı ortaya çıktı. Daha önce serbest avukatlık yapan Simge Özgür'ün duruşmanın başlamasından 24 gün önce belediyenin Hukuk Müşavirliği'nde işe başlatıldığı belirlenmişti. 1 Şubat 2010 tarihinde belediyedeki işine başlayan Simge Özgür'ün ilk 14 günlük iş gününde 807 TL maaş aldığı belirtildi.

Benzer bir olay 2004'deki 28 Mart yerel seçimi sonrasında da yaşanmıştı. Eskişehir Seçim Kurulu Hâkimi Mustafa Kemal Tüfenk'in kızı Sıla Tüfenk'in, Büyükerşen'in tartışmalı olarak kazandığı söz konusu seçimlerin ardından Büyükşehir Belediyesi'nde şehir plancısı olarak işe başlatılmıştı.

Eskişehir'de 28 Mart 2004 seçimlerinde, CHP'nin listeyi saatinde getirmediği gerekçesi ile seçim kurulu tarafından kabul edilmemiş, oyların yüzde 86'sının sayıldığı ve AK Parti adayının 7 bin 200 oy farkıyla önde gittiği esnada ise elektrik kesilmiş, bunun üzerine hâkim Mustafa Kemal Tüfenk oyların sayıldığı yere kimseyi almamıştı. Tartışmalı sürecin ardından seçimi Büyükerşen 9 bin oy farkıyla kazanmıştı. Birleştirme tutanaklarının hâkim Mustafa Kemal Tüfenk tarafından açıklanmaması da tepki çekmişti. (CİHAN)